Live Beursblog – 4 januari 2023 – Business AM

22.09 – Wall Street sluit in het groen na turbulente handelsdag

Wall Street heeft een behoorlijk tumultueuze handelsdag achter de rug. Na een groene start doken de indexen in het rood als reactie op de vacaturecijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Daaruit bleek dat het aantal openstaande vacatures in november uitkwam 10,46 miljoen, tegen 10,51 miljoen in oktober. Een lichte daling, maar de cijfers lagen alsnog hoger dan verwacht.

Uiteindelijk won Wall Street toch terrein. De Dow Jones steeg uiteindelijk met 0,4 procent en de S&P500 won 0,75 procent. De Nasdaq deed er 0,7 procent.

21.03 – Microsoft tuimelt bijna 5 procent naar beneden

Microsoft noteert momenteel 4,7 procent in de min. Beleggers duwen op de verkoopknop na een koersdoelverlaging door UBS-analist Karl Keirstead.

 • Hij heeft zijn koersdoel verlaagd van 300 naar 250 dollar. Zijn advies is “houden”, tegenover “kopen” eerder.
 • Keirstad maakt zich zorgen over een tragere groei van de cloudactiviteiten (Azure).

20.31 – Fed plant geen rentedaling in 2023

Geen van de deelnemers aan de laatste rentevergadering van de Federal Reserve verwachtte dat een renteverlaging in 2023 gepast zou zijn. Dat blijkt uit de notulen van de jongste rentevergadering.

 • De beleidsmakers zeiden daarentegen dat meer renteverhogingen dit jaar nodig zullen zijn. “Een trager tempo van renteverhoging zou niet moeten worden opgevat als een signaal van zwakkere vastberadenheid”, stond te lezen in het verslag.
 • De risico’s voor economische groei bleven overhellen naar de onderkant, hoewel de economische vooruitzichten niet zo zwak waren als bij de vergadering in november, klonk het in de notulen.  Het risico dat de inflatie sneller dan verwacht versnelt, is een cruciale factor voor de vormgeving van het monetaire beleid, stelden de beleidsmakers verder in de vergadering. 
Fedvoorzitter Jerome – “Jay” – Powell – Getty Images

19.44 – Tesla ziet dagwinst verder oplopen

Ook Tesla moest deze namiddag de openingswinsten even lossen, maar nu noteert het aandeel van de wagenproducent 4,65 procent in de plus. Dat is voor de aandeelhouders een welgekomen stijging, na de pandoering die Musks bedrijf gisteren op de beurs heeft gekregen. Het aandeel verloor toen zo’n 13 procent na lager dan verwachte cijfers over de leveringen.

18.57 – Wall Street beleeft een turbulente dag

Even zag het ernaar uit dat Wall Street er vandaag opnieuw niet zou in slagen om de openingswinsten vast te houden.

 • Na nog geen uur handelen kleurden de Dow Jones, Nasdaq en S&P500 opnieuw rood, na de dag in de plus te starten.
 • Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek namelijk dat het aantal openstaande vacatures in de Verenigde Staten in november uitkwam op 10,46 miljoen, tegenover 10,51 miljoen in oktober. Dat waren beter dan verwachte cijfers, wat voor paniek bij de beleggers zorgde. Zolang de arbeidsmarkt het goed blijft doen, heeft de Fed weinig redenen om het verstrakkende geldbeleid te staken.
 • Intussen kleuren de indexen opnieuw groen. De Dow Jones staat momenteel op een winst van 0,4 procent en de Nasdaq noteert 0,65 procent in de plus. De winst voor de S&P500 bedraagt 0,85 procent.

18.19 – Een rente van 2 procent, maar …

Talloze banken hebben de afgelopen weken de spaarrente opgetrokken. Nu gooit ook de lagekostenbroker Trade Republic zich in de strijd om de spaarder.

 • De financiële instelling betaalt haar klanten voortaan een rente van 2 procent op het geld dat ze bij de broker op een rekening parkeren.
 • Belangrijke kanttekening: je moet een roerende voorheffing van 30 procent betalen op die opbrengsten, waardoor je netto 1,4 procent overhoudt.

Lees er alles over in deze bijdrage van onze collega Niels Saelens.

17.44 – Europese beurzen zetten nieuwjaarsrally voort

De Europese beurzen hebben opnieuw de handelsdag met een positieve noot afgesloten. De Eurostoxx50 won 2,35 procent en de Bel20 deed er 0,85 procent bij.

 • Solvay was vandaag de koploper in de Belgische sterindex. Dat aandeel won 2,6 procent.
 • Galapagos en ArgenX waren de enige twee aandelen in de Bel20 die vandaag rood kleurden. Zij verloren respectievelijk 2,15 en 2,75 procent.

17.23 – Amerikaanse industrie verder gekrompen

De Amerikaanse industrie is in december in een nog iets hoger tempo gekrompen dan in de maand ervoor. Dat blijkt uit cijfers van Institute for Supply Management (ISM).

 • De inkoopmanagersindex van ISM daalde op maandbasis van 49,0 naar 48,4 punten. Er werd door economen voor december gerekend op een indexniveau van 48,5 punten.
 • De index voor nieuwe orders daalde van 47,2 naar 45,2 punten, terwijl de werkgelegenheidsindex steeg van 48,4 naar 51,4 punten.

Inkoopdata van S&P Global lieten dinsdag ook al een krimp zien, met een daling van de inkoopmanagersindex van 47,7 punten in november naar 46,2 punten in december.

16.44 – Kleine daling vacatures in VS

Het aantal vacatures in de Verenigde Staten liet in november een heel kleine daling zien. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid.

 • In november bedroeg het aantal openstaande vacatures 10,46 miljoen, tegen 10,51 miljoen in oktober.
 • Een jaar geleden, in november 2021, waren er 10,92 miljoen onvervulde vacatures.

16.17 – Exmar is één van de opvallendste verliezers op de Belgische beurs

Terwijl Exmar in 2022 nog een topjaar beleefde, heeft de Belgische gastankerrederij bij de start van 2023 wat terrein moeten prijsgeven.

 • Exmar won zo’n 85 procent vorig jaar.
 • Sinds de start van het nieuwe handelsjaar noteert het aandeel 6,1 procent in de min.
Koersevolutie Exmar het voorbije jaar

16.03- Bescheiden herstelbeweging voor Tesla na mokerslag

Tesla heeft gisteren een pandoering gekregen op Wall Street. De producent van elektrische wagens verloor toen zo’n 13 procent. Vandaag heeft Musks bedrijf een bescheiden herstelbeweging ingezet. Het aandeel noteert momenteel 0,9 procent in de plus.

15.34 – Wall Street opent in het groen

Net zoals gisteren, opent Wall Street de handelsdag vandaag in het groen. Na enkele minuten handelen, noteert de Dow Jones 0,3 procent in de plus en staan de S&P500 en de Nasdaq elk op een winst van 0,5 procent.

Vraag is of de Amerikaanse beurzen de openingswinsten deze keer kunnen vasthouden. Gisteren waren ze daar alvast niet in geslaagd (zie bericht van 06.29 uur). Toen eindigden de S&P500 en Nasdaq alsnog in de min. De Dow Jones sloot vrijwel vlak.

14.49 – Werkt Apple aan goedkopere AirPods Lite?

14.34 – Aandeel Alibaba ook in VS fors in de lift

Het aandeel Alibaba heeft de wind in de rug, nu er meer bevestiging lijkt te komen dat de Chinese toezichthouders zich minder streng zullen opstellen tegenover de techsector. Dat strenge beleid was het afgelopen jaar één van de belangrijkste oorzaken waardoor de Chinese techsector onder druk stond.

 • Ant Group, waarin Alibaba een belang heeft van 33 procent, kreeg woensdag goedkeuring van de autoriteiten om voor 10,5 miljard yuan, omgerekend ruim 1,4 miljard euro, aan vers kapitaal op te halen.
 • Het aandeel Alibaba steeg woensdag voorbeurs op Wall Street met 7 procent.
 • Op de Aziatische beurzen schoot Alibaba ook de hoogte in (zie bericht van 07.49 uur). Het bedrijf won op de Hong Kong Stock Exchange 8,75 procent.

13.51 – Forse groei voor Ryanair

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft in december fors meer passagiers vervoerd dan in dezelfde maand een jaar eerder, toen het vliegverkeer nog te lijden had onder de coronamaatregelen.

 • Afgelopen december vervoerde Ryanair 11,5 miljoen passagiers, goed voor een stijging op jaarbasis van liefst 21 procent.
 • De bezettingsgraad kwam in december uit op 92 procent, tegenover 81 procent een jaar eerder.
 • De teller voor het hele jaar 2022 komt uit op 160,4 miljoen passagiers, fors meer dan het door corona geplaagde 2021.

13.15 – Wegen grillen van Musk op beurskoers Tesla?

12.20 – Bel20 op weg naar derde winstdag op rij

De Brusselse beurs noteert ook vandaag weer in het groen, en lijkt daarmee op weg naar de derde dag van winst op rij. Richting het einde van de ochtendhandel noteerde de Bel20 index 0,7 procent hoger op 3.813,66 punten.

De beurzen lijken te reageren op gunstige macroeconomische data, die wijzen op lagere olie- en gasprijzen, een afzwakkende inflatie en minder recessiezorgen (zie hieronder).

10.48 – Zachte landing voor Europese economie in zicht

De dienstensector in de eurozone is in december minder hard gekrompen. Dat blijkt uit definitieve cijfers van databedrijf S&P Global.

 • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in december uit op 49,8 tegen 48,5 in november. Daarmee staat de index op het hoogste niveau in 4 maanden.
 • De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 47,1 in november naar 47,8 in december, zo bleek eerder deze week al.

De samengestelde index steeg hiermee van 47,8 naar 49,3, de hoogste stand in 5 maanden. Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Econoom Chris Williamson van S&P Global zag de economie in de eurozone in december verder verslechteren, maar opnieuw in een duidelijk lager tempo. Dat zou volgens de econoom wel eens kunnen betekenen dat de economische krimp milder uitvalt dan eerder gevreesd. Vooral over de ontwikkelingen in Duitsland was de econoom te spreken.

09.55 – Franse inflatie koelt af

De Franse consumentenprijzen zijn in december weer iets minder hard gestegen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Franse bureau voor de statistiek. De prijzen stegen in december met 5,9 procent op jaarbasis. Dat was 6,2 procent in november. In december 2021 bedroeg de inflatie overigens 2,8 procent.

09.07 – Bel20 opent vrijwel vlak

 • De Bel20-index gaat 0,12 procent achteruit bij de opening van de handel, na twee winstdagen op rij. In de sterindex trok VPG de kop met een winst van 0,8 procent. AB InBev volgde met 0,7 procent. Daar stonden KBC en Argenx met verliezen van 1,4 en 1,9 procent tegenover. Deze twee aandelen waren gisteren nog grote stijgers. Het aandeel KBC werd op de verkooplijst geplaatst door Exane BNP Paribas, zo merkte handelaar Bert van der Pol van Today’s Group op. 
 • In de Bel Mid ging EVS 1,6 procent hoger en won Econocom 1,2 procent. Euronav en Exmar daalden 2,6 procent.
 • Bij de kleinere aandelen in de Bel Small won Belysse 2,6 procent en daalde Van de Velde 0,6 procent.

08.55 – Solana wint 17 procent

Terwijl de meeste andere cryptomunten lusteloos dobberen, schiet Solana 17 procent hoger tegenover een dag eerder. De munt werd eind vorig jaar nog meegesleurd in de val van FTX.

08.32 – Tesla: lage koers, hoge volumes

De dreun voor Tesla gisteren – min 12 procent na teleurstellende verkoopcijfers – ging gepaard met de hoogste handelsvolumes in bijna twee jaar, zo blijkt uit de statistieken van financiële nieuwsdienst Bloomberg.

07.49 – Alibaba schiet 8 procent hoger

Op de Aziatische beurzen zitten Chinese techaandelen fors in de lift, met op kop Alibaba dat 8 procent wint. Dat heeft alles te maken met de schijnbaar mildere toon die Beijing aanslaat tegenover de Chinese technologiesector. ?

07.01 – Geen beursbedrijven van boven 2.000 miljard dollar meer

Door de koersval van zowat 4 procent gisteren, eindigde Apple onder de grens van 2.000 miljard dollar. Eerder zakten ook Microsoft en energiegroep Aramco onder die drempel.

06.29 – Wall Street kan somber 2022 niet van zich afschudden

Goeiemorgen! De Amerikaanse beurzen zijn gisteren lager gesloten op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar, na het zwakste jaar voor de aandelenmarkten sinds 2008.

 • De S&P 500 index sloot 0,4 procent lager op 3.824,14 punten.
 • De Nasdaq verloor 0,8 procent tot 10.386,98 punten.
 • De Dow Jones-index sloot vrijwel vlak op 33.136,37 punten.
Meer