Het Federaal Planbureau verwacht dat lonen zowel in 2024 als 2025 slechts één keer geïndexeerd worden. De inflatie verliest aan kracht, waardoor de spilindex minder snel wordt overschreden.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.
In het nieuws: Het Federaal Planbureau publiceert zoals elke maand zijn inflatievoorspellingen. Die baseert zich daarbij op de observaties van het Belgische statistiekbureau Statbel.
- De overheidsinstelling verwacht dat de consumentenprijzen dit jaar zullen stijgen met gemiddeld 2,8 procent. In 2025 zou de inflatie uitkomen op 1,8 procent.
- Dat is een forse afzwakking in vergelijking met de voorbije jaren. In 2023 bedroeg de inflatie 4,06 procent en in 2022 zelfs 9,59 procent.
- De groeivoet van de zogenaamde gezondheidsindex – die onder meer gebruikt wordt bij de berekening van de indexering van lonen, sociale uitkeringen en huurprijzen – zou in 2024 gemiddeld 2,9 procent en in 2025 1,9 procent bedragen, tegenover 4,33 procent in 2023 en 9,25 procent in 2022.
Slechts één indexering
Details: Doordat de inflatie aan kracht verliest, zullen de lonen minder snel worden aangepast aan de stijgende levensduurte.
- Volgens het Federaal Planbureau wordt de spilindex dit jaar slechts één keer overschreden. Dat zou gebeuren in april. Als gevolg daarvan zouden de sociale uitkeringen in mei 2024 en de wedden van het overheidspersoneel in juni 2024 met 2 procent aangepast worden aan de inflatie.
- De volgende overschrijding van de spilindex wordt verwacht in april 2025. Als gevolg daarvan zouden de sociale uitkeringen in mei 2025 en de wedden van het overheidspersoneel in juni 2025 opnieuw met 2 procent aangepast worden aan de gestegen levensduurte.
Wanneer wordt jouw loon geïndexeerd?
Zoom in: Wanneer de spilindex wordt overschreden, ziet ook het merendeel van de mensen die in de privésector werken hun loon stijgen. Wanneer en hoe dat gebeurt, is afhankelijk van het paritair comité waaronder je valt. De indexering kan op verschillende manieren gebeuren.
- Indexering op een onbekend tijdstip, bij het bereiken van een ‘spil’ of een drempel. De hoogte van de indexering ligt vast, en bedraagt vaak 2 procent. De wedden van de ambtenaren en de sociale uitkeringen indexeren op dus die manier, net als de lonen van de werknemers in de scheikunde, of in de gezondheidssector. De indexering gebeurt sneller of trager, naarmate de inflatie hoog of laag is;
- Indexering op een vast tijdstip, met onbekend percentage. De hoogte van de indexering varieert in functie van de inflatie.
Een voorbeeld: De lonen in PC200, het aanvullend paritair comité voor bedienden, worden één keer per jaar aangepast aan de gestegen levensduurte. Dat gebeurt bij de start van het nieuwe jaar. Als er het voorgaande jaar meerdere indexeringen waren, worden die in één klap toegekend.
- De bedienden zagen bij de start van 2023 bijvoorbeeld hun loon met 11 procent stijgen. In 2022 scheerde de inflatie immers hoge toppen. In oktober – het hoogtepunt van de koopkrachtcrisis – waren de prijzen met maar liefst 12,27 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder.