Luchtvaartchaos houdt aan: Lufthansa schrapt meer dan 3.000 vluchten

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa schrapt in juli en augustus 2.200 binnenlandse en Europese vluchten; eerder deze maand werden 900 annuleringen bekendgemaakt. Verantwoordelijke: een nieuwe besmettingsgolf van het coronavirus onder het personeel.

Wederom strooit het coronavirus roet in het eten van de toeristische industrie. Deze keer echter niet vanwege reisbeperkingen of strenge maatregelen om het virus in te dijken, maar simpelweg omdat het personeel in de sector ziek uitvalt. Dat is dus het geval bij Lufthansa, dat meer dan 3.000 vluchten afzegt deze zomer.

De geannuleerde vluchten behelzen vooral vliegroutes in het Duitse binnenland, met name die vanuit München en Frankfurt. De geschrapte vluchten vinden zowel op weekdagen als in het weekend plaats.

De personeelstekorten doen zich voor op “luchthavens, gronddiensten en in de luchtvaartbeveiliging”, verklaart de maatschappij in een persbericht naar AFP. Lufthansa meldde vooral in de afgelopen dagen een toename van het ziekteverzuim.

Het Instituut voor de Duitse Economie heeft woensdag een studie gepubliceerd waarin de leemten op de arbeidsmarkt in de luchtvaart gedetailleerd worden beschreven. Uit de studie blijkt dat de sector 7.200 extra gespecialiseerde werknemers op de luchthavens nodig heeft, bericht de site TheMayor. Daarbij komt nog het probleem dat er geen reserves meer zijn op de arbeidsmarkt.

Stakingen

Nu de meeste landen hun coronamaatregelen hebben opgeschort, hebben luchtvaartmaatschappijen het moeilijk om aan de sterke stijging van de vraag te voldoen. En dat is dus hoofdzakelijk ten gevolge van ernstige arbeidstekorten.

De groeiende onrust onder de werknemers, die loonsverhogingen wensen om de inflatie bij te benen, maakt het probleem nog groter. Gedreigd wordt met stakingen; zo zijn er nu al aan de gang bij luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair, Brussels Airlines – de dochtermaatschappij van Lufthansa – en British Airways.

Vooral in het Verenigd Koninkrijk heerst totale luchtvaartchaos. De luchthavens zijn er al wekenlang ernstig verstoord, meldt Euronews. Lange rijen en een rist annuleringen van Easyjet, Ryanair, British Airways, Tui of Wizz Air maken het ongeregelde plaatje compleet. De wanorde deed de controversiële CEO van Ryanair, Michael O’Leary, zelfs voorstellen om het leger op te roepen om het personeelstekort op Britse luchthavens te verlichten

De Londense luchthaven Gatwick kondigde vorige week aan het aantal dagelijkse vluchten in juli en augustus te beperken, om verdere chaos te voorkomen.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20