Bankencrisis: UBS gaat akkoord om Credit Suisse over te nemen voor 3 miljard Zwitserse frank

UBS is bereid om Credit Suisse over te nemen voor 3 miljard Zwitserse frank, oftewel 3,24 miljard dollar. De Zwitserse bankenreus gaf eerder vandaag nog aan maximaal 1 miljard dollar op tafel te willen leggen voor zijn noodlijdende land- en sectorgenoot, maar trok dan toch de prijs op.

23.28 – Bitcoin boven 28.000 dollar

Op de cryptomarkten stijgt Bitcoin met 3 procent tot boven de grens van 28.000 dollar.

22.31 – Centrale banken kondigen gezamenlijke actie aan

De Europese Centrale Bank, de Federal Reserve, de Zwitserse nationale bank, de Bank of Canada, de Bank of England en de Bank of Japan kondigen een gecoördineerde actie aan om de liquiditeitsvoorziening van Amerikaanse dollars te verbeteren. Dat moet de vlotte doorstroom van dollars in het wereldwijde financiële systeem verzekeren.

21.15 – Voorzitter UBS: “Noodredding”

Voorzitter Colm Kelleher van UBS zei dat dit een “aantrekkelijke acquisitie” is voor de aandeelhouders van UBS. “Maar laten we duidelijk zijn: dit is een noodredding.”

20.23 – Voorzitter Credit Suisse: “Herstructureringen worden voortgezet”

UBS benadrukt dat Credit Suisse tot de voltooiing van de fusie de activiteiten op een normale wijze zal voortzetten. “De herstructureringsmaatregelen zullen in samenwerking met UBS worden uitgevoerd”, klinkt het.

  • “Gezien de recente buitengewone en ongekende omstandigheden is de aangekondigde fusie de best beschikbare uitkomst”, laat Axel Lehmann, voorzitter van de raad van bestuur van Credit Suisse, weten.
  • “Dit is voor Credit Suisse een extreem moeilijke tijd geweest en hoewel het team onvermoeibaar heeft gewerkt om veel belangrijke oude problemen aan te pakken en de nieuwe strategie uit te voeren, zijn we gedwongen om vandaag tot een oplossing te komen die een duurzaam resultaat biedt.”

20.17 – Overnamebedrag loopt op tot 3 miljard Zwitserse frank

In een persbericht laat UBS weten dat de aandeelhouders van Credit Suisse voor 22,48 aandelen één aandeel van UBS zullen krijgen. Daarmee komt de overnameprijs uit op 0,76 Zwitserse frank, oftewel 3 miljard Zwitserse frank in totaal, oftewel 3,24 miljard dollar.

  • Dat is nog altijd een korting van ongeveer 62 procent tegenover de huidige marktwaarde. Die bedraagt 7,43 miljard Zwitserse frank, oftewel zo’n 8 miljard dollar.

20.11 – Ralph Hamers zal CEO zijn van de gecombineerde bank

UBS laat weten dat de Nederlander Ralph Hamers, die aan het hoofd staat van UBS, CEO zal zijn van de gecombineerde bank.

Ralph Hamers, CEO UBS – Getty Images

18.09 – UBS verhoogt overnamebod Credit Suisse tot ruim 2 miljard dollar

Financial Times meldt dat UBS akkoord gaat om Credit Suisse over te nemen. De Zwitserse bank gaat daarvoor meer dan 2 miljard dollar op tafel te leggen. Dat is ruim het dubbele van het bod waar de bank eerder vandaag mee uitpakte. Credit Suisse vond dat veel te laag. “Het te lage bod zou aandeelhouders schaden, maar ook werknemers die een deel van hun verloning in aandelen krijgen”, liet Bloomberg weten.

  • De overname wordt volledig betaald met aandelen UBS.
  • De overnameprijs komt overeen met 0,5 Zwitserse frank per aandeel. Dat is fors lager dan de slotkoers op vrijdag, zijnde 1,86 Zwitserse frank. UBS krijgt dus een korting van zo’n 75 procent.
  • “De Zwitserse Nationale Bank heeft ermee ingestemd Credit Suisse een liquiditeitslijn van 100 miljard dollar aan te bieden als onderdeel van de deal”, laten bronnen aan de Britse nieuwssite weten.

Kom hier meer te weten over de overnamedeal.

18.03 – Wat gaat de Federal Reserve deze week beslissen?

Na de Europese Centrale Bank vorige donderdag is het komende woensdag de beurt aan de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, om haar rentebesluit te maken. Carsten Brzeski, de hoofdeconoom van ING Duitsland, legde bij The Morning Drive op Business AM uit wat de afwegingen zijn. Lees hier wat hij te zeggen had.

16.24 – Elizabeth Warren pleit voor verhoging Amerikaans depositogarantiestelsel

Senator Elizabeth Warren – Al Drago/Bloomberg via Getty Images

In de Verenigde Staten houdt de Democratische senator Elizabeth Warren intussen een pleidooi voor de verhoging van het Amerikaanse depositogarantiestelsel (FDIC).

  • Aan de overkant van de Atlantische Oceaan zijn de spaardeposito’s verzekerd tot 250.000 dollar. Naar aanleiding van de crisis bij Silicon Valley Bank en Signature Bank kondigde de Amerikaanse overheid aan dat alle deposito’s beschermd worden omdat de noodlijdende banken beschouwd worden als belangrijk voor het financiële systeem.
  • “Door het plafond te verhogen zetten we de regulator meer onder druk om hun werk te doen”, zegt ze tegenover de Amerikaanse nieuwssite CNBC. Volgens haar heeft de systematische verzwakking van de regelgeving in de afgelopen tien jaar geleid tot de ineenstorting van de Californische banken.

15.46 – Zwitserland overweegt nationalisering Credit Suisse

Indien een overname van Credit Suisse door UBS faalt, overweegt Zwitserland om de bankenreus te nationaliseren. Dat meldt het persagentschap Bloomberg.

  • Bedoeling is om de overname van Credit Suisse door UBS deze avond te finaliseren. Maar enkele bronnen melden aan Bloomberg dat een (gedeeltelijke) nationalisering ook op tafel ligt. “Een mislukking van de overname door UBS is niet uitgesloten vanwege de complexiteit en de snelheid waartegen die moet worden afgerond”, klinkt het.
  • UBS heeft overigens aangegeven dat het de overname alsnog wil afblazen als de prijs van haar credit default swaps (CDS) met 100 basispunten of meer stijgt. Beleggers kunnen zich met zo’n CDS verzekeren tegen een faillissement. Een toename van de prijs wijst er dus op dat de beleggers de kans op een faillissement hoger inschatten, en dus weinig vertrouwen hebben in de overname.

15.07 – De grootste aandeelhouders van Credit Suisse

Het overnamebod van UBS op Credit Suisse is slecht nieuws voor de aandeelhouders. Het bod ligt namelijk fors onder de slotkoers van vrijdag.

14.39 – Joe Biden nam contact op met Warren Buffett naar aanleiding van bankencrisis

Warren Buffett – Getty Images (Photo by Daniel Zuchnik/WireImage)

Volgens het persagentschap Bloomberg hebben enkele ambtenaren van de Amerikaanse president Joe Biden vorige week contact gehad met Warren Buffet, de CEO van het conglomeraat Berkshire Hathaway.

Enkele bronnen laten weten dat er meerdere gesprekken zijn geweest tussen Bidens team en Buffett. De ambtenaren zouden naar verluidt gevraagd hebben of het Orakel van Omaha bereid zou zijn om te investeren in de Amerikaanse regionale bankensector. De miljardair zou ook advies hebben gegeven over de onrust op de markten.

14.21 – Is een Europese bankencrisis afgewend?

Lees hieronder meer over het bod van UBS op Credit Suisse. 👇

12.59 – UBS bereid tot 1 miljard dollar op tafel te leggen voor Credit Suisse

Volgens Financial Times is UBS bereid om maximaal 1 miljard dollar op tafel te leggen voor Credit Suisse. De Zwitserse autoriteiten willen nu de wetten zodanig aanpassen dat een overname mogelijk is zonder de goedkeuring van de aandeelhouders. Bedoeling is om de deal te finaliseren tegen morgen, wanneer de markten open gaan.

12.33 – Stijgen rentes op de woonleningen verder door de bankencrisis?

De onzekerheid over de bankensector kan ook een impact hebben op de kredieten. “Banken zullen voorzichtiger zijn met het verstrekken van kredieten. Ze zullen ook de kosten optrekken”, merkt James Knightley, hoofdeconoom bij ING, op. Lees er alles over in dit artikel.

11.47 – “De laatste dagen van Credit Suisse”

De Zwitserse krant NZZ am Sonntag pakte vandaag op de voorpagina uit met de opvallende kop “De laatste dagen van Credit Suisse”.

10.58 – Intussen in de VS: middelgrote banken vragen om alle deposito’s twee jaar te beschermen

In de Verenigde Staten vraagt een coalitie van de middelgrote banken (MBCA) aan de federale spaargarantiekas (FIDC) om alle spaardeposito’s minstens twee jaar te beschermen.

In een brief aan het garantiefonds merkt de coalitie op dat zo’n maatregel de uitstroom van deposito’s bij de kleinere banken onmiddellijk tot een einde zal brengen. “Dat zal de banksector stabiliseren en het vertrouwen in het bankwezen herstellen”, klinkt het.

10.23 – UBS vraagt 6 miljard dollar aan overheidsgaranties voor overname

Volgens het persagentschap Reuters vraagt UBS 6 miljard dollar aan overheidsgaranties bij een eventuele overname van Credit Suisse. De garanties die UBS vraagt, zouden de kosten dekken van de liquidatie van delen van Credit Suisse en mogelijke juridische kosten. Dat zeggen twee bronnen aan Reuters.

10.14 – Nood aan oplossing voor start handelsweek

Goedemorgen,

Er staat de financiële markten naar alle waarschijnlijkheid opnieuw een turbulente week te wachten. De Zwitserse regering hield gisterenavond een spoedoverleg om de crisis bij Credit Suisse te bespreken. Er zouden daar uiteenlopende partijen aan hebben deelgenomen, waaronder de toezichthouders van Zwitserland en andere landen en de raden van bestuur van Credit Suisse en UBS. De voorkeur gaat nog altijd uit naar een overname door UBS.

Ook Deutsche Bank wordt genoemd als mogelijke koper in het dossier Credit Suisse. Niet van de hele bank, maar misschien van enkele interessante brokken. Volgens persbureau Bloomberg heeft Deutsche Bank het dossier alvast intern bestudeerd

Herlees onze blog van gisteren over de bankencrisis hier

Meer