Live Beursblog – 3 november 2022 – Business AM

21.09 – Wall Street sluit met verlies (bis)

De Amerikaanse beleggers blijven not amused door het vooruitzicht van meer renteverhogingen door de Fed.

  • De breed samengestelde aandelenindex S&P 500 eindigde 1,06 procent in de min, op 3.719.89 punten;
  • de techindex Nasdaq liet het meeste verlies noteren, namelijk 1,73 procent, en gleed naar 10.342.94 punten;
  • de Dow Jones, de oudste aandelenindex van de VS, verloor 0,46 procent, en sloot op 32.001,25 punten.

Dit was de Business AM-beursblog van de 3de november. Fijne avond en tot morgen, de laatste handelsdag van de week!

20.45 – Lyft snoeit in personeelsbestand

Uber-concurrent Lyft zegt 13 procent van zijn personeel – ongeveer 680 banen – af te willen danken als onderdeel van een plan om de bedrijfskosten te verlagen. De vervoersdienst stelt wereldwijd zo’n 4.450 mensen te werk.

“De aangekondigde personeelsvermindering is een proactieve stap om ervoor te zorgen dat het bedrijf klaar is om sterke resultaten neer te zetten in het vierde kwartaal van 2022 en in 2023”, zegt de Amerikaanse taxi-app, die ook getroffen is door de techmalaise op de beurs. Meer hier, bij MarketWatch.

19.33 – Financiële markten in de ban van twee R-woorden: rente en recessie

19.08 – Verkoop BMW noteert met minder wagens toch betere resultaten

Foto: BMW Group

De BMW Group boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 37,18 miljard euro. Dat was 35,3 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 20 procent tot 4,1 miljard euro. De leveringen vielen echter wel met 0,9 procent terug tot 587.744 exemplaren.

Meer achtergrond hier.

Het aandeel BMW sloot de handelsdag niettemin 4 procent in het rood, af.

Bron: Business AM

18.59 – Europese beurzen in de ban van rentevrees

Niet alleen de Bel20 is lager geëindigd, de meeste aandelenmarkten in Europa sloten met verlies.

  • De Stoxx Europe 600-index verloor 0,9 procent op 409,55 punten.
  • De Duitse DAX liet een daling zien van 1,0 procent naar 13.130,19 punten.
  • De Franse CAC 40 sloot 0,5 procent in de min met een stand van 6.243,28 punten.
  • De Britse FTSE steeg, als enige, 0,6 procent naar 7.188,63 punten.

Meer hier.

17.55 – Bel20 sluit met (licht) verlies

De Brusselse beurs is 0,59 procent in het rood gesloten, op 3.532,49 punten.

  • De grootste stijger was Ageas (plus 1,51 procent);
  • de grootste daler was Proximus (min 3,71 procent).

17.49 – Michel Buysschaert nieuwe CEO van Delen Private Bank

Directielid Michel Buysschaert promoveert op 1 december tot CEO van Delen Private Bank, een van de belangrijkste vermogensbeheerders van het land. Hij neemt de fakkel over van René Havaux, zo maakte Delen bekend. De bank behoort tot de holding Ackermans & van Haaren.

Er vinden verscheidene wissels aan de top van de banken plaats. Recentelijk raakte bekend dat Michael Anseeuw de nieuwe CEO van BNP Paribas Fortis wordt en Peter Devlies de baas wordt bij Argenta.

16.59 – Hebben de forse renteverhogingen in het buitenland een impact op jouw geld?

16.41 – Uniper boekt monsterverlies

De Duitse gasimporteur Uniper heeft in de eerste negen maanden van dit jaar een nettoverlies van 40 miljard euro geleden; dat is een van de grootste verliezen in de geschiedenis van het bedrijf. De oorzaak: de knip in de Russische gasleveringen.

  • Door het wegvallen van het Russische gas, waar Uniper een grote afnemer van was, was het in Düsseldorf gevestigde bedrijf gedwongen zich te wenden tot de dagmarkt.
  • Maar daar moest het energieconcern aanzienlijk meer betalen voor het energieproduct, zo stellen de Duitsers in een verklaring op hun website.

Het aandeel Uniper was op het moment van schrijven met bijna 5 procent gedaald op de Frankfurtse beurs.

Bron: Google

15.59 – Tekort Amerikaanse handelsbalans stijgt

Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans steeg in september iets harder dan voorspeld, zo bericht ABM; van 65,7 miljard dollar in augustus naar 73,3 miljard dollar. Vooraf werd door analisten gerekend op 72,3 miljard dollar.

  • De export daalde in september met 1,1 procent 258,0 miljard dollar, terwijl de import met 1,5 procent steeg tot 331,3 miljard dollar.
  • Het tekort met China daalde met 1,4 miljard tot 32,1 miljard dollar. Het tekort met de Europese Unie steeg juist met ruim 2,5 miljard tot 16,0 miljard dollar.

14.39 – Wall Street duikt dieper in het rood

Na de stevige verliezen van gisteren gaan de Amerikaanse beurzen ook vandaag weer met rode cijfers van start. Zowel de S&P500 als de Nasdaq verliest bij het begin van de handel ongeveer 1 procent.

14.33 – Ook Carlsberg pauzeert reclame via Twitter

Na General Motors pauzeert ook bierbrouwer Carlsberg zijn advertenties op Twitter. Dat meldt de Financial Times. Nu het sociale medium op een onstuimige manier door de grillige Elon Musk gerund wordt, is onduidelijk in welke mate Twitter nog de verspreiding van valse informatie zal tegengaan, en dat maakt adverteerders zenuwachtig.

14.00 – Pessimisme zwelt aan op de beurzen

  • De Brusselse beurs is dieper in het rood gedoken. Rond de klok van twee uur daalde de Bel20 1,6 procent tot 3.497,84 punten.
  • De Amerikaanse beurzen stevenen intussen af op een lagere opening, na de daling van gisteravond. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel 0,9 procent in het rood.

13.05 – Ook Bank of England verhoogt rente met 75 basispunten

In navolging van de ECB en de Amerikaanse Fed krikt nu ook de Bank of England haar belangrijkste rentetarief met 75 basispunten op. Dat is niet meer gezien sinds 1989. Meer hier

12.31 – Tupperware donderde 41 procent lager

Getty Images

Het aandeel Tupperware moet bekomen van de enorme klap, min 41,66 procent, die het gisteren kreeg na een somber kwartaalrapport.

De maker van de beroemde keukendoosjes zag de omzet met 20 procent zakken tegenover een jaar eerder en kampt met torenhoge schulden. Er wordt zelfs gespeculeerd op een mogelijk faillissement van het iconische merk.

12.14 – Ontploft straks de cryptomarkt?

12.09 – Meta blijkt barslechte belegging

Wie vijf jaar geleden het aandeel Meta (toen nog Facebook) kocht en sindsdien bijhield, zag zijn belegging in waarde halveren (-49 procent), terwijl de brede index S&P 500 over dezelfde periode met 45 procent steeg, zo becijferde nieuwsdienst Bloomberg.

11.42 – Beurzen treuren: einde renteverhogingen nog niet in zicht

De Brusselse beurs ging deze ochtend verder omlaag, na de havikachtige toon van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve gisteravond. Richting het einde van de ochtend daalde de Bel20 0,8 à 0,9 procent.

Jerome Powell – Getty Images

Hoewel de Fed conform verwachting een renteverhoging van 75 basispunten aankondigde, waren het de woorden van voorzitter Jerome Powell die beleggers onaangenaam verrasten.

Beleggers dachten dat de Amerikaanse centrale bank het tempo van de renteverhogingen zou vertragen, maar Powell liet deze hoop vervliegen door erop te wijzen dat de inflatie voor hem nog geen tekenen van afkoeling vertoonde.

Het was deze uitspraak die gisteren tot een verkoopgolf op de Amerikaanse markten leidde en vanmorgen in Europa nog weerklinkt.

11.00 – Inflatie Turkije schiet door naar 85 procent

De Turkse inflatie blijft maar record op record breken en klom vorige maand naar ruim 85 procent. Niet alleen is er de wereldwijde inflatie, de Turkse centrale bank voert ook een averechts monetair beleid, met renteverlagingen in plaats van renteverhogingen.

Turkstat

10.31 – Nieuw spaarboekje op de Belgische markt

Deutsche Bank is de eerste bank in ons land om een nieuw spaarboekje te lanceren sinds de ECB is begonnen met het geldbeleid te verstrakken. De nieuwe spaarformule heeft de naam “DB Silver Account” gekregen. Momenteel bedraagt de rente 0,11 procent, maar de nieuwe rekening laat de bank toe om de rente op te trekken voor wie tussen 50.000 en 250.000 euro spaart. Lees er alles over in deze bijdrage.

10.13 – Centrale bank van Noorwegen verhoogt de rente

Norges Bank, de centrale bank van Noorwegen, heeft de rente verhoogd met 25 basispunten, waardoor die nu 2,5 procent bedraagt. Dat is een minder forse verhoging dan verwacht. Economen gingen ervan uit dat de monetaire instelling de rente zou opkrikken met 50 basispunten.

09.45 – Telenet in gesprek over toegang tot VOO

Telenet is in gesprek met Orange over een mogelijke toegang tot het VOO-netwerk. Dat bevestigde Telenet na berichtgeving in de media daarover gisteren. Orange is de nieuwe eigenaar van VOO. De beurskoers van Telenet reageert in de eerste handelsmomenten nauwelijks op het nieuws. Het aandeel zakt mee op de dalende beurs. Meer achtergrond lees je hier.

09.16 – Ook Europese beurzen verliezen terrein na rentebesluit Fed

Het rentebesluit van de Federal Reserve duwt ook de Europese beurzen kopje-onder. Na enkele minuten handelen noteren de Eurostoxx50 en de Bel20 elk 1,1 procent in het rood.

De Europese banken schieten wel hoger na de publicatie van de kwartaalresultaten. Zo wint ING 5 procent en doet BNP Paribas er 1 procent bij.

08.47 – BNP Paribas doet het overtuigend beter dan de verwachtingen

ING is niet de enige grootbank die vandaag uitpakte met de kwartaalresultaten. Ook BNP Paribas opende vandaag de boeken. Daaruit blijkt dat de inkomsten van de bank zijn gestegen met 8 procent tot 12,31 miljard euro. Als we rekening houden met de wisselkoersverschillen komt die toename uit op 4,9 procent. De kwartaalwinst bedroeg in het derde kwartaal 2,76 miljard, wat meer is dan de analistenverwachting (2,36 miljard euro).

08.37 – Een gunstig derde kwartaal voor Euronav

Euronav heeft in het derde kwartaal aanzienlijk meer omzet en daardoor ook winst geboekt in het derde kwartaal.

In het derde kwartaal boekte Euronav een omzet van 223,5 miljoen dollar, tegenover 94,2 miljoen euro in dezelfde periode een jaar geleden. Voor belastingen boekte Euronav een winst van 23,4 miljoen dollar, wat resulteerde in een nettowinst van 16,4 miljoen dollar. Een jaar geleden leed Euronav nog een verlies van 105,9 miljoen dollar.

“De afgelopen maanden hebben de verbeterde fundamenten van de tankermarkt, samen met de geopolitieke gebeurtenissen, geleid tot aanhoudende en aanzienlijke verbeteringen van de vrachttarieven, die breed en goed ondersteund worden in alle delen van de tankermarkt voor ruwe olie”, klinkt het in een toelichting bij de kwartaalcijfers van CEO Hugo De Stoop. Meer weten? Klik hier.

08.28 – Meer omzet voor Adecco

Adecco heeft ook in het derde kwartaal van 2022 de omzet verder zien aantrekken, terwijl de winstgevendheid net als in het tweede kwartaal van dit jaar terugviel.

De omzet groeide autonoom met 6 procent tot 6,0 miljard euro. De nettowinst viel met 108 miljoen euro 19 procent lager uit dan een jaar eerder. De brutomarge steeg wel licht, van 20,8 procent over het derde kwartaal van 2021 naar 21,0 procent in het derde kwartaal van dit jaar.

Bij de resultaten over het tweede kwartaal had Adecco al aangegeven te verwachten dat de brutomarge stabiel zou blijven. Lees er hier alles over.

07.56 – ING boekt minder winst

ING heeft in het derde kwartaal zoals verwacht, een lagere winst geboekt dan een jaar eerder, door hogere voorzieningen voor slechte leningen en verliezen op hedging en op Poolse hypotheken. De nettowinst daalde van 1,37 miljard euro een jaar eerder naar 979 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op 1,10 miljard euro.

Er is wel goed nieuws voor de aandeelhouders: de grootbank kondigt een aandeleninkoop van 1,5 miljard euro aan. Lees er hier alles over.

07.42 – VGP meldt bezettingsgraad van bijna 100 procent

VGP heeft enkele turbulente weken achter de rug. Het vastgoedbedrijf kreeg rake klappen toen het meldde dat het een vierde joint venture met de verzekeraar Allianz on hold heeft gezet. Sinds eind vorige maand noteert het aandeel zo’n 25 procent lager.

In een vervroegde trading update probeert het bedrijf de gemoederen wat te sussen. Daarin staat onder meer te lezen dat VGP een aanhoudende sterke relatie met Allianz heeft. Zo ligt een tweede closing van Joint Venture VGP Park München op schema voor december 2022. De verwachte opbrengst daarvan bedraagt circa 70 miljoen euro.

Voorts meldt het vastgoedbedrijf een bezettingsgraad van 99,6 procent per 31 oktober 2022, tegenover 99,4 procent per 31 december 2021. “Op basis van de huidige inflatie verwachten wij dat onze effectieve huurinkomsten enkel door indexering al met 7 procent zullen groeien”, klinkt het.

07.24 – Solvay ziet bedrijfswinst stijgen met ruim 50 procent

De chemiegroep Solvay heeft de resultaten voor het derde kwartaal gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het bedrijf in dat kwartaal een winst voor afschrijvingen (ebitda) van 917 miljoen euro heeft geboekt, wat 53 procent meer is dan gedurende dezelfde periode vorig jaar. Solvay zag de omzet met 40,3 procent stijgen tot 3,6 miljard euro.

Ilham Kadri, CEO van Solvay, verwacht overigens een vrije kasstroom van minstens 1 miljard euro voor dit jaar. Beleggers krijgen in januari een dividend van 1,54 euro bruto.

07.16 – Bank of England is aan zet

Vandaag komen de bestuursleden van de Bank of England samen om het rentebesluit te bespreken. Verwacht wordt dat die, net zoals de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB), de rente zal optrekken met 75 basispunten. Dat zou de grootste verhoging sinds 1989 zijn. Meer weten? Lees dan zeker dit stuk.

Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England (Getty Images)

06.59 – Fed duwt Wall Street diep in het rood

De Amerikaanse beleggers waren duidelijk not amused door het vooruitzicht van meer renteverhogingen door de Fed, ook al zullen die iets lager zijn dan de vorige.

  • De breed samengestelde aandelenindex S&P 500 eindigde 2,50 procent in de min;
  • de techindex Nasdaq liet het meeste verlies noteren, namelijk 3,4 procent;
  • de Dow Jones, de oudste aandelenindex van de VS, verloor 1,55 procent.

Meer