Bankencrisis: Wordt probleembank Credit Suisse opgeslokt door UBS?

Het lijkt erop dat de Zwitserse autoriteiten dit weekend een oplossing willen vinden voor probleembank Credit Suisse, met een overname door UBS als mogelijk scenario. In Amerika wil de onrust rond de regionale banken intussen maar niet wegebben.

23.11 – “UBS in gesprek met Credit Suisse over overname”

Het meest voor de hand liggende reddingsplan voor Credit Suisse lijkt dan toch in de maak, ondanks de eerdere terughoudendheid van de betrokken partijen: een volledige of gedeeltelijke overname door UBS, die andere Zwitserse bankreus. Volgens de Financial Times dringen de Zwitserse toezichthouders op een samensmelting aan.

Nu Credit Suisse het weekend gehaald heeft, is er meer tijd om een overname door UBS te bestuderen, zonder de druk van de beurs. Het scenario circuleert al enkele dagen als mogelijke definitieve oplossing voor de probleembank.

21.07 – Wall Street lager gesloten

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager gesloten.

  • De toonaangevende S&P 500 index daalde 1,1 procent tot 3.916,57 punten.
  • De Dow Jones index verloor 1,2 procent op 31.861,12 punten.
  • De Nasdaq sloot 0,7 procent lager op 11.630,51 punten.

Zorgen over de gezondheid van de banksector hingen ook vrijdag boven de markt. SVB Financial Group, het voormalige moederbedrijf van Silicon Valley Bank, heeft in New York faillissement aangevraagd, terwijl 11 Amerikaanse banken gisteren overeenkwamen 30 miljard dollar te storten bij First Republic Bank. Maar dat kon de zorgen rond First Republic niet verdrijven: zijn beurskoers kelderde vandaag met 32,8 procent.

19.57 – Liquiditeit versus solvabiliteit: waarom de Amerikaanse bankencrisis niet meteen voorbij is

Het koersverlies voor First Republic loopt intussen op tot 32 procent. De neerwaartse beurstrend zou de komende week kunnen verdergaan, aangezien de Amerikaanse banken met fundamentele solvabiliteitsproblemen blijven kampen, zegt het Britse tradingplatform CMC Markets.

  • Kleine en middelgrote banken in de VS hebben de liquiditeitscrisis voorlopig kunnen overwinnen, desondanks blijft de vraag hoe solvabel deze banken op de lange termijn zijn, voegde CMC toe.
  • Liquiditeit alleen herstelt de solvabiliteit niet. Als de verliezen zich blijven opstapelen als gevolg van slechte leningen, verminderen deze de eigenvermogensratio”, zei CMC. “Dit onderwerp zou de beurs bezig moeten houden.”

19.33 – “Volgende Lehman Brothers” is populaire headline

Jeffrey Kleintop, strateeg bij het beurshuis Charles Schwab merkt op dat “de volgende Lehman Brothers” of “een Lehman-moment” wel vaker opduikt in de financiële pers. Zijn werkgever stond de voorbije dagen overigens zelf onder druk op de beurs.

19.09 – Europese banken likken wonden

De beurzen elders in Europa zijn vandaag, net als de Brusselse beurs, lager gesloten en zagen eerdere winsten vervliegen, waarbij met name de Europese bankensector opnieuw onder druk stond.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 1,2 procent tot 436,31 punten. De Europese aandelenmarkten noteerden eerder op de dag nog hoger, waarbij de markt opgelucht reageerde op het nieuws dat Credit Suisse 50 miljard frank zal lenen van de Zwitserse centrale bank. Maar het tij keerde en de banken incasseerden weer rake klappen:

  • Credit Suisse verloor ruim 8,0 procent.
  • HSBC daalde 2,8 procent.
  • ING noteerde 3,6 procent lager.
  • BNP Paribas verloor bijna 2 procent.
  • Banco Santander ging 4,5 procent lager.

17.53 – First Republic duikt ruim 26 procent lager

Terwijl de Europese beurzen intussen dicht zijn, blijft het roerig op de Amerikaanse beurzen. Ondanks de toegezegde depositosteun van 11 sectorgenoten loopt het koersverlies voor de Californische bank First Republic intussen op tot meer dan 26 procent.

17.39 – Bel20 sluit beursweek af met verlies

Op het einde van de beursdag noteert de Bel20 een verlies van 1,42 procent. Hiermee eindigt de index op 3.600,71 punten.

16.44 – Leidende indicatoren voor Amerikaanse economie gedaald

De Leading Economic Index daalde met 0,3 procent en kwam uit op 110, na een daling van eveneens 0,3 procent in januari.

  • Dit is de elfde achtereenvolgende maandelijkse daling, zei Justyna Zabinska-La Monica van The Conference Board in een toelichting. “Hoewel het tempo van de maand-op-maand dalingen de afgelopen maanden is afgezwakt, wijst de index nog steeds op een risico op een recessie van de Amerikaanse economie”.
  • De LEI index is een conjunctuurindicator die de ontwikkeling van de economie in het komende halfjaar weergeeft.

15.31 – Bill Ackman: “Steun banken aan First Republic Bank zorgt voor besmettingsgevaar”

De topbelegger Bill Ackman maakt zich zorgen over de steun die de Amerikaanse banken hebben gegeven aan First Republic Bank (zie bericht van 07.49 uur). “Door die actie lopen de grootbanken nu het risico om besmet te worden”, zegt hij op Twitter. “Het risico op financiële besmetting spreiden om een vals gevoel van vertrouwen in de First Republic Bank te creëren is slecht beleid.”

Kanttekening: Het risico dat elk van de geldschieters neemt, is eerder beperkt. We nemen Bank of America als voorbeeld. Die heeft 5 miljard dollar geparkeerd bij de noodlijdende bank. Dat is minder dan een derde minder van de nieuwe deposito’s die de grootbank in een paar dagen tijd heeft zien binnenkomen omdat klanten veiligheid zochten, merkt de financiële nieuwssite Fortune op.

15.23 – Bankaandelen VS dalen forser dan die in EU

De S&P500 banks index noteert 4,2 procent in de min. De KBW regional banking index tekent een verlies met 4,45 procent op. Ter vergelijking: de Europese bankenindex – STOXX Europe 600 Banks – laat 2 procent liggen.

15.06 – Steun Amerikaanse grootbanken onvoldoende om koersval First Republic Bank te stutten

Gisterenavond kwam het nieuws naar buiten dat 11 banken zich engageren om in totaal 30 miljard dollar aan deposito’s te plaatsen bij First Republic Bank, die op die manier over de nodige liquiditeiten kan beschikken. Toen werd er nog positief gereageerd op het nieuws. Intussen is de sfeer helemaal omgeslagen. De Californische bank laat na een half uur handelen bijna 16 procent liggen.

14.57 – Bankaandelen dalen opnieuw

Ook de bankaandelen krijgen door het nieuws over SVB opnieuw rake klappen. De Europese bankenindex noteert 1,55 procent in de min. Daarmee zijn de openingswinsten volledig van de kaart geveegd.

Koersbewegingen Europese bankaandelen:

In de Verenigde Staten tuimelen de banken eveneens naar beneden:

  • JPMorgan: -2,75 procent
  • Morgan Stanley: -1,6 procent
  • Citigroup: -2,7 procent
  • Wells Fargo: -3,35 procent
  • Bank of America: -2,8 procent

14.54 – Faillissementsprocedure SVB duwt Wall Street in het rood

Na bijna een half uur handelen kleurt Wall Street. De Dow Jones verliest 0,75 procent en de S&P500 duikt 0,45 procent lager. De Nasdaq kan het velies beperkt houden tot 0,15 procent.

14.06 – Silicon Valley Bank start faillissementsprocedure op

Silicon Valley Bank heeft bescherming tegen de schuldeisers aangevraagd. Intussen startte de bank uit Californië het faillissementsprocedure, genaamd Chapter 11, op.

13.49 – Larry Fink: “Permanent strenger rentebeleid lijkt onvermijdelijk”

De wereldwijde financiële sector is geschrokken door de ondergang van Silicon Valley Bank (SVB). Dit laat zien dat de gevolgen van hogere inflatie en een strenger monetair beleid van centrale banken nog niet voorbij zijn. 

Larry Fink, de CEO van Blackrock en ’s werelds grootste vermogensbeheerder, waarschuwt in zijn jaarlijkse brief aan beleggers voor verdere gevaren in het financiële systeem en vraagt zich af of de dominostenen nu zullen vallen. ?

13.03 – Inflatie Eurozone in februari licht gedaald tot 8,5 procent

Uit nieuwe cijfers van Eurostat blijkt dat de inflatie in de Eurozone in februari 8,5 procent bedroeg, voor januari was dit 8,6 procent.

  • Voor Europa bedroeg de inflatie in februari 9,9 procent. In januari was dit 10 procent.
  • Opmerkelijk: Op Luxemburg na heeft België met een inflatie 5,4 procent de laagste. Luxemburg heeft met 4,8 procent het laagste inflatiecijfer.
  • Hongarije heeft een inflatie van 25,8 procent en is daarmee de hoogste.

12.52 – Credit Suisse duikt weer 10 procent lager

Probleembank Credit Suisse staat weer onder druk op de beurs, met een verlies van circa 10 procent op de tabellen. Almaar meer analisten denken dat de Zwitserse reus niet meer als zelfstandige bank zal kunnen standhouden.

12.44 – Van Overtveldt: “Verbied crypto”

Europarlementslid Johan Van Overtveldt (N-VA), voormalig minister van Financiën, pleit op Twitter voor “een strikt verbod op cryptocurrencies”. Hij ziet dat als een van de lessen die uit de huidige bankenturbulentie getrokken moet worden.

“Dit toont wederom aan hoe weinig de N-VA in het Europese parlement begrijpt van crypto én van de huidige bankcommotie, waarin crypto nauwelijks een rol speelt”, reageerde fiscaal advocaat Thomas Spaas meteen.

12.18 – Is de Fed achter de schermen opnieuw bezig met kwantitatieve versoepeling?

De balans van de Federal Reserve is de voorbije week aangezwollen met zo’n 300 miljard dollar. Dat meldt de Wall Street Journal. Dat terwijl de Amerikaanse centrale bank volop bezig was met die af te bouwen, wat ook wel kwantitatieve verstrakking (QT) wordt genoemd.

De Fed liet begin deze week weten dat ze extra financiële middelen ter beschikking zou stellen van de noodlijdende banken.

Econoom Peter Schiff zegt dat de Fed op die manier opnieuw begonnen is met kwantitatieve versoepeling. “De QT van de afgelopen vier maanden is volledig tenietgedaan”, klinkt het op Twitter. “Tegen het einde van de maand kan de balans een nieuw hoogtepunt bereiken.”

12.04 – Bel20 houdt hoofd boven water

Rond het middaguur noteert de Brusselse sterindex Bel20 0,23 procent in de plus.

11.42 – Europese banken spelen openingswinsten grotendeels kwijt

Het blijft volatiliteit troef op de beurzen. Na een groene start van de handelsdag kleuren verliezen veel Europese aandelen opnieuw terrein. De Europese bankindex dook even in het rood, maar noteert intussen 0,3 procent in de plus. Deze ochtend was er nog een sprake van een winst van ruim 1 procent.

11.25 – ECB houdt spoedoverleg over banken

De toezichtraad van de Europese Centrale Bank (ECB) komt vandaag ongepland bijeen om de schokbestendigheid van de Europese banken na te gaan. Dat bevestigt een woordvoerder aan persbureau Reuters.

Bij het rentebesluit gisteren wezen analisten er nog op dat zo’n crisisoverleg niet had plaatsgevonden. Maar nu vindt de ECB het toch nodig om de koppen bij elkaar te steken.

11.18 – Credit Suisse duikt opnieuw onder 2 Zwitserse frank

Na een groene start van de handelsdag moet Credit Suisse opnieuw terrein prijsgeven. Het aandeel noteert momenteel 3,65 procent in het rood, waardoor het opnieuw onder de symbolische grens van 2 Zwitserse frank duikt.

11.09 – Nog meer (forse) Europese renteverhogingen in de maak?

Nog geen dag na de Europese renteverhoging met 50 basispunten laten enkele bestuursleden van de monetaire instelling weten dat ze nog meer verhogingen verwachten.

  • Peter Kazimir, de gouverneur van de Slovaakse centrale bank, merkt op dat het einde van het verstrakkende geldbeleid nog niet in zicht is. “De inflatie is te hardnekkig”, klinkt het.
  • Gediminas Simkus, gouverneur van de Litouwse centrale bank, deelt die mening. “Ik geloof niet dat dit de laatste renteverhoging was”, zegt hij.

ECB-voorzitter Christine Lagarde legde, in tegenstelling tot de vorige persconferentie, geen rentepad vast. Ze herhaalde meermaals dat de centrale bank haar toekomstige rentebeslissingen gaat baseren op data in drie domeinen:

  • de binnenkomende economische en financiële gegevens
  • de dynamiek van de onderliggende inflatie
  • de kracht van de monetairbeleidstransmissie

10.22 – UBS en Credit Suisse tegen gedwongen huwelijk

Insiders bij UBS en Credit Suisse laten bij het persbureau Bloomberg verstaan dat ze een door de Zwitserse overheid opgelegde fusie niet zien zitten. Dat scenario circuleert als mogelijke oplossing op lange termijn voor probleembank Credit Suisse. Maar beide instellingen zouden liefst solo verdergaan, klink het.

10.14 – Bitcoin wint punten als veilige haven in woelige financiële tijden

Tegen de achtergrond van de bankencrisis klom Bitcoin deze week van circa 22.000 dollar op maandag naar 26.000 dollar vrijdagochtend, of een stijging met 18 procent. ?

09.26 – First Republic Bank kleurt voorbeurs rood

Terwijl de Europese banken een herstelbeweging hebben ingezet na de geldinjectie van de grootbanken in First Republic Bank, maken de aandeelhouders van regionale bank zich zorgen over de kleine lettertjes. First Republic Bank meldde dat de deposito’s van de 11 banken maar voor 120 dagen zijn toegezegd.

  • De financiële instelling noteert voorbeurs 6,8 procent in de min.

09.18 – Handel in aandeel Telenet blijft opgeschort

Het is nog altijd niet mogelijk om aandelen van het telecombedrijf Telenet te verhandelen. Het blijft in spanning wachten op meer nieuws (zie bericht van 08.11 uur).

09.15 – Europese beurzen winnen terrein

De miljardensteun aan First Republic Bank lijkt de Europese beleggers wel vertrouwen te geven. De Bel20 wint 0,6 procent en de Eurostoxx50 schiet 0,75 procent hoger.

08.22 – Duitse bondskanselier verwacht geen financiële crisis

Olaf Scholz – (Photo by Carsten Koall/Getty Images)

Volgens de Duitse bondskanselier Olaf Scholz is er geen nieuwe financiële crisis in de maak. In een interview met het Handelsblatt zegt hij dat het geldsysteem niet meer zo fragiel is als voor de financiële crisis in 2008.

Hij voegt eraan toe dat we de huidige situatie niet mogen vergelijken met toen. “We hebben onze lessen getrokken uit die crisis. De regelgeving voor banken is strenger dan toen. Bovendien zien we dat de regulatoren in de VS, in Groot-Brittannië en Zwitserland snel en verantwoordelijk gereageerd hebben”, aldus de bondskanselier.

08.11 – In ons land is het intussen wachten op nieuws over Telenet

De handel in het aandeel van Telenet werd gisteren stopgezet toen het telecombedrijf zo’n 10 procent hoger schoot. Het is onduidelijk wat er aan de hand is. Een overname door grootaandeelhouder Liberty Global wordt niet uitgesloten.

07.49 – First Republic Bank dook nabeurs fors lager

Goedemorgen,

De inspanning van de Amerikaanse banken om hun Californische sectorgenoot First Republic uit de nood te helpen, leidde tot groene slotcijfers op Wall Street:

  • De Dow Jones won 1,1 procent.
  • De S&P500 steeg 1,9 procent.
  • De Nasdaq ging 2,6 procent hoger.

11 banken engageren zich om in totaal 30 miljard dollar aan deposito’s te plaatsen bij de Californische bank, die op die manier over de nodige liquiditeiten kan beschikken.

MAAR: De kleine letters van het liquiditeitsplan voor First Republic zaaide opnieuw twijfels bij de beleggers. First Republic Bank verloor nabeurs 16 procent.

De beursblog van gisteren nog eens nalezen? Dat kan hier

Meer