Litouwse hoofdstad Vilnius stuurt het onderwijs de straat op

De Litouwse hoofdstad Vilnius wil aan de openbare ruimte op zijn grondgebied een doorgedreven leerfunctie koppelen. Dat heeft Remigijus Simasius, burgemeester van Vilnius, aangekondigd. Hij benadrukte dat het gemeentebestuur van plan is om in de stad enkele honderden leerplekken op te zetten, zodat Vilnius tot een grote leeromgeving zou kunnen worden omgevormd.

Vilnius werd met zijn nieuwe onderwijsproject een van de winnaars van de jongste editie van de Global Mayors Challenge, een wereldwijde innovatiewedstrijd die de meest veelbelovende ideeën van steden wil ondersteunen en promoten. De Litouwse hoofdstad werd daarbij bekroond met een prijs van 1 miljoen dollar.

Kwaliteitsonderwijs

Burgemeester Simasius reageerde in gesprekken met lokale media verheugd op de bekroning. “Het is duidelijk dat optimale inspanningen moeten worden gedaan om een kwalitatief hoogstaand onderwijs aan te bieden, zodat het leven van de toekomstige generaties beter kan worden gemaakt”, benadrukte Simasius.

“Het bekroonde idee wil een onderwijsproces creëren dat bestand is tegen uitdagingen zoals de pandemie van het coronavirus”, beklemtoonde de burgemeester.

Vilnius wil naar eigen zeggen komaf maken met de diepgewortelde overtuiging dat de school in eerste instantie een gebouw is. Het stadsbestuur zegt inspanningen te zullen doen om over het hele grondgebied van Vilnius potentiële leerplekken te creëren.

Drie jaar

“De school is in de eerste plaats nog steeds een gebouw in plaats van een leerproces”, wierp de burgemeester op. “Wij willen die visie veranderen. Het idee achter het nieuwe project is dat overal in de stad locaties beschikbaar zijn waar leerkrachten hun leerlingen naartoe kunnen brengen voor een geïntegreerde, niet-traditionele educatie.”

Daarbij denkt Simasius onder meer aan bedrijfspanden, kunstplekken, parken, straten en institutionele ruimten. Het gemeentebestuur van Vilnius hoopt de volgende drie jaar over het hele grondgebied van de stad ongeveer 450 leerplekken in te richten.

Een derde van die locaties zou al tegen september dit jaar in gebruik moeten kunnen worden genomen. Het gemeentebestuur heeft zich uiteindelijk tot doel gesteld om ongeveer 10 procent van de lessen in het lokale onderwijs buiten de traditionele schoolgebouwen te houden.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.