Londen krabbelt op, maar leegstand blijft City domineren: ‘Wellicht permanent minder kantoorpersoneel’

Het Verenigd Koninkrijk maakt vandaag zijn borst nat voor een nieuwe fase binnen de grote heropening van zijn economie. Ook in Londen is de ‘maalstroom van de metropool’ geleidelijk aan hervat -op één uitzondering na: haar financiële hart, de City. Daar is de afwezigheid van het kantoorpersoneel nog steeds merkbaar.

  • Londense financiële instellingen zijn nog steeds bezig te onderzoeken of thuiswerken een blijvertje is.
  • U kunt de betrekkelijke rust in de City waarnemen in metrostation Bank, schrijft het Financieel Dagblad.
    • ‘Voor de pandemie het metro-equivalent van een sardientjesblik, maar nu de plek waar een deel van de roltrappen is stilgezet en waar het personeel op luide toon grappen met elkaar aan het maken is’, aldus de financiële publicatie. 
    • Uit cijfers van Transport for London blijkt dat het aantal metroreizigers nu 35 procent is van wat het ooit was. En in de stations in de City ligt dat percentage eerder rond de 20 procent.
  • HSBC is tot dusver echter de enige grote kredietinstelling die klare taal sprak over een inkrimping van haar kantoorruimte: woordvoerders gewaagden van een reductie van maar liefst 40 procent
    • Begonnen wordt met de persoonlijke kantoren van de banktop op de 42ste verdieping van zijn toren op de financiële hub Canary Wharf. De HSBC-bestuurders zullen deels ‘hotdesken’ op de 40ste verdieping, deels vanuit huis werken.
  • In het ING-kantoor in Moorgate zijn eveneens veranderingen op til. ‘Onze wekelijkse routine zal er (…) waarschijnlijk anders uitzien’, liet ceo Malgorzata Kolakowska van ING UK optekenen in FD. ‘Voor vele werknemers betekent dat een combinatie van thuis- en kantoorwerk (…).’ Thuiswerkregels hangen af van persoon tot persoon. Daarnaast worden de voorschriften bepaald door functie en teamdynamiek.
  • Bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs (nieuw in Plumtree Court; zie foto, red.) is momenteel ongeveer 30 procent van het kantoorpersoneel terug. De instelling zal echter op 21 juni, als het Brits thuiswerkadvies naar verwachting komt te vervallen, de rest van het personeel opnieuw (gedeeltelijk) ontvangen.
  • Bij de Japanse zakenbank Nomura zal een hybridesysteem in werking treden. Hierin behoudt een deel van het personeel de flexibiliteit om vanuit huis te werken permanent. Van traders en zakenbankiers wordt echter verwacht dat ze zoveel mogelijk naar kantoor komen. 
  • De City heeft traditioneel veel minder leegstand dan de rest van het land. Niettemin was in 2020 net bij de winkels en horeca in het financieel district een sterke stijging van de leegstand te zien.
    • Die ging van 7,9 procent naar 11,4 procent, tegen een stijging van 8,6 procent naar 9,9 procent in de rest van Londen.
    • Onderzoeker Ronald Nyakairu van databedrijf Local Data Company: ‘Bedrijven als McDonald’s en Pret a Manger die acht of negen vestigingen vlakbij elkaar hadden, bouwen nu hun aanwezigheid in de City af. Ze verleggen hun aandacht naar gebieden als Clapham in Zuid-Londen, waar het kantoorpersoneel voortaan vanuit huis zal werken.’

Toekomst

Volgens Will Gosling, human capital leader van consultancyfirma Deloitte, zal de financiële sector ook in de toekomst nog altijd veel kantoorruimte equiperen. ‘Waar de private sector dikwijls een hybridemodel promoot, blijft in de financiële sector het kantoor belangrijk. Met name bij zakenbanken.’ Verzekeraars zouden al iets meer voor het hybridemodel voelen.

In een onderzoek van Deloitte zei een merendeel van de City-werknemers productiever en gelukkiger te zijn door thuiswerk. 

De City of London Corporation, de overheidsdienst die het gebied bestiert, wil inspelen op de veranderingen. De dienst introduceerde een vijfjarenstrategie om culturele, creatieve en techbedrijven te lokken. Ook moet vrijgekomen kantoorruimte worden omgebouwd tot minstens 1.500 nieuwe woningen.

Huurders uit de creatieve sector zouden goedkope, langlopende huurcontracten in leegstaande gebouwen kunnen krijgen. Ook zou de Corporation verkeersvrije weekends in de zomer overwegen, alsook ‘culturele vieringen’ die de hele nacht doorgaan, om de activiteit buiten kantooruren aan te moedigen. 

Londens financieel district is overigens niet het enige dat te kampen heeft met een exodus. Ook op Wall Street gewaagt men van een zelden geziene ledigheid

(NS)

Meer