Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 06 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Luchtvaart: inkomsten uit ‘extra’s’ zijn sinds 2010 verviervoudigd

Logo Business AM
Economie

30/11/2018 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De inkomsten van de luchtvaartmaatschappijen zijn steeds meer gebaseerd op bijkomende diensten. Het aandeel van de ticketverkoop in de totale omzet krimpt dan ook steeds verder in. Dat blijkt uit een studie van consulent IdeaWorksCompany en autoverhuurder CarTrawler bij 175 luchtvaartmaatschappijen. De bijkomende diensten zouden de maatschappijen dit jaar 92,9 miljard dollar opleveren, tegenover 22,6 miljard dollar aan het begin van dit decennium.

De inkomsten uit deze randactiviteiten stijgen vier keer sneller dan de groei van het luchtverkeer. Deze activiteiten vormen voor de maatschappijen dan ook een middel om de dalende ticketprijzen te compenseren.

Bagage

De bijkomende diensten leveren volgens de studie gemiddeld 21,30 dollar per reiziger op. Het grootste deel van die inkomsten is afkomstig van de bagagekosten, zoals het inchecken en compensaties voor overgewicht, die ongeveer 60 procent van de totale omzet aan randactiviteiten vertegenwoordigen.

Een aantal andere gepersonaliseerde diensten – zoals de keuze van de zitplaats, aanvragen voor een zetel met een grotere beenruimte of extra voeding en drank – hebben hierin inmiddels echter ook een aandeel van 20 procent. Daarnaast zijn er nog inkomsten aan bijkomende activiteiten die op de websites van de maatschappijen – zoals hotelboekingen, autoverhuur of verzekeringen – worden aangeboden.

Er zijn ook nog inkomsten uit airmiles, waarbij reizigers ervoor kiezen om een som te betalen voor de resterende punten die hen nog van een gratis ticket scheiden.

Budgetvliegers

“Weliswaar proberen alle luchtvaartmaatschappijen inkomsten te genereren uit aanvullende activiteiten, maar het systeem wordt vooral door budgetmaatschappijen toegepast,” zeggen de onderzoekers. “In die sector vertegenwoordigen deze diensten gemiddeld 15 procent van de totale inkomsten, tegenover een gemiddelde van 6,7 procent bij de traditionele maatschappijen.”

“Bij een aantal partijen kan dat aandeel zelfs tot meer dan 30 procent oplopen. Dat geldt onder meer voor Ryanair, Wizz Air, Volotea en Wow Air in Europa, Allegiant en Spirit in de Verenigde Staten en Pegasus en Scoot in Azië.”

Gemiddeld bedragen de bijkomende inkomsten 10,7 procent van de totale omzet van de luchtvaartmaatschappijen, tegenover 4,8 procent in het begin van dit decennium. Indien geen rekening wordt gehouden met de frequent flyers daalt het aandeel van de aanvullende inkomsten op tot 7,4 procent.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks