Live Beursblog – 16 november 2022 – Business AM

22.31 – Nvidia boekt lagere winst en omzet

Nvidia boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 680 miljoen dollar, ofwel 0,27 dollar per aandeel, in vergelijking met 2,5 miljard dollar, ofwel 0,97 dollar per aandeel, in dezelfde periode een jaar eerder. Op aangepaste basis bedroeg de winst 0,58 dollar per aandeel.

De omzet daalde van 7,1 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar naar 5,9 miljard dollar het afgelopen kwartaal.

“We passen ons snel aan de macro-omgeving aan, corrigeren de voorraadniveau’s en maken de weg vrij voor nieuwe producten”, zei CEO Jensen Huang. “De introductie en opschaling van onze nieuwe platforms heeft een goede start gemaakt en vormt de basis van onze volgende groeifase”, voegde hij toe. Lees er hier meer over.

Dat was het voor vandaag! Een fijne nacht gewenst en morgenvroeg zijn we er opnieuw. We krijgen dan onder meer gegevens over de wekelijkse steunaanvragen in de VS. Voorts pakken onder meer GMV en Siemens uit met de bedrijfsresultaten.

22.08 – Wall Street eindigt in het rood

Wall Street is er niet in geslaagd om het tij te keren nadat het de handelsdag in het rood startte. Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse detailverkopen en een havikachtige Fed-uitspraak (zie hieronder) hielden de beurzen vandaag in hun greep.

De Dow Jones verloor uiteindelijk 0,1 procent en de S&P500 dook 0,85 procent lager. De Nasdaq liet 1,55 procent liggen.

21.19 – “ECB overweegt renteverhoging met 50 basispunten”

De Europese Centrale Bank (ECB) zal volgende maand de rente mogelijk slechts met 50 basispunten verhogen. Dat meldt het persagentschap Bloomberg op basis van enkele bronnen.

“Uit de eerste besprekingen blijkt dat er momenteel weinig animo is voor een nieuwe verhoging met 75 basispunten”, aldus de bronnen. “Behoudens een nieuwe verrassende stijging van de inflatie zou de consensus wel eens de voorkeur kunnen geven aan een minder agressieve stap.”

20.36 – Cijfers over de detailhandel duwen Wall Street lager

Wall Street is wat terrein verloren na de publicatie van de verkoopcijfers in de detailhandel. Daaruit blijkt dat de verkopen met 1,3 procent zijn gestegen. Dat is meer dan de verwachte 1,2 procent (zie bericht van 17.27 uur). Dat wijst erop dat de Amerikaanse economie nog tegen een stootje kan. Daardoor neemt de vrees toe dat de forse renteverhogingen minder snel tot een einde zullen komen dan verwacht.

Ook de havikachtige uitspraak van Daly baart de beleggers zorgen. Volgens haar is het nog te vroeg om de renteverhogingen stop te zetten (zie hieronder). Zij verwacht dat de Federal Reserve de rente met nog minstens 1 procentpunt zal optrekken.

De S&P500 staat momenteel op een verlies van 0,7 procent en de Nasdaq noteert 1,34 procent in de min. De Dow Jones blijft ter plaatse trappelen.

19.53 – “Het is nog te vroeg om de renteverhogingen te staken”

Mary Daly, de voorzitter van het regionale Fed-kantoor in San Francisco, laat er geen twijfel over bestaan: de Amerikaanse renteverhogingen zullen nog even worden voortgezet. “De renteverhogingen pauzeren, is nu niet aan de orde”, zegt ze in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC.

18.49 – Carlos Brito wordt CEO van Belron

D’Ieteren, de controle-aandeelhouder boven Belron, kondigt aan dat Carlos Brito, de voormalige CEO van de biergigant AB InBev, de nieuwe topman van Berlon wordt.

Brito zal het bedrijf in januari vervoegen en na een overdrachtsperiode in maart 2023 de functie van CEO overnemen. Gary Lubner, die sinds 2000 CEO van Belron was, zal na de overdracht deel blijven uitmaken van de raad van bestuur.

18.34 – Nederlandse chipaandelen krijgen rake klappen

Micron Technology hield de Amsterdamse beurs in zijn greep. Het bedrijf kondigde aan dat het de productie van zijn microchips aanzienlijk gaat verlagen om te voorkomen dat de voorraden te groot worden. Het nieuws duwde het aandeel zo’n 6 procent lager.

Micron sleurde enkele andere Nederlandse chipbedrijven mee naar beneden. ASMI, een leverancier van productiemachines voor de halfgeleiderindustrie, liet vandaag 4,6 procent liggen. Ook ASML, eveneens een chipmachinemaker, verloor 3,6 procent. De toeleverancier Besi dook 4,3 procent lager. Lees hier meer over de Nederlandse handelsdag.

17.41 – Europese beurzen duiken lager

Zowel de Eurostoxx50 als de Bel20 hebben vandaag terrein verloren. Die indexen doken respectievelijk 1,35 en 0,8 procent lager.

  • Elia en Ageas waren de enige twee ondernemingen in de Belgische sterindex die het hoofd boven water konden houden. Zij wonnen respectievelijk 0,75 en 0,15 procent.
  • De geplande kapitaalverhoging van VGP (zie bericht van 9.15 uur) weegt op de aandelenkoers. Het vastgoedbedrijf verloor 6,25 procent.
  • Ook Biocartis (buiten de Bel20) kreeg rake klappen nadat het bedrijf aankondigde vers geld op te halen. Het diagnosticabedrijf dook maar maar liefst 16,7 procent lager.

17.27 – Amerikaanse detailhandel verkoopt iets meer dan verwacht

Er zijn vandaag ook cijfers gepubliceerd over de Amerikaanse detailhandel. Daaruit blijkt dat de verkopen met 1,3 procent zijn gestegen. Dat is meer dan de verwachte 1,2 procent. Op jaarbasis ging het in oktober om een toename van 8,3 procent.

17.19 – Industriele productie VS daalt in oktober

De industriële productie in de Verenigde Staten (VS), waaronder de productie van fabrieken, mijnbouw en nutsbedrijven, is in oktober met 0,1 procent op maandbasis gedaald. Dat ligt onder de verwachtingen. Er werd gerekend op een toename met 0,1 procent. Lees er hier meer over.

16.21 – Target duikt fors lager na publicatie kwartaalresultaten

Target heeft in het derde kwartaal flink minder winst geboekt dan verwacht, leren de kwartaalcijfers. De winst per aandeel bedroeg 1,54 dollar, een daling van 49,1 procent op jaarbasis. Dat cijfer ligt ook fors onder de analistenverwachtingen. Zij gingen ervan uit dat de winst per aandeel zou uitkomen op 2,16 dollar.

Voorts waarschuwde de keten dat het waarschijnlijk minder producten dan verwacht zal verkopen tijdens de eindejaarsperiode. “De consumenten richten zich nu in de eerste plaats op levensbehoeften alvorens ze andere spullen kopen”, klinkt het. Resultaat: na een uur handelen, noteert het aandeel van Target 14,45 procent in de min.

15.38 – Wall Street duikt lager

Ondanks de geopolitieke spanningen als gevolg van de raketinslagen in Polen sloot Wall Street de handelsdag gisteren met winst af. Vandaag duiken de Amerikaanse indexen uiteindelijk toch lager. Na enkele minuten handelen, blijft de Dow Jones ter plaatse trappelen en staat de S&P500 op een verlies van 0,4 procent. De Nasdaq laat 0,9 procent liggen.

14.56 – Autofabrikant Ford waarschuwt voor banenverlies

De CEO van Ford, Jim Farley, waarschuwde voor donkere “stormwolken” in de volgende fase van de omschakeling naar elektrische voertuigen. “Het kost 40 procent minder arbeid om een elektrische auto te maken. Daarom moeten we insourcen, zodat iedereen een rol heeft in deze groei”. Dat zei de CEO op een conferentie in Detroit, gericht op het verbeteren van de diversiteit in de auto-industrie. Meer weten? Lees dan zeker deze bijdrage op onze site.

14.31 – Mercedes jaagt auto-aandelen lager

Op de beurs van Frankfurt staan de auto-aandelen Mercedes, Porsche, Volkswagen en BMW onder druk, met koersverliezen van circa 4 tot 6,5 procent. De aanleiding is het nieuws dat Mercedes de prijzen van twee elektrische modellen in China verlaagd heeft, wat wijst op de forse concurrentie op de belangrijke Chinese markt.

13.21 – Temasek waardeert FTX op nul

Na Sequoia Capital schrijft ook de Singaporese investeerder Temasek zijn belang in het geïmplodeerde cryptoplatform FTX volledig af. Temasek heeft in verscheidene stappen circa 200 tot 300 miljoen dollar geïnvesteerd in het kapitaal van FTX, maar schat de waarde van zijn FTX-aandelen – en dus van het hele bedrijf – nu op zero, meldt nieuwsdienst Bloomberg.

12.15 – Belgische inflatie blijft stijgen

Het inflatiecijfer volgens de Europese methode bevestigt wat we via de nationale consumptieprijsindex (CPI) al wisten: de consumentenprijzen stijgen almaar sneller. Volgens de geharmoniseerde Europese methode (HICP) steeg de inflatie van 12,1 procent in september naar 13,1 procent in oktober.

11.45 – Bel20 verliest 1 procent

De Brusselse beurs ging deze ochtend de dieperik in. Richting het einde van de voormiddag daalde de Bel20 met 1,0 procent tot 3.631,52 punten, mede door de koersval van VGP (zie post van 9.15).

11.27 – Omzet Chinese techreus Tencent valt terug

Tencent heeft voor het tweede kwartaal op rij de omzet zien terugvallen. Dit bleek deze ochtend uit cijfers over het derde kwartaal van het Chinese techbedrijf, waar de op de Amsterdamse beurs genoteerde firma Prosus een groot belang in heeft, zo schrijft ABM.

In het afgelopen kwartaal boekte Tencent een omzet van 140,1 miljard yuan, omgerekend ruim 19 miljard euro. Dit was 1,6 procent minder dan een jaar eerder. De nettowinst steeg wel met 1,1 procent tot 39,9 miljard yuan. Meer hier

11.11 – Roubini haalt uit naar CZ van Binance

Op een conferentie in Abu Dhabi haalde economieprofessor Nouriel Roubini hard uit naar CZ (Changpeng Zhao), de topman van ’s werelds grootste cryptobeurs Binance. Volgens Dr Doom is CZ – een andere topgast van de conferentie – even onbetrouwbaar als SBF, de gevallen topman van het vrijwel bankroete cryptoplatform FTX.

09.34 – Britse inflatie klimt naar 11 procent

De consumentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk zijn in oktober in een hoger tempo gestegen, en ook sterker dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau ONS.

  • De prijzen stegen op jaarbasis met 11,1 procent. Dat was een maand eerder 10,1 procent. Economen rekenden voor oktober op 10,9 procent.
  • Op maandbasis stegen de prijzen met 2,0 procent, waar een stijging met 1,8 procent voor was ingecalculeerd. In september steeg het prijspeil met 0,5 procent.

De Bank of England ambieert een inflatieniveau van 2,0 procent.

09.15 – VGP en Biocartis kelderen na kapitaalophaling

Bij de beursbel levert vastgoedgroep VGP 6,7 procent in en Biocartis ruim 10 procent. In beide gevallen gaat het om een reactie op de uitgifte van nieuwe aandelen tegen een stevige korting:

  • Bij VGP worden er circa 5,5 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven voor 55,50 euro per stuk. Zo haalt VGP maximaal 302,9 miljoen euro op te halen. De nieuwe aandelen worden tegen een korting van bijna 35 procent tegenover de slotkoers van gisteren uitgegeven.
  • Bij Biocartis worden circa 33,5 miljoen aandelen aangeboden voor 0,75 euro per stuk, om zo ruim 25,1 miljoen euro op te halen. De uitgifteprijs geeft een korting op de slotkoers van gisteren van 46,04 procent (zie hieronder).

09.12 – Bel20 opent met licht verlies

De Bel20-index opent met een verlies van 0,4 procent, tot net geen 3.652 punten. Beleggers zijn dus niet bijzonder ongerust over het incident aan de Pools-Oekraïense grens.

08.14 – Vertrouwen Belgische belegger naar historisch dieptepunt

De beleggersbarometer van ING België zakt in oktober naar het laagste niveau sinds de start van de enquête in 2004. “Daarmee staat het beleggersvertrouwen nu zelfs lager dan tijdens de bankencrisis, de eurocrisis of de pandemie”, stellen de ING-economen vast.

  • Meer dan de helft van de beleggers zegt dat de financiële toestand van zijn gezin de voorbije drie maanden is verslechterd.
  • Liefst 61 procent ziet de beurs de komende drie maanden verder zakken. Amper 14 procent gelooft in een stijging.
  • “Het lijkt wel of de negatieve evolutie van de financiële markten sinds het begin van het jaar de zin om te beleggen bij de Belgen volledig de kop heeft ingedrukt”, concludeert ING-econoom Peter Vanden Houte.

08.04 – JPMorgan: “Beleggers moeten winsten van recente rally verzilveren omdat recessie dreigt als Fed niet bijdraait”

In een nota aan beleggers stelt JPMorgan-strateeg Marko Kolanovic dat de lager dan verwachte inflatie in de VS gunstig is voor de aandelenkoersen. JPMorgan ziet de beurzen dan ook op z’n minst tot december nog goed presteren.

Kolanovic — Bron: YouTube

Maar Kolanovic stipt ook aan dat het risico blijft bestaan dat de economie in een recessie terechtkomt als de Amerikaanse centrale bank niet snel zijn cyclus van renteverhogingen stopzet.

De gerenommeerde belegger heeft daarom ook de positie van zijn bank in aandelen gereduceerd. Niettemin blijft Kolanovic vooral in grondstoffen geloven, “gezien de mogelijke ruggensteun die de versoepeling van de COVID-maatregelen in China zou opleveren, en als afdekking van geopolitieke risico’s en inflatie”, zo valt te lezen in zijn nota.

Meer hier, bij Business Insider

07.47 – Biocartis haalt vers geld op

Biocartis gaat vers geld ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Dat laat het diagnosticabedrijf weten.

  • Er worden krap 33,5 miljoen aandelen aangeboden voor 0,75 euro per stuk, om zo ruim 25,1 miljoen euro op te halen.
  • De uitgifteprijs geeft een korting op de slotkoers van gisteren van 46,04 procent.
  • Er is een voorkeurrecht voor bestaande aandeelhouders: 4 aangeboden aandelen voor 7 voorkeurrechten.
  • De inschrijvingsperiode loopt van 17 november tot en met 28 november.

Dit is volgens CEO Herman Verrelst de “laatste fase van de herfinanciering” van Biocartis. De opbrengst van de uitgifte zal worden aangewend voor de financiering van operationele verliezen als gevolg van bedrijfskosten en investeringen die nodig zijn.

07.42 – Het gevreesde S-woord

07.15 – Hoe reageren Europese beurzen op raketincident in Polen?

Goeiemorgen! Het is uitkijken hoe de Europese beurzen straks gaan openen na de raketinslag in een Pools grensdorp, waar nog veel vraagtekens over zijn. Volgens de indicatieve futures gaan ze een lagere opening tegemoet.

“Geopolitieke zorgen zijn duidelijk nooit goed voor de markt”, zegt marktstrateeg Peter Cardillo van Spartan Capital Securities. Op Wall Street was er gisteravond alleen sprake van een tijdelijke dip.

Meer