Luchtvaartchaos: na Brussels Airlines ook staking op komst bij Ryanair

De Belgische stewards en stewardessen van luchtvaartmaatschappij Ryanair, gaan staken op 24, 25 en 26 juni, zo ving het persbureau Belga op bij de christelijke vakbond CNE. Daardoor begint de zomeruittocht vanuit de luchthavens Charleroi en Zaventem volgende week in grote onzekerheid.

Het gaat niet helemaal om dezelfde dagen als bij Brussels Airlines, waar een staking voor 23 tot 25 juni aangekondigd is. Nog een verschil: bij Ryanair gaat het vooralsnog alleen om het cabinepersoneel, bij Brussels Airlines gaan ook de piloten staken.

Het betekent hoe dan ook dat de grote Belgische luchthavens volgende week in totaal met vier stakingsdagen op rij te kampen zullen hebben. Op maandag 20 juni is er op Brussels Airport bovendien ook nog eens een stakingsactie van securitybedrijf G4S én is er de nationale actiedag van de vakbonden over alle sectoren heen.

Hete sociale zomer

De staking bij Ryanair hing al enige tijd in de lucht, omdat twee Spaanse vakbonden eerder al acties aankondigden op dezelfde dagen. De Europese bonden proberen hun acties te coördineren, om zo meer druk te zetten op Ryanairbaas Michael O’Leary. Die vindt de stakingsacties onverantwoord en verklaarde al hoe dan ook niet te zullen ingaan op de eisen van de stakers, die betere arbeidsvoorwaarden willen.

Er wordt al langer gevreesd voor “een hete sociale zomer” in de luchtvaartsector, die net aan het herstellen is na twee ellendige coronajaren.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20