Beiroet in brand: dodentol van explosie in Libanon loopt op naar honderd

Dinsdagavond is de Libanese hoofdstad Beiroet opgeschrikt door een enorme explosie die de haven van de stad volledig in de as heeft gelegd. Er zijn intussen zeker honderd doden geteld.

2.750 ton ammoniumnitraat en een onfortuinlijk lasincident. Dat zijn de twee verantwoordelijken voor de immense explosie die Beiroet gisteren op zijn grondvesten deed daveren. Geen aanslag maar eenvoudigweg een ongeval dus.

Het ammoniumnitraat zou al zes jaar onbewaakt in een loods in de haven hebben gelegen. De Libanese president Michel Aoun heeft aangekondigd dat er een onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval komt.

Dodentol

Er zijn intussen meer dan honderd lijken geborgen en die dodentol loopt wellicht nog verder op. Onder de doden is alvast ook één Belg. De explosie gebeurde overigens in de buurt van de Belgische ambassade in Beiroet, die erg veel schade heeft opgelopen. De Beiroetse ziekenhuizen worden overspoeld met duizenden gewonden en kunnen de toeloop nauwelijks aan.

De Libanese overheid heeft vandaag een nationale dag van rouw aangekondigd. De ramptoestand is er ook voor de komende 14 dagen afgekondigd.

Haven vernietigd

De haven van de Libanese hoofdstad is met de grond gelijkgemaakt. De slag was volgens de Britse krant The Guardian te voelen tot in Cyprus, 240 kilometer verderop.

Er komt uit internationale hoek intussen veel hulp. Zowel het Nederlandse search and rescue-team als twee Franse vliegtuigen zijn onderweg naar Libanon. Het Belgisch B-fastteam is nog niet in actie gekomen.

Libanon gaat door een van de zwaarste economische crisissen in de geschiedenis van het land, aangezwengeld door het coronavirus. Dat stelt meteen ook het conflict met de Libanese anti-Israëlitische partij Hezbollah en buurland Israël op scherp. Die laatste heeft wel al hulp aangeboden bij dit drama.

Voedseltekort

Naast die economische crisis zou de brand ook voor een serieus voedseltekort kunnen zorgen. De brand na de explosie heeft namelijk de graanschuren van de haven vernietigd. Libanon importeert zowat 90 procent van het graan dat de inwoners gebruiken om er het traditionele brood mee te maken. 85 procent daarvan staat gestockeerd in de haven. Er dreigt dus, bovenop die economische crisis en het coronavirus, een voedseltekort.

Meer