Leven in een klein huis – alles wat je moet weten!

 

In steeds meer moderne wijken kun je rondrijden en talloze straten tegenkomen die over het algemeen hetzelfde ogen en zelfs enorme huizen die vrijwel niet van elkaar te onderscheiden zijn: De straten in deze wijken lijken wel te zijn opgebouwd uit kolossale huizen die er vaak uit zien alsof ze zo van de lopende band zijn komen rollen. Dit soort woningen is bovendien in de meeste gevallen bewoond door relatief kleine gezinnen. Ieder lid van dit soort gezinnen heeft dan ook meestal een eigen kamer tot zijn, of haar beschikking en de onderlinge communicatie over en weer is in de regel tot een minimum beperkt. Maar ook in de wat oudere wijken in grote steden zullen steeds vaker kleine woningen ten prooi vallen aan de sloophamers. In de plaats van deze minder omvangrijke huizen zullen vervolgens eveneens gigantische nieuwe bouwwerken verrijzen.

Terwijl de zogenaamde babyboom, van kort na de tweede wereldoorlog de laatste decennia steeds verder af lijkt te nemen, is vandaag de dag blijkbaar de trend om miljoenen gezinnen in deze enorme grote, op paleizen en kastelen lijkende, woningen te laten wonen. Dit betekent bovendien dat er voor de financiering van deze omvangrijke panden ook een grote hypotheek af moet worden gesloten.

Echter sinds het moment dat de recessie is begonnen zijn steeds meer mensen zich bewust geworden dat een klein huis ook heel erg mooi kan zijn. In een klein huis gaan wonen, brengt bovendien een heleboel extra voordelen met zich mee. Denk hierbij maar eens aan de besparingen die je kunt doen ten aanzien van de energiekosten en de kosten van het levensonderhoud die constant in de lift lijken te zitten. In een kleiner huis wonen, wil tevens zeggen dat ook dit meer betaalbaar zal worden. De besparing op de woonkosten zijn voor een steeds grotere groep mensen de reden om voor een kleiner huis te kiezen.

Voordelen van wonen in een klein huis

Hoewel de grotere woningen nog altijd als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten, zijn er ook steeds meer mensen die besluiten om het juist wat minder omvangrijk aan te pakken en op die manier te besparen op de grootte van de hypotheek die afgesloten moet worden. Je kunt namelijk stellen dat een groot huis ook een hoge hypotheek en dus veel leenkosten met zich mee zal brengen. Dit is echter maar één van de voordelen die het wonen in een klein huis met zich meebrengt, een aantal andere zijn.

Kleiner wonen, betekent meer energie-efficiëntie

Kleinere huizen zijn in de regel veel efficiënter als het om het verbruik van energie gaat. Er zijn namelijk minder ruimtes die je op de gewenste temperatuur dient te houden, dit wil bovendien zeggen dat kleine woningen eveneens een kleiner ecologische voetafdruk achter zullen laten en het milieu dus minder belasten, dan hun grote tegenhangers.

Kleiner wonen, betekent minder schoonmaken en onderhouden

Minder kamers in een woning betekent automatisch ook dat je minder tijd hoeft te besteden aan het schoonmaken en het onderhoud ervan. Dit is een enorm voordeel voor de bewoners want het betekent tevens dat je meer tijd met je gezin door kunt brengen of andere dingen kunt gaan doen die belangrijker, maar vooral ook leuker, zijn.

Kleiner wonen, betekent een meer gezellige en intieme sfeer

In tegenstelling tot de dikwijls buitengewoon grote kamers in de moderne paleisachtige woningen, hebben de kleine huizen ook kleinere kamers. Dit zal elke kamer, net zoals de rest van het huis, een extra gevoel van gezelligheid en intimiteit meegeven. Deze sfeer is in de meeste grotere woningen over het algemeen moeilijk te creëren.

Kleinere wonen, betekent minder kosten maken

Kleinere woningen zijn minder duur om in te leven. De reden hiervoor kan erg divers zijn en bijvoorbeeld inhouden dat je geen kosten hoeft te maken voor een airconditioning omdat deze simpelweg niet aanwezig is. De meeste kleine huizen zijn immers decennia geleden gebouwd en waren zo gemaakt dat je alleen de ruimtes kon koelen door middel van het verduisteren van ramen en/of het aanzetten van een portabel ventilator. In de warme zomermaanden leefden veel mensen immers voor een groot deel buitenshuis en stonden de ramen heel de dag open. Tijdens de zomer is het in dit soort huizen dan ook vaak niet nodig om veel energie te verbruiken om het geheel te koelen.

Kleiner wonen, betekent ook een meer uniek huis

Op het ogenblik dat je hebt besloten om in een kleiner huis te gaan wonen dan kunnen hier erg uiteenlopende redenen achterzitten, je kiest bijvoorbeeld bewust voor een kleinere woning omdat je je niet prettig voelt bij het leven in een wijk met grotere huizen. In wijken met veel grote huizen staan in de regel namelijk niet veel bomen en ander groen, terwijl de woningen zelf eruit zien alsof ze zo uit de blokkendoos van de ontwerper zijn gehaald. Bovendien zijn de afstanden tussen de grotere woningen vaak zo groot dat het lastig wordt om spontaan in contact te komen met je buren. Verder hebben vrijwel geen van deze grotere huizen een gunstige ligging als je bijvoorbeeld een keer naar het centrum van de stad of het dorp wilt lopen. In dat geval zul je dus al snel veroordeeld zijn om gebruik te maken van bijvoorbeeld een auto of het openbaar vervoer. Kleinere huizen liggen in de regel niet alleen veel gunstiger, maar zijn doorgaans ook veel unieker gebouwd zodat je je nagenoeg niet kunt vergissen tussen je eigen huis end at van je buren. Kleinere huizen zijn immers vaak in verschillende stijlen opgetrokken.

Positieve ervaringen van wonen in een kleiner huis

Er zijn mensen die zielsgelukkig zijn in hun woning, die slechts de helft aan oppervlakte heeft van een gemiddeld huis in een moderne woonwijk. Vaak liggen deze kleinere huizen immers dichtbij het centruk van een plaats omdat het al wat oudere panden zijn (en de rest van de stad of het dorp) steeds in ringen eromheen is gebouwd. Vaak is het aangenaam wonen in een buurt met niet al te grote woningen omdat je daar het gevoel krijgt alsof je terug in de tijd gaan wanneer je op straat loopt. De huizen zijn verder compact en volgens degelijke methoden gebouwd. Veel van deze kleinere woningen staan dicht bij de stoep en hebben vrijwel allemaal een diepe portiek. Veel van de bewoners van deze kleine woningen zijn dan ook erg positief over hun woonervaringen.

Wonen in een klein huis in het centrum van een plaats

Sommige mensen besluiten de overstap te maken van een woning, met een aantal ruime slaapkamers, twee badkamers en een enorme woonkamer, naar een veel kleiner appartement in de oude binnenstad. Ze gaan voor dat doel bewust op zoek naar een kleiner huis, zodat ze meer kunnen gaan profiteren van de voordelen van het wonen in het hart van een plaats. Het feit dat ze minder woonoppervlak kunnen bewonen, nemen deze bewoners dan ook maar al te graag op de koop toe.

Als je dus veel houdt van het wonen in een stad en de stadse manier van leven, dan is het verhuizen naar een kleine woning in de binnenstad zeker aan te raden. Je hebt daar immers een heleboel voorzieningen binnen handbereik en dat is wel zo prettig als je van tijd tot tijd buiten de deur door wilt brengen. Binnen een paar minuten ben je dan immers lopend op de plaats van bestemming. De hoge kosten van een geringe woonruimte in het hart van de stad wordt door deze tevreden bewoners absoluut niet als een enorm probleem gezien omdat ze er een heleboel extra’s voor terugkrijgen. In een kleine woning midden in een stad of dorp ben je immers altijd betrokken bij de dingen die om je heen gebeuren.

Uiteraard zal het leven in een kleinere woning, met minder afzonderlijke ruimtes, ook een aantal uitdagingen met zich meebrengen. Zo kunnen bijvoorbeeld de keuken en de woonkamer zo klein zijn dat je er creatief om moet leren gaan met de beschikbare ruimte en oppervlak, Voor mensen die echter bewust ervoor kiezen om kleiner te gaan wonen, kan het gebrek aan ruimte overigens ook weer een leuke uitdaging zijn om hiervoor een positieve oplossing te vinden.

De grote voordelen van klein wonen in de praktijk

Veel mensen die in een kleiner huis wonen, vinden het vooral heel prettig dat ze een kleinere ruimte schoon hoeven te houden en dat het onderhoud dat gepleegd moet worden aan de woning doorgaans beperkt blijft. Ze hoeven dus niet al vrije tijd te benutten om allerlei klusjes in en rond de woning op te knappen. Bovendien zul je als bewoner van een kleine woning minder snel geneigd zijn om toe te geven aan een eventuele spontane verzamelwoede. Ze hoeven daarnaast niet tijdens een vrij weekend op strooptocht langs allerlei meubelzaken omdat hun woning nog niet voldoende meubels heeft om leuk ingericht te kunnen worden.

Ook is het niet nodig dat ze constant dingen kopen die nodig zijn om het huis te verbeteren. Doordat er minder geld wordt gespendeerd aan meubels en allerlei andere zaken om het huis mee in te richten of te onderhouden, kun je dan ook aardig wat besparen op het moment dat je besluit om een klein huis te gaan betrekken. Van het bespaarde geld kun je immers een heleboel leuke dingen buitenshuis gaan ondernemen, zoals een weekendje weg of zelfs een vakantie.

Wonen in een klein paradijsje

Een ander aspect dat een rol kan spelen bij de keuze voor een klein huis kan het inkomen zijn van de bewoners. In het bijzonder als je niet erg veel extra ruimte nodig hebt, kan geld de doorslag geven om voor een kleiner huis te kiezen. Bovendien kun je bij een kleinere woning vaak wat extra buitenruimte krijgen, voor slechts weinig extra kosten. Een mooie tuin en eventueel een terras zullen er zelfs voor zorgen dat de kleine woning opeens wat minder klein lijkt. Dit zul je bijzonder merken als je graag buiten bent, bijvoorbeeld om lekker in je tuin te zitten in de warme maanden van het jaar.

Tevens kun je zelf een heleboel doen bij het inrichten en aankleden van de beschikbare ruimte zodat deze groter lijkt. Zo zou je bijvoorbeeld de woonkamer in lichte kleuren kunnen verven en op die manier de ruimte werd wat groter laten ogen. Donkere kleuren in een klein huis zullen juist ervoor zorgen dat het geheel erg klein en bekrompen overkomt. Verder kun je een klein huis veranderen door er bepaalde objecten, zoals grote kachels uit weg te halen en een licht houten lambrisering aanbrengen om wat meer ruimtelijk effect te bereiken. Om nog meer ruimte te besparen, kun je verder kiezen voor een ingebouwd bijzettafeltje.

Wanneer mensen eenmaal de overstap hebben gemaakt van een enorme woning naar een klein huis, dan merken ze na verloop van tijd dat dit eigenlijk best leuk is. Ze zijn dan gewend om te dealen met de uitdagingen. Zelfs wanneer er sprake is van gezinsuitbreiding weten de meeste bewoners van kleine huizen wel een creatieve oplossing te bedenken om extra ruimte te creëren. Alleen het gebrek aan privacy kan soms voor wat meer problemen zorgen zonder dat daar direct een goede oplossing voor gevonden kan worden. In een klein huis zal het immers niet meevallen om aan de andere bewoners te kunnen ontsnappen als je een momentje alleen wilt zijn en niet je tijd buiten door wilt brengen.

Een van de grootste uitdagingen, maar ook één van de grootste voordelen, van het wonen in een klein huis is dat je voortdurend moet evalueren wat je allemaal bezit en wat je eventueel nog binnen zou kunnen brengen in de beperkte ruimte die nog voor handen is. Een grote verzameling aanleggen zal er dan ook vaak voor bewoners van kleine woningen nauwelijks mogelijk zijn.

Manieren om te gaan wonen in een klein huis

In een huis dat beschikt over een beperkte ruimte zou eigenlijk altijd de regel moeten gelden dat op het moment dat er iets nieuws binnen wordt gehaald, er tevens iets van een vergelijkbare grootte weg moet worden gegeven. In een klein huis gaan wonen, is dan ook een prima manier om geleidelijk de heersende consumptiemaatschappij te verminderen. Je kunt namelijk meestal niet veel anders als je in een beperkte ruimte leef waar je niet zomaar elke aankoop in kwijt kunt.

Met andere woorden: je zult over elke aankoop eerst goed na moeten denken voordat je deze definitief doorzet. Een ander voordeel van minder spullen aanschaffen kan zijn dat je huis open en overzichtelijk zal worden en dat kan weer als de sleutel worden gezien om comfortabeler te gaan wonen. Maar deze manier van denken zal absoluut moeten worden ondersteund door een strakke planning en goede gewoonten:

Minder vaak naar de televisie kijken

Om de impuls om allerlei onnodige spullen aan te schaffen te kunnen beteugelen, is het goed om de tijd die je voor de televisie doorbrengt terug te dringen. Zo kun je bijvoorbeeld besluiten om geen abonnement op de kabeltelevisie af te sluiten en genoegen te nemen met de aangeboden publieke televisie, of op het kijken van een film. Hoe minder televisie je kunt kijken, hoe minder reclames aan je voorbij zullen trekken en hoe minder je de neiging zult hebben om erop uit te gaan om allerlei onnodige nieuwe dingen te gaan kopen.

Bepaal een goede strategie

Op momenten dat je iets nieuws mee naar huis brengt, dan is het logisch dat er een object van vrijwel dezelfde grootte het veld moet ruimen. Voor dit doel kun je bijvoorbeeld besluiten een speciale bak in een schuurtje of kelder te plaatsen. De spullen die je in deze bak bewaart, zullen na verloop van tijd aan een goed doel worden gedoneerd. Zo kun je snel en eenvoudig ruimte besparen. Het wonen in een klein huis zal je na verloop van tijd steeds creatiever maken waardoor je al snel een eigen strategie hebt bedacht om, om te gaan met overbodige spullen en het bepalen van je  levensstijl en het benutten van de aanwezige ruimte.

Benut elke aanwezige vrije ruimte effectief

In een klein huis kun je het beste gebruikmaken van meubels die zo gemaakt zijn dat je deze eenvoudig op kunt slaan als ze niet worden gebruikt. Niets zal een klein huis nog kleiner laten lijken dan een heleboel aanwezige rommel. Indien je de beperkte ruimte georganiseerd en opgeruimd kunt houden, dan zal zelfs een kleine woning een stuk groter ogen en ervaren worden. Door elke vrije ruimte op een effectieve manier te benutten, zal ook een klein huis er keurig en opgeruimd uit kunnen zien.

Werken met kleur doet wonderen

Er zijn nog altijd een heleboel mensen die sterk van mening verschillen als het gaat om de vraag of het gebruik van heldere gekleurde verf een beperkte ruimte groter kunnen laten lijken, of dat donkere kleuren ook echt een kamer een grote uitstraling zullen geven. De meeste mensen zijn er echter van overtuigd dat een licht en vrolijk kleurgebruik veel goed kan doen in een kleine woning. Door in een kleine woning veel kleur te gebruiken, zoals turkoois, oranje, rood, groen, geel en zelfs gebroken wit, zal het geheel er minder bekrompen uit gaan zien. Het resultaat van deze heldere kleuren is dat iedere ruimte meer open lijkt en zelfs energie uit lijkt te stralen.

Indien je ervoor hebt gekozen om in een klein huis te gaan wonen, moet je eigenlijk dus niet bang zijn om te experimenteren met kleur en verschillende kleurcombinaties die maakt het open gevoel kunnen creëren en zowel bewoners als gasten uitnodigingen om binnen te komen. Een ding is echter zeker als je niet van een bepaalde kleur houdt, die je in één van je experimenten hebt gebruikt, dan zul je doorgaans niet lang wachten om iets nieuws uit te proberen. De ruimtes zullen immers klein genoeg zijn zodat een nieuw likje verf aanbrengen in de regel in een paar uurtjes is gebeurd. Na verloop van de tijd zul je op deze manier ontdekken wat je mooi vindt en welke kleuren het beste in je kleine woning gebruikt kunnen worden.

Conclusie

Kleiner gaan wonen, vraagt eigenlijk om wat extra creativiteit, flexibiliteit en vindingrijkheid. Maar in de regel kan het zeker de moeite waard zijn om deze stap te zetten. Wanneer je eenmaal in een klein huis bent gaan wonen, is het vaak niet eens meer voor te stellen dat je ooit nog eens in een enorm huis gaat wonen. Ook in een klein huis heb je immers vaak meer ruimte dan je eigenlijk nodig hebt. Na verloop van de tijd kan het zelfs gebeuren dat je je kleine woning wat aan de ruime kant gaat vinden.

In een klein huis gaan wonen, dwingt je echt om zorgvuldig om te gaan met de dingen die je bezit. Ook zul je voortdurend keuzes dienen te maken met betrekking tot de dingen die echt nodig zijn en maar welke zaken je absoluut niet meer niet nodig hebt. Hoewel dit misschien als een vorm van jezelf beperken kan klinken, zal het echter vaak worden ervaren als een ware bevrijding.

Het succesvol leven in een kleine woning zal al met al betekent dat je veel bewuster omgaat met de ruimtes waarin je woont en de tastbare objecten die je hebt gekozen om mee te leven Deze zogenaamde mindfulness is een gebrek waar steeds meer mensen aan zijn gaan lijden in de maatschappij van tegenwoordig. In een kleine woning hoef je je echter geen zorgen te maken over een omvangrijk schoonmaak- en onderhoudsrooster en het op zoek gaan naar spullen om ruimtes mee te kunnen opvullen.

In het leven heb je nu eenmaal niet een heleboel spullen nodig om gelukkig te zijn. Er schuilt dan ook absoluut een waarheid in het gezegde dat je gelukkig kunt worden van een leven met minder. Minder is in dit geval dus werkelijk een toegevoegde waarde, minder is dus werkelijk meer. Om hier achter te komen zul je echter eerst vertrouwd moeten worden met de voordelen van bijvoorbeeld het wonen in een klein huis en het hebben van voldoende, maar geen overvloedige, ruimte om je leven in te lieden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20