Libanese regering dient ontslag in na verzet

De zware ontploffing in de haven van Beirut vorige week heeft ook politieke slachtoffers gemaakt. De voltallige regering dient er haar ontslag in na de verwoestende explosie vorige week dinsdag.

De regering van premier Hassan Diab stond slechts zes maanden in de steigers, sinds januari. Diab beloofde toen verandering, maar kon dat door de huidige crisis niet bewerkstelligen. In zijn afscheidsspeech verwees hij dan ook naar de corruptie en netwerken van conservatieve politici die volgens hem de noodzakelijke veranderingen blokkeren. ‘Het netwerk is groter dan de staat’, zei hij aan de kijkers.

Protest in de straat

Het ontslag is niet onverwacht: de bevolking schreeuwt al dagenlang om het ontslag van de regering, na de ontploffing van vorige week dinsdag. Daar vielen meer dan 150 doden en duizenden gewonden toen 2.000 ton ammoniumnitraat ontplofte bij een lasincident. Het Belgische B-fastteam kwam ter plaatse.

Het ongeval an sich is een toevalligheid. Maar dat de regering het ammoniumnitraat jarenlang ongemerkt bewaard liet worden op een onbeschermde plek in de haven van Beiroet, daar krijgt Diab veel kritiek over. Na een crisisberaad gaf hij dan ook zijn ontslag aan president Michel Aoun. Wellicht komen er nieuwe verkiezingen.

Crisisoverleg

In een speech na de crisisvergadering liet de minister van Volksgezondheid Hamad Hasan optekenen dat de regering met het ontslag zijn verantwoordelijkheidszin wil laten zien. ‘Maar we willen niet onze verantwoordelijkheid ontlopen.’

Bij de ontploffing ontstond er een krater van ruim 40 meter diep, zowat de hele haven van Beiroet ligt in de as. Honderdduizenden mensen zijn werkloos en de totale economische schade van de explosie loopt op tot meer dan 15 miljard euro.

Tegelijk ging Libanon al door een economische crisis, vandaar ook dat de regering zo sterk de wind van voren kreeg. Er ontstond onder andere een elektriciteitstekort. Ook de spanningen tussen Hezbollah en buurland Israël zijn te snijden, wat de onrust in het land niet ten goede kwam.

Meer