Eerste financiële instelling pakt uit met spaarrente van 2 procent

Talloze banken hebben de afgelopen weken de spaarrente opgetrokken. Nu gooit ook de lagekostenbroker Trade Republic zich in de strijd om de spaarder. Die financiële instelling betaalt haar klanten voortaan een rente van 2 procent op het geld dat ze bij de broker op een rekening parkeren. Belangrijke kanttekening: je moet een roerende voorheffing betalen op die opbrengsten.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft sinds de start van de zomervakantie in 2022 de belangrijkste rentes opgetrokken met 250 basispunten. Daardoor krijgen de banken nu een rente van 2 procent op het kapitaal dat ze stallen bij de nationale centrale banken. Voor de start van het verstrakkende geldbeleid moesten ze nog een strafrente (-0,5 procent) betalen op die deposito's. De financiële instellingen hebben nu dus meer ruimte om de spaarders een hogere vergoeding uit te betalen.

In het nieuws: Na een reeks renteverhoging telt ons land nu tien spaarboekjes die minstens 1 procent opbrengen. Trade Republic is de eerste financiële instellingen die uitpakt met een rente van 2 procent. Al moeten we daar een belangrijke kanttekening bijplaatsen.

  • Het betreft een niet-gereglementeerde rekening. Dat betekent dat je een roerende voorheffing van 30 procent moet betalen op de opbrengsten. Netto hou je 1,4 procent over. De Duitse broker moet dus de duimen leggen voor enke
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer