Na de eerste renteverhogingen is er nu ook het eerste nieuwe spaarboekje

Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben enkele banken de spaarvergoedingen opgetrokken. Deutsche Bank is nu de eerste bank om een nieuw spaarboekje te lanceren. Dat geeft de bank wat meer ruimte om haar klanten een hogere spaarrente te geven, maar op dit moment wordt de rente vastgeklikt op 0,11 procent.

Waarom is dit belangrijk?

De banken krijgen voortaan een vergoeding van 1,5 procent als ze geld stallen bij de nationale centrale banken. Voor de start van de zomervakantie moesten ze nog een strafrente betalen op die deposito's. Door de renteverhogingen van de ECB hebben ze nu dus meer ruimte om hun spaarders een hogere rente uit te betalen

De essentie: Deutsche Bank is de eerste bank in ons land om een nieuw spaarboekje te lanceren sinds de ECB is begonnen met het geldbeleid te verstrakken. De nieuwe spaarformule heeft de naam “DB Silver Account” gekregen.

  • Dat spaarboekje is bestemd voor bedragen tussen 50.000 en 250.000 euro. Op dat vlak kan je de nieuwe spaarrekening vergelijken met Vision Max van Santander Consumer Bank. Enkel spaarders die tussen 125.000 en 200.000 euro op die rekening parkeren, krijgen een rente van 1,2 procent. Voor alle andere spaarders daalt die naar 0,75 procent.
  • Die limieten laten Deutsche Bank toe om een hogere spaarrente uit te betalen. Momenteel wordt de rente wel vastgeklikt op 0,11 procent, het wettelijke minimum voor gereglementeerde spaarboekjes.
  • Dat wettelijke minimum geldt trouwens ook voor deposito’s die kleiner dan 50.000 euro of groter dan 250.000 euro zijn. Waarschijnlijk zal de bank binnenkort de rente optrekken voor wie wel aan die voorwaarden voldoet.

Minder spaarboekjes

Door het lagerentebeleid van de ECB het afgelopen decennium hebben tal van banken in ons land het mes gezet in het spaaraanbod.

  • Bij veel banken kon je vroeger een zogenaamd spaarabonnement afsluiten. Dat waren spaarboekjes waarop je elke maand een vast bedrag kon parkeren. Je moest daarbij wel rekening houden met een plafond, zoals 500 euro per maand. In ruil kreeg je een hogere spaarvergoeding. Die spaarformule is zo goed als volledig verdwenen. De internetbank MeDirect biedt met Maandsparen Max nog zo’n spaarboekje aan. Ook bpost bank heeft met de Cocoon-spaarrekening (rente: 0,55 procent) nog altijd een spaarabonnement in handen.
  • Ook is er bij veel financiële instellingen niet langer een onderscheid tussen een gewoon spaarboekje en een jongerenspaarrekening. Tot enkele jaren geleden kregen jongeren een hogere vergoeding voor hun spaarinspanningen. Nu moeten ook zij doorgaans tevreden zijn met een rente van 0,11 procent. Slechts een handjevol banken biedt overigens nog een spaarrekening op hun maat aan, blijkt uit een vergelijking van Spaargids.be.
Meer