Lockdown dwingt Afrikaanse AB InBev-dochter om 132 miljoen liter bier te lozen

Zuid-Afrika’s grootste bierbrouwer, AB InBev-dochter SAB, vreest dat het 400 miljoen bierflesjes zal moeten dumpen. De Zuid-Afrikaanse lockdown houdt namelijk ook een verbod op de verkoop van alcohol in.

Zuid-Afrika onderscheidt zich van de rest van de wereld door als enige land een nationaal verbod op alcoholverkoop door te voeren als coronamaatregel.

Zoals we zagen tijdens de drooglegging in de VS in de jaren 20, heeft een alcoholverbod altijd ongewenste effecten. Toendertijd was dat een toename van illegale drankenhandel. In Zuid-Afrika komt de grootste bierbrouwer van Afrika in de problemen.

Volgens het lokale nieuwsmedium Netwerk24, heeft de AB-Inbev-dochter een pleidooi naar de Zuid-Afrikaanse Kamer van Koophandel gestuurd. Daarin stelde SAB dat het zichzelf gedwongen ziet om 132 miljoen liter bier in de goot te lozen, als de overheid niet toestaat dat de huidige voorraden mogen verpakt en vervoerd worden tussen de verschillende depots.

Momenteel is het land in de ban van een ‘level 4 lockdown’ dat de verkoop en distributie van alcoholische dranken verbiedt. Dat wordt gezien als ‘niet-essentiële activiteit’. Maar het is vooral een manier om te vermijden dat het alcoholisme, wat een wijdverspreid probleem is bij de bevolking, tijdens de lockdown volledig ontspoort.

SAB vraagt ook om overheidssteun, en is van plan om het mes te zetten in het personeelsbestand. Maar liefst 2.000 van de 4.000 jobs staan op de helling. Wie zijn job verliest zal dus niet eens de mogelijkheid hebben om zijn verdriet te verdrinken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20