SWIFT kondigt doorbraak met CBDC’s aan: “Mogelijk om snel uit te rollen naar 200 landen”

Het internationale betaalsysteem SWIFT meent dat het digitale centrale bankmunten (CBDC’s) kan verplaatsen en op grote schaal kan uitrollen.

Woensdag kondigde de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, ofwel SWIFT, aan dat het via twee experimenten CBDC’s kon verplaatsen in zijn systeem. De implicaties hiervan zijn enorm vergaand voor het huidige financiële systeem. De lancering van zulke digitale versies van fiatgeld zou wel eens revolutionair zijn, maar ook heel wat meer controle over ons geld aan centrale banken overdragen.

SWIFT, dat zijn hoofdzetel heeft in Terhulpen, nabij Brussel, meent in een verklaring dat zijn systeem nu klaar zou zijn om CBDC’s “snel op grote schaal uit te rollen voor handel en investeringen naar meer dan 200 landen en territoria in de wereld.” Het systeem van SWIFT verbindt dan ook zeker 11.500 financiële instellingen wereldwijd.

90 procent van alle landen ter wereld zouden al druk bezig zijn met het lanceren van zo’n digitale centrale bankmunt. De koploper is zonder twijfel China, dat al maanden lang praktische toepassingen toevoegt voor zijn digitale yuan, ofwel de E-CNY. De Europese Unie zit nog in de ontwerpfase van een digitale euro terwijl Washington in januari op de proppen kwam met een witboek voor de digitale dollar. Japan besloot vorige maand dan weer om de ontwikkeling van een digitale yen bijna volledig te staken.

Marktwaarde van 24 biljoen dollar tegen 2027

SWIFT onthulde ook dat er zeker 14 banken, waaronder de Deutsche Bundesbank, Banque de France, HSBC, UBS en Wells Fargo, samenwerken met de Belgische instelling om een testomgeving te ontwikkeling om een volledige ingebruikneming van CBDC’s te versnellen.

De instelling kon ook met financiële dienstverleners Citi, Northern Trust en Clearstream in 70 gesimuleerde scenario’s aantonen dat CBDC’s zullen kunnen ingezet worden voor betalingen voor obligaties, aandelen en contanten die bestaan in een digitale “token”-vorm. Het World Economic Forum meent dat de markt voor tokenized activa tegen 2027 zeker 10 procent van het globale bbp zal innemen en een marktwaarde van 24 biljoen dollar zal kennen.

“Digitale munten en tokens hebben een enorm potentieel om de manier waarop we in de toekomst betalen en investeren vorm te geven. [… ] Wij zien inclusiviteit en interoperabiliteit als centrale pijlers van het financiële ecosysteem, en onze innovatie is een belangrijke stap naar het ontsluiten van het potentieel van de digitale toekomst”, verklaart Tom Zschach, Chief Innovation Officer bij SWIFT.

(bg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20