Live Beursblog – 6 oktober 2022 – Business AM

22.08 – Wall Street sluit lager

Wall Street sluit voor de tweede dag op rij de handelsdag in het rood af. De Dow Jones verloor vandaag 1,1 procent en de S&P500 dook 1 procent lager. De Nasdaq kon het verlies beperkt houden tot 0,7 procent.

Een uitspraak van Neel Kashkari, de voorzitter van de Federal Reserve Bank van Minneapolis, fnuikte het beursoptimisme van eerder deze week. “Ik voel er mij niet comfortabel bij om het huidige geldbeleid te pauzeren. Ik ben pas bereid dat te doen als er daadwerkelijk signalen zijn dat de inflatie aan het afkoelen is”, zei hij tijdens een conferentie. “Tot nu toe is er nauwelijks tot geen bewijs dat we een inflatiepiek hebben bereikt.”

En dat was het dan voor vandaag. Morgen volgen we al het beursnieuws opnieuw op de voet op!

20.53 – Stijgende olieprijs geeft olie-aandelen een zetje

Door de beslissing van OPEC+ om de olieproductie met 2 miljoen vaten per dag te verlagen, stijgen de olieprijzen. De prijs van een vat WTI-olie is gestegen met 1 procent tot 88,65 dollar. Een vat Brent-olie gaat over de toonbank voor 94,5 dollar. Dat is 1,2 procent meer dan gisteren.

De olie-aandelen profiteren van die prijsstijgingen. Occidental Petroleum noteert momenteel 4 procent in de plus en Chevron staat op een winst van 1,55 procent. ExxonMobil doet het 2,6 procent beter.

20.36 – Apple in beroep om Franse boete compleet ongedaan te maken

Apple is van plan om in beroep te gaan tegen een Franse mededingingsboete die al fors is verlaagd. Dat meldt de financiële nieuwssite Barron’s. Het persagentschap Reuters meldde eerder dat een Franse rechtbank had besloten om de boete van 1,1 miljard euro voor Apple te verlagen naar 372 miljoen euro. De oorspronkelijke boete werd in 2020 opgelegd door de Autorité de la concurrence na een klacht van Apple-reseller eBizcuss uit 2012. Meer weten? Klik hier.

19.54 – Mercedes: “Liefhebbers van luxewagens zullen de overgang naar elektrische voertuigen helpen stimuleren”

Ola Kallenius, CEO van Mercedes-Benz, zei in een interview met Jim Cramer, de bekende presentator van het financiële nieuwsprogramma Mad Money, dat hij verwacht dat de liefhebbers van luxewagens de overgang naar elektrische wagens mee zullen helpen stimuleren. “Ik geloof echt dat we in het luxesegment dit decennium zullen overstappen van hightech verbrandingsmotoren naar elektrische alternatieven”, klonk het.

18.43 – IMF: “Centrale banken moeten blijven verkrappen”

Centrale banken wereldwijd moeten de rentes blijven verhogen, ondanks de kwetsbare outlook voor de wereldeconomie. Dat zegt Kristalina Georgieva, de directeur van het Internationaal Monetair Fonds. “Onze wereldeconomie is als een schip in woelige wateren. We hebben alle wijsheid nodig die we kunnen verzamelen om het schip stabiel te houden en te navigeren door wat ons te wachten staat”, klinkt het. Lees hier meer.

18.02 – Musk wou korting overnameprijs Twitter onderhandelen

Deze week kwam aan het licht dat Elon Musk toch Twitter wil overnemen. Volgens de New York Times zou de Tesla-baas de afgelopen weken geprobeerd hebben om een korting te onderhandelen. Hij zou daarbij geprobeerd hebben om de prijs met 30 procent te verlagen. Die vlieger ging dus niet op.

Elon Musk – (Photo by Carina Johansen / NTB / AFP)

17.39 – Europese beurzen sluiten lichtjes lager

De Eurostoxx50 heeft de handelsdag 0,3 procent lager afgesloten. Ook voor de Bel20 bleef het verlies vandaag beperkt. De sterindex verloor 0,35 procent.

  • Binnen de Belgische sterindex was UCB vandaag de primus van de klas. Het farmaceutische bedrijf won 2 procent.
  • De grootste verliezer van vandaag is Ageas. De verzekeraar moest 3,2 procent prijsgeven.
  • Buiten de index kleurde de Nationale Bank van België ook weer rood. Na de pandoering van gisteren (-8 procent) kon de toezichthouder het verlies vandaag wel beperkt houden tot 0,85 procent.

17.04 – Goldman Sachs: “Olieprijs kan stijgen tot 110 dollar per vat”

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verwacht, na de beslissing van de OPEC+-landen om de olieproductie met 2 miljoen vaten per dag terug te schroeven, dat de olieprijs tegen het einde van dit jaar kan stijgen tot 110 dollar per vat. De financiële instelling sluit overigens niet uit dat de prijs in het eerste kwartaal van volgend jaar verder kan oplopen tot 115 dollar gedurende het eerste kwartaal van 2023.

16.32 – Porsche steekt moederbedrijf VW voorbij als meest waardevolle autobouwer in Europa

Het aandeel van Porsche stond deze namiddag even 3 procent in de plus, waardoor de Duitse sportwagenbouwer de meest waardevolle autoproducent in Europa was. Door die koersstijging kwam de marktwaarde uit op 82,6 miljard euro. Intussen is de koerswinst afgezwakt tot 2 procent. Lees er hier meer over.

16.11 – Bank of England: “Sommige pensioenfondsen stonden op instorten kort voordat we ingrepen”

De Bank of England heeft vorige week in allerijl een nieuw opkoopprogramma gelanceerd om een ineenstorting van de Britse pensioensector te vermijden. De monetaire instelling bevestigt nu dat het op een nippertje een catastrofe kon vermijden. “Het was slechts een kwestie van enkele uren vooraleer enkele fondsen kopje-onder gingen”, staat er in een brief van de Britse centrale bank aan enkele beleidsmakers.

15.34 – Wall Street opent lager

Na de handelsdag gisteren nipt in het rood af te sluiten, duikt Wall Street vandaag verder de dieperik in. De Nasdaq opent 0,1 procent lager en de Dow Jones staat op een verlies van 0,4 procent. De S&P500 moet 0,3 procent prijsgeven na het luiden van de openingsbel.

15.12 – JPMorgan: “Credit Suisse is zeker 15 miljard dollar waard”

Volgens de Amerikaanse zakenbank JPMorgan is Credit Suisse minstens 15 miljard dollar waard. Op basis van de huidige koers is de Zwitserse bank zo’n 11,41 miljard frank, oftewel 11,58 miljard dollar, waard. “De financiële instelling moet wel een definitieve herstructurering ondergaan”, klinkt het. “Zo moet het wegstappen van ‘investment banking’ en focussen op vermogensbeheer.”

Het aandeel noteert momenteel 2,4 procent in de plus op de beurs van Zwitserland. Begin deze week nam de bank een duik van ruim 8 procent nadat bezorgdheden over de financiële gezondheid van het bedrijf de kop opstaken. In vergelijking met begin dit jaar noteert het aandeel ruim 50 procent lager.

14.49 – Nieuwe steunaanvragen VS omhoog

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 1 oktober gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering steeg met 29.000 tot 219.000. Economen hadden vooraf gerekend op 203.000 nieuwe aanvragen. Lees hier meer.

13.46 – Doorbraak voor CBDC’s

Het vanuit België opererende bankensysteem SWIFT kondigt een doorbraak met CBDC’s aan. Zulke digitale centrale bankmunten hopen het digitale cash van de toekomst te worden, als alternatief voor cryptomunten.

13.14 – Banken ondersteunden massaal beurskoers Porsche

In de dagen na de beursgang kreeg het aandeel Porsche flink wat steun van de banken die de operatie begeleidden. Via massale aankopen konden ze voorkomen dat de beurskoers van Porsche onder de uitgifteprijs ging zakken, melden verscheidene Duitse media op basis van de verplichte openbaarmaking door Bank of America, de coördinerende instelling.

Van 29 september tot 4 oktober kochten de banken in totaal bijna 3,8 miljoen aandelen, vooral via de beurs Xetra, waarbij ze bijna 313 miljoen euro uitgaven. Officieel klinkt het dat de banken “stabilisatiemaatregelen” troffen.

CEO Oliver Blume (rechts) en financieel directeur Lutz Meschke bij de eerste beursnotering voor Porsche (Getty Images)

12.39 – Duitse fabrieksorders meer dan verwacht gedaald

De orders daalden in augustus, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, met 2,4 procent op maandbasis tegen een herziene stijging van 1,9 procent in juli, waar eerder een min van 1,1 procent voor was berekend. Dit bleek vandaag uit cijfers van statistiekbureau Destatis. De prognose van economen duidde voor augustus op een daling met 0,5 procent, zo schrijft ABM.

12.09 – “Belgische economie stevent af op korte recessie van beperkte omvang”

De Belgische bedrijven verwachten dat de economische situatie al in de loop van 2023 gaat verbeteren. Dat blijkt uit een enquête door de Nationale Bank en de werkgevers.

Op korte termijn wijzen de indicatoren evenwel op een krimp van de economie in het laatste kwartaal van dit jaar. Een derde van de bevraagde ondernemingen en zelfstandigen geeft aan dat zij hun productie of dienstverlening vrijwillig hebben teruggeschroefd in september 2022.

Veel ondernemingen zien zich genoodzaakt hun productie te verminderen nu hun winstgevendheid onder druk staat, zeggen de economen van de NBB. De kostenstijgingen worden immers niet volledig doorberekend in de verkoopprijzen. Dat laatste is goed nieuws voor de hele economie, want dat betekent dat een loon-prijsspiraal in principe snel aan kracht verliest, zodra de externe kostendruk – vooral van de energieprijzen – afzwakt.

11.58 – Shell duikt lager

Het aandeel van energiereus Shell verliest in de voormiddaghandel 4 tot 5 procent, nadat het bedrijf voor het derde kwartaal waarschuwde voor gedaalde raffinagemarges en lagere winsten uit de gashandel.

11.37 – “Recessies duren niet lang”

Volgens de economen van vermogensbeheerder Capital Group wordt een brede wereldwijde recessie in 2023 nog moeilijk te vermijden. Maar ze hebben ook hoopvol nieuws: uit hun historische studie blijkt dat recessies relatief kort duren.

“Uit een analyse van 11 economische cycli in de VS vanaf 1950, blijkt dat recessies tussen de 2 en 18 maanden duurden, met een gemiddelde van 10 maanden. Over het tijdsbestek van 70 jaar zijn de Amerikaanse markten dan ook maar 15 procent van de tijd in recessie geweest. De algehele economische impact blijft vaak redelijk beperkt.”

bron: Capital Group

11.09 – Komt de echte energieschok pas eind 2023?

10.21 – Familie-Colruyt koopt aandelenpakket Colruyt

Korys, de investeringsmaatschappij van de familie Colruyt, heeft afgelopen dinsdag voor bijna 20 miljoen euro aan aandelen van de gelijknamige retailgroep gekocht op de Brusselse beurs. Dat blijkt uit een melding van beurswaakhond FSMA. Recentelijk kocht ook topman Jef Colruyt persoonlijk een pakket aandelen van Colruyt.

09.44 – De Grauwe: “Nieuwe eurocrisis niet uitgesloten”

Paul De Grauwe (Getty Images)

“De mogelijkheid van een toekomstige eurocrisis kan niet uitgesloten worden”, schrijft economieprofessor Paul De Grauwe (London School of Economics).

Er is volgens hem altijd onzekerheid of de Europese Centrale Bank een van de 19 individuele lidstaten te hulp zal schieten. “Hierdoor blijft de eurozone een kwetsbare constructie.” Bij de centrale banken met maar één overheid, zoals de Bank of England, bestaat die onzekerheid daarentegen niet.

“Men kan redelijke twijfels hebben over de vraag of de ECB in de toekomst altijd klaar zal staan om liquiditeitssteun te verlenen aan de overheden. Wie staat er in de toekomst aan het roer van de bank? Zal de Raad van Bestuur, die voornamelijk bestaat uit nationale centrale bankiers, altijd openstaan voor het verzoek van de regering van een lidstaat om steun?”

09.10 – Bel20 opent 0,6 procent hoger

De Bel20-index lost de verwachtingen in en staat na de eerste handelsminuten met 0,6 procent winst op de tabellen. Sofina trekt de kop met een koerswinst van 1,7 procent, terwijl Elia 0,6 procent inlevert.

09.01 – Carl Icahn doorziet Twitter-blufpoker Musk en strijkt winst van 250 miljoen dollar op

De miljardair-voorzitter van Icahn Enterprises heeft de afgelopen maanden ongeveer 500 miljoen dollar in Twitter gepompt, zo meldde The Wall Street Journal (WSJ) op dinsdag. Icahn kocht de aandelen van de microblogsite toen ze rond de 30 dollar verhandeld werden, vertelden bronnen van de krant, wat suggereert dat hij ongeveer 14 miljoen aandelen of bijna 2 procent van het bedrijf kocht.

Woensdag steeg het aandeel Twitter met 22 procent tot 52 dollar, nadat Musk had toegegeven en had aangeboden zijn overname van het socialmediaplatform te voltooien tegen de oorspronkelijk overeengekomen voorwaarden. Icahns belang, aangenomen dat hij het nog niet heeft verkocht, is nu op papier ongeveer 750 miljoen dollar waard – een winst van 50 procent in een paar maanden tijd.

Lees het hele verhaal hier.

08.48 – Chinese batterijmaker CALB kent flauw Hongkongs debuut

De CEO van CALB — foto: Getty

De aandeelkoers van het Chinese CALB gleed al vroeg in het rood na zijn debuut op de beurs van Hongkong. Zo daalde het aandeel van de maker van lithiumbatterijen (die voor elektrische wagens) onder de uitgifteprijs van 38 Hongkongse dollar (4,88 euro) per stuk.

Het bedrijf haalde 1,28 miljard dollar op bij zijn beursgang, de grootste in Hongkong in 2022.

Het aandeel opende vlak, maar daalde daarna met 1,4 procent, waarmee een recente reeks van slechte prestaties van nieuw genoteerde bedrijven in Hongkong bij hun beursdebuut, werd voortgezet.

08.39 – Ook Bel20 wellicht hoger van start

Ook de Brusselse beurs gaat vandaag naar verwachting hoger van start na een herstel op Wall Street gisteravond. 

De laatste vijf handelsdagen van de Bel20

Op woensdag (5 oktober) deed de Bel20 met een verlies van 0,9 procent tot 3.446 punten nog een stapje terug, na een koerssprong dinsdag (4 oktober; zie bovenstaande afbeelding) van meer dan drie procent. De S&P won dinsdag eveneens ruim drie procent. 

08.11 – Marc Coucke stapt in leasingbedrijf Lizy

Alychlo, het investeringsbedrijf van Marc Coucke, is de belangrijkste partij in de ophaling van 40 miljoen euro (kapitaalinjectie plus bankfinanciering) door Lizy, een online platform voor tweedehands autoleasing dat zich richt op kmo’s en zelfstandigen. De hoofdaandeelhouder van Lizy is D’Ieteren.

Marc Coucke, Sam Heymans (CEO Lizy), Pieter Bourgeois (CEO Alychlo), Wolf Vandekerckhove (Alychlo) en Vincent Castus (Lizy)

07.44 – Berg baart muis: olieprijs stabiliseert

De beslissing van oliekartel OPEC+ om een groter dan verwachte productieverlaging door te voeren (er worden per dag 2 miljoen vaten minder opgepompt), lijkt vooralsnog geen noemenswaardige invloed te hebben op de olieprijzen. Volgens OilPrice.com wordt 1 vat Brent-ruwe olie verhandeld aan 93,41 dollar (+ 0,04%). Voor een vat WTI, de Amerikaanse benchmark, betaal je nu 87,76 dollar (volledig stabiel, want geen procent-puntje erbij of eraf).

07.31 – Europese beurzen openen hoger

De Europese beurzen gaan vandaag een hogere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 173 punten voor de Duitse DAX, een plus van 76 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 45 punten voor de Britse FTSE 100. Dat meldt ABM.

De Europese beurzen zijn gisteren lager gesloten.

06.14 – Aedifica: goed nieuws voor het bedrijf = goed voor beurskoers?

Nieuws van gisteravond: Belgisch zorgvastgoedinvesteerder Aedifica heeft ongeveer 27 miljoen pond geïnvesteerd in de bouw van 2 woonzorgcentra in het Verenigd Koninkrijk.

Hoe vergaat het de koers van het aandeel Aedifica straks na de openingsbel?

06.04 – Schiet olieprijs ook vandaag hoger?

Goedemorgen.

De prijs voor een vat ruwe olie is gisteren hoger gesloten, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald en OPEC+ heeft besloten de productie met 2 miljoen vaten per dag te verlagen. 

Het Witte Huis heeft OPEC+ er intussen van beschuldigd Rusland alles te geven wat het wil, zo bericht de Financial Times. Nog naar aanleiding van de productieverlaging wil de Amerikaanse president Joe Biden in november zo’n 10 miljoen vaten olie uit de strategische reserve van de VS op de markt brengen.

Wat gebeurt er vandaag met de olieprijs? Volg het live, op deze blog.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.