Losgaan op zes democratische Amerikanen

Voor de tasting van deze Thanksgiving special, zetten we 6 roden wijnen uit voornamelijk Sanoma Valley, Californië naast elkaar. We hebben daarbij ook een beetje aan onze portemonnee gedacht. Amerikaanse wijn is effectief opgesplitst in twee verschillende marktniveaus – goedkoop en luxe – met weinig in het midden. Dat heeft onder meer te maken met een overblijfsel van de beruchte drooglegging. (link naar artikel geschiedenis hier) En wij wilden ook wel eens weten waarom er specifiek wijn op maat van millennials wordt gemaakt zoals de Apothic Dark 2018. En hoe die dan smaakt.

Kendall Jackson Vintner ’s Reserve Pinot Noir 2019

Kendall Jackson Vintner ’s Reserve Pinot Noir is gemaakt door een van Californië’s jongste, meest toonaangevende en meest dynamische wijnhuizen. Belangrijke reden van Kendall-Jackson’s succes is gelegen in de perfecte ligging van de wijngaarden. De Vintner ’s Reserve Pinot Noir is gemaakt van Pinot Noir druiven uit verschillende county’s, waarvan de belangrijkste Sonoma County, Monterey County en Mendocino County zijn. De wijn heeft 7 maanden gerijpt in 94% Franse eikenhouten vaten (waarvan 21% nieuw eikenhout). De andere 6% is in Amerikaanse vaten gerijpt.

De neus is hier erg typisch voor een pinot noir en neigt naar de typische Bourgogne stijl. Een erg kleurrijk of fleurig palet laat zich hier niet kennen. Eerder gebrande en getoaste hints komen naar voor in de neus en tegelijk iets aards die ook wel een muffe indruk nalaat. Qua kleur is dit een perfecte mooie lichtrode wijn. De veelvuldige rood-roze tranen wijzen op een hoog alcoholpercentage. 14,5 procent alcohol is niet min.

Over naar de smaak: veel fruit, besjes die tintelen op je tong. Een eerste dronk voelt licht in aanzet maar blijft zeer lang in de afdronk hangen. Dit is een brave en vriendelijke wijn. In de mond vloeit alles in elkaar, er is een heel evenwichtige smaakbeleving. Het finale oordeel: een subtiele wijn met voldoende nuances zoals bijvoorbeeld dat tikje geroosterde uit de neus dat terugkomt in de afdronk. Deze fles kan absoluut concurreren met een pinot noir uit de Bourgogne uit dezelfde prijscategorie. Goedkoop is dat wel niet, maar subtiliteit heeft zijn prijs. (29,95 euro)

Steef Jansen Fotografie

1000 Stories bourbon barrel-aged Zinfandel 2020

Het verhaal van deze 1000 Stories Zinfandel? Volgens wijnmaker was het in zijn begindagen lastig was om eikenhouten vaten te vinden voor de rijping van zijn wijn. Wel had hij voldoende eikenhouten vaten waar Amerikaanse bourbon in was gerijpt. Die gebruikte hij om zijn wijn in te laten rijpen, wat hij nog steeds doet, drie maanden lang. De druiven zijn afkomstig uit Mendocino County en Paso Robles. Ook deze wijn behoort overigens tot de stal van een enorm concern: de Chileense wijngigant Concha y Toro.

Absoluut een neus met fruit. De pruimen zijn sterk aanwezig maar niet over the top dat het neigt naar een zware compote. Tegelijk krijg je hier opnieuw dat gebrande en geroosterde in de neus. De houtrijping mist haar effect duidelijk niet. Wijnen uit de regio hebben hun alcoholpercentage, ook hier zitten we opnieuw op 14,5 procent en dezelfde dikke tranen druppen langzaam naar beneden in het glas.

Zinfandel wordt nogal eens vergeleken met de Italiaanse primitivo. Hoewel dat ook weer wordt tegengesproken maar zo blijven we uiteraard boeiende discussies voeren. Net waar het om draait als we wijn gaan proeven. Deze druif komt het best tot zijn recht in een warmer klimaat. Zinfandel heeft wel voldoende afkoeling nodig s’nachts en zeker geen al te vochtige bodem. Als Californië niet bestond werd de streek uitgevonden voor dit druivenras.

In eerste aanzet komt dit binnen als een zachte wijn waarbij de alcohol wel wat te veel doorsmaakt en blijft hangen. Dit is een toegankelijke wijn waarbij je nooit moet aarzelen om deze aan te schaffen. Toch heeft ze voldoende kracht die gepaard gaan met zoetere elementen. Zou dat de bourbon zijn die doorsmaakt? Bij de houtrijping wordt er namelijk gebruik gemaakt van vaten waar Whiskey in gerijpt heeft. Voor zo’n jonge wijn te zijn vallen er weinige scherpe kantjes op te merken. Je mag dit nu al drinken al is er zeker bewaarpotentieel, de tannines zijn licht aanwezig. Het wordt wel oppassen om deze niet te lang te laten liggen, mogelijks gaan de pruimen iets te veel rijpen… en krijg je te veel compotestijl in de wijn. (16 euro)

Steef Jansen Fotografie

Apothic Dark 2018

Geïnspireerd door Apotheca, een mysterieuze plek waar wijn werd gemengd en opgeslagen in het 13e-eeuwse Europa, luidt het volgens de makers. Het is een clever stukje marketing: Apothic is een van de tientallen wijnen van E & J Gallo Winery, een van de grootste Amerikaanse producenten van wijnen en ’s werelds grootste exporteur van Californische wijnen. Het wijnhuis werd in 1933 door Ernest en Julio Gallo opgericht in Modesto (Californië) en wordt nog steeds door de familie Gallo uitgebaat. De Apothic is specifiek ontworpen voor millenials na marktonderzoek. De Dark wordt gemaakt van vier verschillende druivenrassen: Petit Verdot, Zinfandel, Cabernet Sauvignon en Syrah, waarbij de Zinfandel de belangrijkste rol heeft.

Laat ons beginnen met de bijzaken. Een bijzonder etiket dat in gothic-stijl baadt, een waas van horror, duisternis en bovennatuurlijke krachten. Uiteraard moet dat terugkomen in de wijnstijl: een bloederige donkerrode kleur. Van bovennatuurlijk naar onnatuurlijk, het pad is niet veraf… Bijzaken zijn vaak een voorbode op de hoofdzaken. Een weinig aantrekkelijke neus waar het fruit ver te zoeken is. Nu, dat is nog niet de voorbode van een groot probleem, maar er is ook niets tertiair aanwezig. Het enige wat blijft hangen is een chemische wals. Hier is net iets te veel in de apotheek geëxperimenteerd.
Een blend van zinfandel, cabernet sauvignon, petit verdot en die zijn over verschillende wijngaarden opgekocht.

Van een foutieve wijn gaan wij niet spreken, maar dit trekt toch wat tegen in de mond. Er is weinig subtiliteit, er blijft iets wrang hangen. Als slotsom kan je dit een marketingwijn noemen die bij wat jonger publiek mogelijks kan aanslaan. De prijs is zeker niet hoog. Amerikanen betalen vaak belachelijk veel geld voor soms maar een middelmatige wijn. Of je nu vrolijk wordt hiervan is maar de vraag, maar dat was misschien de essentie door gothic-stijl te gaan in de marketing. Liefde voor de wijn zal dit je niet bijbrengen. (11,95 euro)

Steef Jansen Fotografie

Dry Creek Vineyard Old Zinfandel 2018

Deze komt nog wel uit een wijngaard die volledig in handen van een familie is gebleven en nog niet werd opgekocht door een concern. De wijnstokken die de druiven leverden voor deze Old Vine dateren van vóór de drooglegging in de VS (ze zijn dus 95 jaar en ouder). De wijn rijpte op Franse, Hongaarse en Amerikaanse eik. Druiven: zinfandel (80 %), petite sirah (19 %), carignan (1 %).

In tegenstelling tot de vorige wijn is dit een verademing voor het oog. De essentiële bijzaken zoals het etiket doen vermoeden dat dit een wijn is die uit pure liefde voor de stiel is gemaakt. Dat het domein nog niet opgekocht is door een groter concern spreekt ook voor deze mensen. Op de fles ontdek je als het ware een postzegel die persoonlijk afgestempeld lijkt te zijn. Aan alle details is gedacht.

De neus geeft onmiddellijk tertiaire geuren weer, heel aardse tinten, ook weer dat muffere dat naar boven komt. De 14 maanden hout doen duidelijk hun werk. En ook in de smaak is dat onmiddellijk duidelijk. Liefhebbers van eik en het zwaardere werk komen aan hun trekken. Een groot bewaarpotentieel is er zeker, er zijn nog te veel tannines die niet versmolten zijn en hoewel er een subtiele aanzet is blijft er iets zuur hangen. Soms moet je ook kunnen wachten in het leven niet ongeduldig zijn. Bij deze is dit het beste advies: nog wat laten liggen. (24,95 euro)

Steef Jansen Fotografie

Francis Ford Coppola Claret Diamond Collection 2019

Deze houtgerijpte blend wordt gemaakt door Francis Ford Coppola Winery, in Geyserville in Californië. Sinds 2021 is die trouwens niet meer in handen van de filmmaker en zijn familie: de Coppola’s verkochten de wijnmakerij aan Delicato Family Wines, één van de snelst groeiende wijnbedrijven in Californië.

Francis Ford Coppola Claret Diamond Collection is gemaakt van Cabernet Sauvignon (79%), Petit Verdot (15%), Merlot (3%) en Cabernet Franc (3%).

Wat moet je ruiken als je niet onmiddellijk iets ruikt? Dat is altijd een moeilijk geval. Alleen kan je wel meer verrast worden. Voor een goede neus moet je deze fles wat laten open komen, het is een optie om een karaf boven te halen. Ook na wat wachten blijft er niet echt veel hangen in de neus, er is wel een hint naar een roesttint, maar fruit lijkt niet echt aanwezig. Hoewel dit een houtgerijpte wijn is komt dit niet echt tot uiting. Proeven dan maar.

Zeer mooie evenwichtige wijn met een leuk zoetje op het einde. Wie van Bordeaux-stijl hout kan hier wel weg mee. In de mond heb je toch wel rood fruit, maar alles is rond, zacht en subtiel. Een aangename partner die je na een lange werkdag verwelkomt en vraagt of alles goed met je gaat. Zo smaakt dit. (21,90 euro)

Steef Jansen Fotografie

Bogle Phantom Red 2018

De familie Bogle plantte in 1968 haar eerste wijnstokken in de buurt van Clarksburg in Californië. Clarksburg heeft dichte kleigronden en verkoelende briesjes van de Sacramento-rivier maken het tot een opmerkelijke plek om wijndruiven te verbouwen. Deze wijn is gemaakt van Petite Sirah (42%), Zinfandel (34%), Cabernet Sauvignon (14%) en Merlot (10% ) uit wijngaarden in Clarksburg, Lodi, Sonoma en Monterey. De wijn heeft 24 maanden gerijpt in Amerikaanse eikenhouten vaten van 1 en 2 jaar oud.

Ook hier geen al te open neus, en ook weer dat roestige dat tot uiting komt. Maar bij het wat laten openkomen zit er in de neus toch wel wat fruit. Onder de eerste verdoken neus zitten de braambessen.
Deze dieproodkleurige wijn heeft eveneens een vrij hoog alcoholpercentage. De tranen vloeien meer dieprood in het glas dan bij de eerste wijnen die we geproefd hebben. Natuurlijk is dit geen pinot noir die altijd wat lichter aandoet qua kleur.

Wat een lange afdronk en hoe heerlijk zou dit zijn met een stukje wild. We gaan al likkebaarden bij de gedachte aan wat everzwijn op het bord. Vol en zacht tegelijk, een fluwelen gloed in de mond die je liefst zolang mogelijk wil aanhouden. Dit is een prima wijn en opnieuw is het woord evenwicht op haar plaats. Wat is er mooier dan wanneer de dingen in balans zijn? (29,95 euro, biologische wijn)

Steef Jansen Fotografie
Meer
Wijn Insider