Live Beursblog – 1 februari 2023 – Business AM

22.18 – Meta schiet 18 procent hoger nabeurs

Spektakel na sluiting van de Amerikaanse beurzen. In de indicatieve handel nabeurs schiet het aandeel Meta ruim 18 procent hoger in een eerste reactie op de beter dan verwachte kwartaalcijfers en een plan om eigen aandelen in te kopen.

22.01 – Wall Street sluit af met winst na woelige middag

De speech van Jerome Powell maakte indruk op Wall Street. De grote indexen schoten de lucht in. De stand van zaken bij sluiting:

 • De S&P500 steeg 1,05 procent.
 • De Nasdaq overtrof met 2,0 procent
 • De Dow Jones bleef hangen en sloot af met een extra 0,02 procent.

21.08 – Morgen is de ECB aan zet

Morgen komen de bestuursleden van de Europese Centrale Bank (ECB) samen. Verwacht wordt dat ze de rente met 50 basispunten zullen verhogen. 👇

20.54 – Powell: “Er komen nog renteverhogingen aan”

De voorzitter van de Federal Reserve laat er geen twijfel over bestaan: er komen nog renteverhogingen onze richting uit. “Wij zijn van mening dat het beleid nog niet verstrakkend genoeg is. Daarom zullen we de rente blijven verhogen”, aldus Jerome Powell.

Hij merkt op dat de afzwakking van de inflatie niet leidt tot een slechtere situatie op de arbeidsmarkt. Al blijft Powell ervan overtuigd dat die moet afkoelen alvorens de inflatie tot 2 procent – de doelstelling van de Fed – kan zakken. De inflatie bedroeg 6,5 procent (op jaarbasis) in december, tegenover 7,1 procent in november.

De voorzitter voeg eraan toe dat de vermindering van de inflatie zich nog in een “vroeg stadium” bevindt.

20.47 – Wall Street wint terrein na rentebesluit

Jerome Powell, voorzitter van Federal Reserve, geeft toelichting bij het rentebesluit van de Amerikaanse centrale. “Het is nog te vroeg om victorie te kraaien. We hebben nog veel werk voor de boeg”, klinkt het.

Wall Street lijkt in de eerste plaats aandacht te hebben voor de milde renteverhoging. Voornamelijk de techaandelen doen het goed.

 • De Dow Jones slaagt er net in om uit de rode zone te klauteren.
 • De Nasdaq noteert momenteel 1,5 procent in de plus.
 • De S&P500 wint 0,8 procent.

20.21 – Fed verhoogt rente met 25 basispunten

Zoals verwacht, verhoogt de Federal Reserve de rente met 25 basispunten. Dat is een minder forse verhoging in vergelijking met het vorige rentebesluit. In december ging de voorkeur nog uit naar een verhoging met 50 basispunten.

 • Door de milde verhoging komt de rente uit op 4,5 à 4,75 procent.
 • Verwacht wordt dat de rente de komende maanden verder verhoogd zal worden. Verschillende bestuursleden hebben immers al aangegeven dat de rente moet stijgen tot meer dan 5 procent.
Jerome Powell – Getty Images

19.03 – In afwachting van het besluit van de Fed kleuren Amerikaanse indexen rood

Het is middag in Wall Street. De beurzen wachten in spanning af op het besluit van Jerome Powell en verliezen wat terrein.

 • S&P500 zakte in de voormiddag 0,57 procent.
 • Nasdaq verliest 0,3 procent
 • De Dow Jones moet 1,07 procent afgeven

17.45 – Licht verlies voor Bel20

De Bel20 klokt af op circa 3.855 punten, of 0,13 procent minder dan een dag eerder.

 • In de Brusselse hoofdindex gaat VGP 2,6 procent hoger en wint Sofina ook 1,9 procent. Solvay stijgt 1,8 procent.
 • De grootste dalers zijn Umicore en UCB, met verliezen van 1,7 en 2,1 procent.

17.40 – Audit op komst naar winstmarge Bpost bij krantencontract

Nieuwe wending in de saga rond Bpost en het stilaan beruchte “krantencontract”: er komt een audit naar de nettowinstmarge die het postbedrijf de voorbije jaren kon halen dankzij de subsidies voor de kranten- en magazinedistributie. Dat heeft het kernkabinet beslist.

Uit het onderzoek van concurrentiewaakhond BMA bleek eerder hoe lucratief het krantencontract vooral voor Bpost (en veel minder voor de uitgevers) zou zijn: interne bronnen bij het beursgenoteerd bedrijf spraken van een netto resultaat (EBITDA-effect) van meer dan 100 miljoen, op een contract van 170 miljoen euro.

Wat de bestelling van de audit nog opmerkelijker maakt: Bpost is voor 51 procent in handen van de federale staat.

17.03 – ING-econoom Vanden Houte waarschuwt

16.30 – ‘The Big Short’-belegger Michael Burry verwijdert mysterieuze tweet

“Verkoop”, zo tweette gisteren de invloedrijke belegger Michael Burry, die wereldberoemd werd als hoofdpersonage in het boek en de film The Big Short. Maar vandaag is de tweet, die door velen als een verkoopadvies geïnterpreteerd werd, alweer verdwenen. Het bericht werd wel bewaard door een archief dat alles wat Burry tweet, bijhoudt.

15.44 – Snap dondert 13 procent lager op eerder somber Wall Street

De grote Amerikaanse beursindexen laten verliezen tussen 0,2 procent (S&P 500 en Nasdaq) en 0,4 procent (Dow Jones) zien. Grote verliezer van de eerste handelsminuten is het socialmediabedrijf Snap (Snapchat), dat na een alweer somber kwartaalrapport 13 procent lager dondert.

Evan Spiegel, costichter van Snap – Getty Images

14.47- Spaarboekje brengt eindelijk (een beetje) op

Goed nieuws voor de spaarders: er komt maar geen einde aan de renteverhogingen. Sinds februari telt ons land welgeteld (bancaire) 22 spaarboekjes (voor volwassenen) die minstens 1 procent opbrengen. 👉 Alle details hier

14.28 – Banengroei VS lager dan verwacht

De werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten is in januari beduidend minder hard gestegen dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van loonstrookjesverwerker ADP.

 • Het aantal banen steeg in januari met 106.000 tegen een stijging van 253.000 in december en 127.000 in november.
 • Er was door economen voor december gerekend op een groei van 190.000 banen.
 • Onderzoekers van ADP wezen op het slechte weer in januari, dat de arbeidsmarkt verstoorde, juist in de week dat de data werden verzameld. 

13.36 – Dit zijn de populairste aandelen bij Saxo

Broker Saxo heeft een ranglijst gemaakt van de populairste aandelen in de pas afgelopen maand januari, op basis van het aantal Saxo-klanten dat in de aandelen handelde (dus niet op basis van het aantal transacties). Dit is de top vijf:

 • Tesla
 • ASML
 • Amazon
 • Microsoft
 • Apple

Technologie-aandelen lijken dus populairder dan ooit, met Tesla op kop. “Tesla-aandelen genoten over het algemeen van het positieve sentiment in aandelen, maar de agressieve prijsverlaging voor verschillende belangrijke EV-modellen eerder dit jaar wordt beschouwd als een gedurfde zet en een teken van sterkte. Het aandeel Tesla steeg in januari met 41 procent”, schrijft Saxo-strateeg Peter Garnry.

12.39 – Bel20 noteert 0,5 procent in de plus

De Europese beurzen kleuren lichtgroen. De Eurostoxx50 noteert 0,25 procent in de plus en de Bel20 doet er 0,55 procent bij.

 • In onze contreien springt voornamelijk Melexis in het oog. De chipproducent kon vandaag uitpakken met een bevredigend kwartaalrapport (zie bericht van 08.14 uur). Het bedrijf noteert op dit moment 0,7 procent in de plus.
 • Ook Smartphoto wint terrein na een goed rapport (zie bericht van 10.26 uur). De specialist in fotogeschenken doet er 3,9 procent bij.

11.42 – Europese banken beleefden beste beursmaand januari sinds 1987

11.23 – Inflatie eurozone zakt voor de derde maand op rij

De inflatie in de eurozone bedroeg in januari 8,5 procent, tegenover 9,2 procent in december. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

 • Het is de derde maand op rij dat de inflatie in de eurozone aan kracht verliest.
 • Die daling hebben we voornamelijk te danken aan de afzwakkende energieprijzen. De energie-inflatie daalde van 25,5 procent in december naar 17,2 procent de voorbije maand.
 • De kerninflatie – zonder energie, voeding en alcohol – klokte af op 5,2 procent. Dat is een evenaring van de prijstoename in december.

11.14 – Een opvallend record voor Exxon

De Amerikaanse oliegigant boekte vorig jaar een winst van 56 miljard dollar. Omgerekend verdiende Exxon elk uur zo’n 6,3 miljoen dollar in 2022. Dat is een record voor een westers oliebedrijf. 👇

10.26 – Kwartaalrapport geeft Smartphoto een boost

Smartphoto noteert momenteel 3,9 procent in de plus na de publicatie van het kwartaalrapport.

 • Het bedrijf uit Wetteren boekte een omzet van 76,3 miljoen euro afgelopen jaar, ruim 21 procent meer dan in 2021. De EBITDA steeg zelfs met 27,3 procent naar 13,0 miljoen euro.
 • De kasstroom bedroeg 14,2 miljoen, ruim een verdubbeling ten opzichte van de 6,4 miljoen euro in 2021.
 • Tussen 2019 en 2022 steeg de omzet met gemiddeld 14,0 procent per jaar en de EBITDA met 13,9 procent.

10.11 – Krimp in industrie eurozone neemt af; in sommige landen groeit de industrie zelfs

De industrie in de eurozone is in januari minder sterk gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg in de definitieve meting van 47,8 punten in december naar 48,8 punten in januari, de hoogste stand in vijf maanden. We laten ons licht schijnen over enkele lidstaten van de monetaire unie.

 • Duitsland: De inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie steeg van 47,1 punten in december naar 47,3 punten in januari. De krimp is dus aan het afzwakken. Pas wanneer de kaap van 50 punten wordt gerond, is er opnieuw sprake van groei.
 • Frankrijk: De inkoopmanagersindex voor de Franse industrie steeg van 49,2 punten in december naar 50,5 punten in januari.
 • Italië: De inkoopmanagersindex voor de Italiaanse industrie steeg van 48,5 punten in december naar 50,4 punten in januari.
 • Spanje: De inkoopmanagersindex voor de Spaanse industrie steeg van 46,4 punten in december naar 48,4 punten in januari. 

09.39 – Adani lijkt niet te herstellen na Hindenburg rapport

Nadat Hindenburg Research, een short-sell bedrijf, Adani de grootste oplichter in de bedrijfsgeschiedenis noemde, is Gautam Adani er niet in geslaagd om investeerders van het tegendeel te bewijzen.

09.27 – Melexis schiet ruim 3 procent hoger

Beleggers reageren tevreden op het kwartaalrapport (zie bericht van 08.14 uur) van Melexis. De chipproducent liet daarin onder meer weten dat het slotdividend voor 2022 uitkomt op 2,2 euro. Daarmee bedraagt het totale dividend voor het boekjaar 2022 welgeteld 3,5 euro.

Het aandeel noteert na bijna een half uur handelen 3,3 procent in de plus.

09.14 – Europese beurzen kleuren groen na luiden openingsbel

In aanloop naar het Amerikaanse rentebesluit (zie bericht van 07.54 uur) openen de Europese beurzen in de plus. De Bel20 wint 0,2 procent en de Eurostoxx50 schiet 0,15 procent hoger.

08.49 – Talkpoederaffaire breekt Johnson & Johnson zuur op

Farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson publiceerde vorige week haar bedrijfsresultaten, maar kon de verwachtingen niet inlossen. Nu krijgen ze ook het deksel op de neus van rechters in een faillissementsverzoek. 👇

08.14 – Melexis lost de verwachtingen grotendeels in

Nog meer resultaten uit de chipsector! Deze keer laten we ons licht schijnen over de prestaties van Melexis.

 • Melexis boekte een kwartaalomzet van 224 miljoen euro, 35 procent meer dan een jaar eerder in dezelfde periode, en 2 procent meer dan in het derde kwartaal.
 • De brutomarge steeg van 42,5 naar 44,5 procent, wat wel iets minder is dan de 44,7 procent in het derde kwartaal. Dat leverde een 57 procent hogere nettowinst op van 52,2 miljoen euro. Dat is 7 procent meer dan de 48,8 miljoen euro in het derde kwartaal.
 • Melexis zelf rekende voor het vierde kwartaal op een omzet van 220 tot 225 miljoen euro met een brutomarge van ongeveer 45 procent.
 • De analistenconsensus rekende voor de laatste drie maanden van 2022 op een omzet van 225 miljoen euro met een brutomarge van 45,0 procent.
 • De chipproducent liet ook weten dat het slotdividend voor 2022 uitkomt op 2,2 euro. Daarmee bedraagt het totale dividend voor het boekjaar 2022 welgeteld 3,5 euro.

Meer details hier.

08.08 – Chinese en Japanse industrie krimpen

Uit cijfers van S&P500 blijkt dat de economische activiteit in zowel China als Japan is gekrompen.

 • De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie steeg van 49 punten in december naar 49,2 punten in januari. Een indexstand groter dan 50 punten wijst op groei, terwijl minder dan 50 punten een krimp betekent.
 • De inkoopmanagersindex voor de Japanse industrie bleek in de definitieve meting gelijk te zijn gebleven aan die in december, op 48,9 punten.

08.01 – AMD boekt meer winst dan verwacht

Ook de chipproducent AMD opende gisteren nabeurs de boeken.

 • Het bedrijf boekte in het vierde kwartaal een omzet van 5,6 miljard dollar. Dat is meer dan verwacht. Analisten hadden een winst voorspeld van 5,5 miljard dollar.
 • De winst per aandeel bedroeg 0,69 dollar. Ook dat cijfer ligt hoger dan de verwachtingen, zijnde 0,67 dollar per aandeel.

Het aandeel van de chipproducent schoot gisterenavond nabeurs 1,4 procent hoger.

07.54 – Uitkijken naar het Amerikaanse rentebesluit

Vanavond komen we te weten in welke mate de Federal Reserve de rente zal verhogen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen Fed-voorzitter Jerome Powell en zijn kompanen de voorkeur geven aan een verhoging met 25 basispunten. Voordien zagen we stijgingen van 75 en 50 basispunten. Lees er meer over in deze bijdrage van onze collega Nathan Dewaele.

Jerome Powell – Getty Images

07.33 – Electronic Arts stelt teleur

Electronic Arts stelde dinsdag nabeurs teleur met zijn resultaten en het aandeel verloor 7 procent in de handel nabeurs.

 • De maker van computerspellen boekte in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar een winst van 204 miljoen dollar, of 0,73 dollar per aandeel. Een jaar eerder was dit nog 3,17 dollar per aandeel. 
 • Analisten hadden gerekend op 3,08 dollar winst per aandeel, afgezien van bijzondere posten, en een omzet van 1,93 miljard dollar.  
 • De omzet daalde fors van 2,58 miljard naar 1,88 miljard dollar. 

Meer details hier.

07.01 – Amerikaanse beurzen sloten in de plus

Goedemorgen,

Wall Street schoot op de tweede handelsdag van de week fors hoger.

 • De Dow Jones deed er 1,1 procent bij.
 • De S&P500 won 1,4 procent.
 • De Nasdaq schoot maar liefst 1,6 procent hoger.
Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20