ING-econoom Brzeski: “Fed gaat rente met 25 punten verhogen, dat lijkt me goed compromis”

Na de Europese Centrale Bank vorige donderdag is het komende woensdag de beurt aan de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, om haar rentebesluit te maken. Carsten Brzeski, de hoofdeconoom van ING Duitsland, legde bij The Morning Drive op Business AM uit wat de afwegingen zijn.


Luister naar Carsten Brzeski over het rentebeleid van de ECB en de Fed:


Op komst: De Fed beslist woensdag in welke mate ze de rente gaat verhogen.

De context:

  • De Amerikaanse centrale bank moet de “plakkerige” inflatie bestrijden, maar ook rekening houden met de onrust rond sommige banken en de impact daarvan op de algemene financiële stabiliteit.
  • De markten twijfelen of de Fed haar richtinggevende rentevork onveranderd laat op 4,50 à 4,75 procent, dan wel met 25 basispunten verhoogt tot 4,75 à 5 procent.
  • Voor de recente bankencrisis was er speculatie over een renteverhoging met 50 basispunten.

Wat voorafging: De Europese Centrale Bank bleef vorige week bij een renteverhoging met 50 basispunten, tegen de speculatie in over een schrapping of afzwakking van die verhoging.

De mening van Brzeski:

  • “Er waren mensen die zeiden dat wat de ECB doet misschien een soort van voorproefje is voor de Fed. Voor een keertje zou het dan niet de ECB zijn die van de Fed leert, maar andersom.”
  • “Ik denk eerlijk gezegd niet dat de Fed nog durft voor de 50 basispunten te gaan, want we hebben op dit moment toch echt grote problemen in de Amerikaanse bancaire markt. Dus ik verwacht 25 basispunten.”
  • Brzeski denkt niet dat de Fed uit voorzorg voor de financiële stabiliteit op de pauzeknop gaat duwen en de rente onveranderd laat. “Als ze nu echt gaat buigen voor de druk van de financiële markten, dan staat haar geloofwaardigheid als inflatiebestrijder op het spel. Maar als ze meteen ook doorgaat met grote rentestappen, dan is er het risico dat ze die turbulentie op de markt nog erger gaat maken. Dus een goed compromis is volgende week voor de Fed: 25 basispunten.”
Carsten Brzeski – Getty Images

Meer