Machtswissel bij Toyota: kleinzoon van stichter treedt af als CEO

Koji Sato (53) lost Akio Toyoda (66) af als CEO van Toyota. De kleinzoon van de stichter schuift door naar de voorzittersstoel, zo maakte de Japanse autogroep bekend. De machtswissel wordt officieel in april.

Waarom is dit belangrijk?

Het wordt vooral uitkijken naar het elektrische en brandstoffenbeleid van de nieuwe topman Sato. Toyoda opteerde ervoor niet alles op volledig elektrische wagens te zetten, maar ook technologieën als groene waterstof en nieuwe artificiële brandstoffen te ontwikkelen.

Het nieuws: Wissel van de wacht bij Toyota.

  • Akio Toyoda zwaait na zowat 14 jaar af als CEO. Hij is de kleinzoon van Kiichiro Toyoda, die de autoconstructeur in 1937 oprichtte. Hij is ook de zoon van Shoichiro Toyoda, de CEO van 1982 tot 1992.
  • Merkendirecteur Koji Sato, die ook het luxemerk Lexus overzag, wordt de nieuwe grote baas op zijn 53ste, wat ook de leeftijd was waarop Toyoda de hoogste positie innam.

De context:

  • Toyoda is niet volledig weg. Hij wordt voorzitter van de raad van bestuur. Onder zijn bewind werd Toyota de grootste autogroep ter wereld, nek-aan-nek met de Duitse groep Volkswagen.
  • De Japanse groep was met de Prius een pionier op het vlak van hybride wagens (deels benzine, deels elektriciteit). De grote vraag is welke plaats volledig elektrische wagens in nabije toekomst gaan nemen in het gamma van de autoreus en of Sato het diversificatiebeleid van Toyoda – niet alle eieren in een mand – gaat verderzetten.
  • Toyota blijf onder meer geloven in waterstof als energiedrager – denk aan het automodel Mirai – terwijl andere constructeurs die technologie afgeschreven hebben.
  • Sato verklaarde in een online briefing dat hij alles als een ingenieur, zijn basisopleiding, zal blijven bekijken. Hij is al sinds 1992 in dienst bij Toyota.
  • De generatiewissel past in een bredere traditie: de voorgangers van Toyoda waren vrijwel even oud toen zij het stokje doorgaven.

Meer