Bankencrisis: Race tegen de klok voor redding Credit Suisse

20.24 – “Deutsche Bank bestudeert dossier Credit Suisse”

Ook Deutsche Bank wordt nu genoemd als mogelijke koper in het dossier Credit Suisse. Niet van de hele bank, maar misschien van enkele interessante brokken. Volgens persbureau Bloomberg heeft Deutsche Bank het dossier alvast intern bestudeerd. Eerder raakte bekend dat ook BlackRock dit deed, maar de beleggingreus beklemtoont dat dit niet geleid heeft tot een bod op Credit Suisse of onderdelen ervan.

16.02 – BlackRock stuurt duidelijke tweet

15.01 – Alle hens aan dek in Zwitserland om Credit Suisse te stabiliseren

Het wordt almaar duidelijker dat de Zwitserse toezichthouders het liefst een Zwitserse oplossing zien voor Credit Suisse.

  • Land- en sectorgenoot UBS zou bereid zijn bepaalde onderdelen, en dan vooral de takken actief in vermogensbeheer, over te nemen, mits de bank niet opgezadeld wordt met mogelijke lijken in de kast.
  • Volgens het persbureau Bloomberg onderhandelt UBS met de Zwitserse overheid om daarover de nodige garanties te krijgen.
  • Het is nog onduidelijk wat er moet gebeuren met de verlieslatende markten- en tradingdivisie (investment banking) en met de retailbank voor gewone Zwitsers.
  • Volgens de lokale pers zou de Zwitserse regering morgen met een verklaring willen komen. Het ligt het meest voor de hand dat een oplossing voor de opening van de beurzen maandag uitgedokterd wordt.

12.50 – Roubini: “Splits Credit Suisse in drie”

“Hoe sneller Credit Suisse overgenomen of opgesplitst wordt, hoe beter”, zegt de invloedrijke economieprof Nouriel Roubini in de Zwitserse pers. Hij stelt voor de bank in een drietal, “minder systemische” brokken op te delen, waardoor Credit Suisse niet meer too big to fail wordt.

12.03 – BlackRock ontkent

Via het persbureau Reuters ontkent BlackRock plannen te hebben om Credit Suisse over te nemen.

11.42 – Aast BlackRock op Credit Suisse?

Coup de théâtre in dit reddingsweekend voor de probleembank Credit Suisse: ’s werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock is volgens de Financial Times kandidaat om de Zwitserse probleembank over te nemen.

10.01 – Van brede beurscrisis geen sprake

Beleggers maken de balans op van de turbulente beursweek. Conclusie: de banken kregen rake klappen, maar van een algemene beurscrisis is weinig te merken. Lees verder

09.15 – “Belgische banken niet blootgesteld aan Credit Suisse”

Volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) is de Belgische bankensector niet blootgesteld aan risico’s die verbonden zijn met een mogelijk kapseizen van Credit Suisse, dat nochtans als een systeembank geldt. Dat verklaarde hij op Radio 1.

“Je kunt nooit zeggen dat er geen impact zou zijn, maar we zien vandaag dat het risico heel klein is.”

08.30 – Van twee Zwitserse reuzen naar één

UBS en Credit Suisse worden traditioneel als de twee Zwitserse bankreuzen gezien. Maar analist Corné van Zeijl wijst erop dat door de dalende beurskoers van Credit Suisse in de afgelopen jaren van gelijkheid tussen de twee instituten eigenlijk geen sprake meer is.

07.58 – Naar een overname van Credit Suisse door UBS?

Het meest voor de hand liggende reddingsplan voor Credit Suisse lijkt dan toch in de maak, ondanks de eerdere terughoudendheid van de betrokken partijen: een volledige of gedeeltelijke overname door UBS, die andere Zwitserse bankreus. De Financial Times meldde gisterenavond dat de Zwitserse toezichthouders op een samensmelting aandringen.

Nu Credit Suisse het weekend gehaald heeft, is er meer tijd om een overname door UBS te bestuderen, zonder de druk van de beurs. Het scenario circuleert al enkele dagen als mogelijke definitieve oplossing voor de probleembank.

Herlees onze blog van gisteren over de bankencrisis hier

Meer