Fed lost verwachtingen in met renteverhoging van 25 basispunten

De renteverhogingen die de Fed invoert om de inflatie te beteugelen worden kleiner. Dit geeft het signaal dat ze in de Verenigde Staten denken dat de ergste economische struikelblokken voorbij zijn.

Waarom is dit belangrijk?

De verkleining van de rentesprongen werd door de Fed gestaafd door indicaties van een matige groei in investeringen en uitgaven. Ook de werkzaamheidsgraad bleek robuust.

In het nieuws: De Fed verhoogt de rente met 25 basispunten, waardoor die nu tussen 4,5 en 4,75 komt te liggen. Dit is voor de tweede keer op rij een verkleining van de sprong. Toch staat de rente op haar hoogste punt sinds 2007.

  • Het statement van de Fed verklaart dat “de inflatie wat gedaald is, maar toch verhoogd blijft”.
  • Er wordt ook gezegd dat een verdere verhoging in de toekomst wellicht wenselijk is om de inflatie terug op het stabiele niveau van 2 procent te krijgen.
  • In het vierde kwartaal groeide de economie in de VS met 2,9 procent. Dit was iets beter dan verwacht werd na de 3,2 procent van het derde kwartaal.

Europa volgt

Uitgezoomd: Na de Fed vandaag, zal de ECB morgen beslissen wat er met de rente in Europa zal gebeuren.

  • Er wordt verwacht dat de rente bij ons wel nog met 50 basispunten zal stijgen.
  • De beurzen in de VS reageerden op het nieuws. Vlak voor de aankondigingen zakten de S&P500, de Nasdaq en de Dow Jones om meteen erna de lucht in te schieten.
  • Opvallend: De Fed zegt dat globale onzekerheden, eerder dan de oorlog in Oekraïne, de drijvende factor van de inflatie zijn.

(kg)

Meer