CBDC-hype is er om te blijven: India wil digitale roepie

India zou in december kunnen beginnen met proeven voor een digitale roepie. Dat zegt de gouverneur van de centrale bank van het land tegen zakenmedium CNBC.

Waarom is dit belangrijk?

Centrale banken onderzoeken of ze zelf digitale munten kunnen uitgeven, hetzij aan commerciële kredietverstrekkers, of rechtstreeks aan het publiek. De financiële producten waar ze aan werken moeten CBDC’s; central bank digital coins, heten.

Digitale centrale bankmunten zijn in wezen de online versie van hun respectieve fiatvaluta’s. In het geval van India zou dat de digitale roepie zijn. CBDC-experimenten kwamen er na een daling van het gebruik van contant geld en een groeiende belangstelling voor cryptomunten zoals Bitcoin. In het bijzonder China lijkt het verst te staan in de ontwikkeling van deze technologie.

  • De Reserve Bank of India (RBI) start mogelijk in december met haar eerste proefprogramma’s voor digitale valuta, liet gouverneur Shaktikanta Das weten aan CNBC.
  • De RBI bestudeert verschillende aspecten van een digitale munt, waaronder de veiligheid ervan, de impact op de financiële sector van India en hoe het het monetaire beleid en het geld in omloop zou beïnvloeden, meent Das.
  • “We zijn er heel voorzichtig mee, want het is een compleet nieuw product, niet alleen voor de RBI, maar wereldwijd”, zei Das.

Gecentraliseerd grootboek

Das voegde eraan toe dat de centrale bank ook de keuze onderzoekt tussen een gecentraliseerd grootboek voor de digitale munt of de zogenaamde gedistribueerde grootboektechnologie (DLT).

DLT verwijst naar een digitale database die meerdere deelnemers tegelijk toegang geeft tot transacties, ze laat delen en vastleggen. Een gecentraliseerd grootboek betekent dat de database eigendom is ván en beheerd wordt door één enkele entiteit – in dit geval de centrale bank.

“Ik denk dat we tegen het einde van het jaar in staat zouden moeten zijn (…) om onze eerste proeven te starten,” aldus nog Das.

Zijn plaatsvervanger, T. Rabi Shankar, zei vorige maand dat de centrale bank werkt aan een “gefaseerde implementatiestrategie” voor een digitale munt.

Groeiende interesse van centrale banken

Centrale banken hebben het afgelopen jaar hun inspanningen opgevoerd om de uitgave van digitale valuta’s te onderzoeken.

De People’s Bank of China loopt voorop en heeft het voorbije jaar in verschillende steden al proeven in de praktijk uitgevoerd. Inmiddels is de digitale yuan al volop in gebruik. De Europese Centrale Bank en de Bank of England onderzoeken ook respectievelijk een digitale euro en een Britcoin in het Verenigd Koninkrijk.

Waarom centrale banken digitale valuta’s willen lanceren

CBDC’s verschillen op allerlei belangrijke manieren van cryptomunten – ten eerste zouden ze volledig gereguleerd zijn en onder een centrale autoriteit vallen, doorgaans de centrale banken.

Ten tweede, in plaats van een verhandelbaar activum met wild fluctuerende prijzen, functioneren CBDC’s meer als hun fiat tegenhangers, en zouden ze wijdverbreide acceptatie hebben. Dat is, althans, het plan.

Lees ook: Waarom de lancering van de digitale euro voor ons allemaal bijzonder belangrijk is

(jvdh)

Meer