De partijfinanciering hertekenen, lijkt ondertussen al dood en begraven.
- Ondanks het feit dat zowat alle Vlaamse partijen het eens zijn, liggen aan Franstalige kant zowel MR als PS dwars om veel financiering af te gaan staan. Geen vooruitgang dus in dat dossier.
- Het is tekenend voor de ‘politieke vernieuwing’, die ooit bij het schrijven van het Vivaldi-regeerakkoord een onderdeel moest worden van het palmares. Hetzelfde geldt voor zaken als de uittredingsvergoedingen van de Parlementsleden of de speciale extra verloning voor bijzondere jobs in de Kamer, zoals commissievoorzitters, leden van het Bureau, of erger, quaestoren (die enkel symbolisch zijn): al die discussies lijken te slabakken, en dreigen deze legislatuur niet meer hervormd te worden.
- Erg tekenend daarvoor: de Commissie Reglement, die dat soort zaken moet regelen, raakte deze week niet aan een meerderheid om te kunnen vergaderen. Dat Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS) deze legislatuur maar erg weinig die commissie bijeen riep, en dat bovendien op een lastig uur voor de Kamerleden doet, is volgens insiders geen toeval.
- Zo dreigt het enige echte dossier van hervorming dat van de pensioenen van de Parlementsleden te worden: daarover barstte dit jaar een enorm schandaal los, rond de hoge pensioenen voor oud-medewerkers en oud-Kamervoorzitters, die het wettelijke plafond voor overheidspensioenen overschreden. Ondertussen nam de Kamer daarover maatregelen: niemand van de huidige Kamerleden kan nog rekenen op zo’n extravaganza in de toekomst.
- Het hele schandaal leidt er ondertussen toe dat het budget van de werking van de Kamer zelf goedkeuren, ook geen evidentie meer is. Tillieux gebruikte dat argument immers bij de discussie rond de pensioenen om te stellen “dat het budget, met daarin de financiering van die pensioenen, toch door iedereen goedgekeurd was?”. Zo wordt dat budget plots geen routinestemming meer, maar gaan een aantal fracties het heel goed in het oog houden. Afwachten of binnen Vivaldi geen dissidentie uitbreekt, als finaal blijkt dat de politieke vernieuwing ook stopt bij enkel de pensioenhervorming voor de Kamerleden.