ECB pakt uit met superteam van experten om digitale euro te helpen ontwikkelen

De Europese Centrale Bank (ECB) stelde een team van 30 financiële experten samen om het instituut te adviseren voor het ontwerp van de digitale euro. De ploeg zou elk kwartaal bijeenkomen om het project te bespreken. De digitale centrale bankmunt van Europa zit momenteel nog in de onderzoeksfase.

De ontwikkeling van Europa’s eigen central bank digital currency (CBDC), de digitale euro, staat nog in zijn kinderschoenen. Dergelijke cryptoachtige munten worden momenteel gepland door verschillende landen. De digitale yuan, de CBDC van China, wordt ondertussen al volop in gebruik genomen. In juli kondigde de ECB aan dat het project voor een eigen digitaal fiatgeld de onderzoeksfase zal betreden. Sindsdien bleef het redelijk stil rond de financiële expeditie.

Deze maand kregen we dan uiteindelijk meer te horen over het ambitieuze project. Fabio Panetta, voormalig directeur-generaal van de Italiaanse centrale bank en huidig directielid van de ECB, gaf op 19 oktober een speech in Frankfurt over het initiatief. Panetta onderstreepte dat de introductie van een digitale versie van de euro geen schade mag berokkenen aan de handel van de lidstaten met verschillende regio’s.

“Het is moeilijk om vooraf in te schatten wat voor risico’s een digitale valutasubstitutie kan inhouden. […] De handelsrelaties met landen met internationale reservemunten, zoals de Verenigde Staten en China, verschillen aanzienlijk van land tot land. […] De invoering van een CBDC mag in geen geval schade veroorzaken”, zei Panetta.

Superteam van 30 leden

De ECB kondigde maandag dan aan dat ze een team van 30 financiële experten heeft samengesteld om het instituut doorheen de complexe ontwerpfase te loodsen. “Hun expertise zal de integratie van de standpunten van potentiële gebruikers en distributeurs over een digitale euro tijdens de onderzoeksfase vergemakkelijken,” zei Panetta daar nog over.

Het team bestaat onder andere uit experten van Ingka Group, CaixaBank, Deutsche Bank, La Banque Postale, Swedbank, Nordea en het Sloveense Bankart. Zij zullen vanaf november elk kwartaal bijeen komen om de designfilosofie van de digitale munt te bespreken. Het Eurosysteem, de monetaire autoriteit van de eurozone, zal ook de bevolking en handelaren geregeld bevragen over een digitale munt tijdens de verdere ontwikkeling.

(kg)

Meer