Leuke en goedkope activiteiten voor in het weekend!

 

Hoewel veel mensen, zowel jong als oud, vaak reikhalzend uitkijken naar het weekend dat aan het einde van een week hard werken voor de deur staat, zijn er toch een heleboel personen die absoluut geen idee heeft van wat ze op deze vrije dagen zullen gaan doen. Vaak hoor je dan zelfs mensen klagen over het gebrek aan mogelijkheden bij hen in de buurt. Vanaf vandaag kan het geklaag op een laag pitje worden gezet omdat we een aantal interessante, en vooral goedkope, weekendactiviteiten voor je op een rijtje hebben gezet. Vaak kun je namelijk ook genieten van kleine dingen in het leven en het moment op zich meer weten te waarderen. Dit in tegenstelling tot plezierige dingen alleen maar te associëren met dure opties, zoals op vakantie gaan, een concert bezoeken of een uitstapje maken naar een attractiepark of dierentuin. 

Weekendactiviteiten die zowel leuk als goedkoop zijn

Hieronder hebben we een, ongetwijfeld niet complete, lijst opgesteld van allerlei activiteiten die je tijdens het weekend kunt ondernemen, maar die niet te veel euro’s uit je zak zullen kloppen.

 • Ga de natuur in, alleen of met familie en/of vrienden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om naar een park, bos of strand in de buurt te gaan om daar een potje te voetballen of een ander spel te doen. Je kunt zo voor even weer helemaal kind zijn en je compleet uitleven. Verder zou je een plekje op kunnen zoeken waar je van een fraaie zonsondergang zou kunnen genieten of om een heerlijke picknick te houden. Om deze picknick niet te veel te laten kosten kun je ook besluiten om je gebruikelijke lunch hiervoor in te pakken en deze op een idyllisch plekje op te eten samen met je lief, of andere mensen waar je veel om geeft.
 • Organiseer een spelletjesweekend, -middag of avond en speel je favoriete spelletjes, zoals Monopoly of Scrabble. Natuurlijk kan het ook juist een uitdaging zijn om onbekende spelletjes te gaan spelen die je hebt geleend van familie of vrienden. Je kunt er in alle gevallen voor kiezen om bordspellen te spelen, maar ook om te gaan kaarten met het gele gezelschap.
 • Organiseer een wandel- of fietsspeurtocht met vrienden en maak bijvoorbeeld foto’s van vooraf bepaalde objecten of locaties. De persoon, of personen die zich weer als eerste weten te melden, uiteraard met alle benodigde bewijsmaterialen of antwoorden, bij het uitgangspunt is, wint het spel. De verliezers moeten echter zorgen voor een lekker hapje en/of drankje om deze overwinning te vieren. Een speurtocht organiseren biedt je een breed scala aan mogelijkheden, terwijl je de kosten goed in de hand kunt houden.
 • Geef een Amerikaanse fuif waarbij elke gast zorgt voor zijn, of haar, eigen hapjes en drankjes. Als variant kun je je gasten ook vragen om een bepaalde drank of snack mee te brengen zodat iedereen ervan kan genieten zonder veel geld uit te hoeven geven.
 • Leg een kampvuur aan (natuurlijk op een legale en veilige plaats) waar je dan met wat vrienden omheen kunt gaan zitten en elkaar spannende verhalen kunt vertellen onder het genot van een (zelfmeegebrachte) hapje en/of drankje.
 • Haal je favoriete ijsje. Dit kun je uiteraard doen bij de buurtwinkel op de hoek, maar als je niet te beroerd bent om wat extra te bewegen, kun je ook besluiten om naar een ijssalon aan de andere kant van de stad te wandelen of te fietsen voor deze lekkernij. Niet alleen zul je dan langer bezig zijn, maar ook zul je dan al wat extra calorieën verbranden die het ijsje je absoluut op zal gaan leveren.
 • Bereid een romantisch diner voor jou en je lief. Romantiek hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn. En al evenmin hoef je een gigantische keukenprins, of keukenprinses te zijn, om het je lief naar de zin te maken. Een diner dat speciaal voor hem of haar is gekookt, is namelijk vaak al voldoende om in een romantische stemming te komen. Je kunt zelfs met huismerken en producten in de aanbieding doorgaans een heerlijk diner op tafel zetten en wie weet zorgt je lief wel voor een verrassend toetje.
 • Probeer een nieuw recept uit, bijvoorbeeld eentje dat je hebt gevonden op een website voor voordelig- of budgetkoken. Een lekker gerecht bereiden hoeft vaak helemaal niet duur te zijn, maar kan wel voor nieuwe ervaringen en een heleboel plezier in de keuken zorgen tijdens een (anders verloren gegaan) weekend.
 • Bezoek een museum of dierentuin bij je in de buurt op het moment dat de toegang gratis is, of als er een fikse korting op de entreekaartjes wordt gegeven. Een bezoekje kan nog goedkoper uitvallen als je zelf je lunch meeneemt en dus ter plekke geen onnodige kosten meer hoeft te maken om je maag te vullen.
 • Scan je oude foto in zodat er digitale bestanden ontstaan. Een weekend dat je anders door zou brengen in een zekere staat van verveling kun je op die manier goed benutten om dierbare herinneringen voor later vast te leggen. Eventueel kun je de ingescande foto’s ook direct in digitale fotoboeken ordenen.
 • Speel toerist in je eigen woonplaats en bezoek de toeristische attracties die er weliswaar zijn, maar die je nog maar zelden, of zelfs nog nooit eerder, een bezoekje hebt gebracht. Je zult je woonplaats vaak met andere ogen gaan bekijken tijdens een weekendje waarin je je als toerist gedraagt.
 • Organiseer een schoonmaak van je buurt
 • Wanneer het je lukt om wat vrienden en buren bij elkaar te brengen om samen schoon te gaan maken in de wijk waarin je woont, zal niet alleen je directe omgeving een stuk opgeruimder gaan ogen, maar ook zul je contact komen met andere buurtgenoten. Er kunnen dus nieuwe vriendschappen ontstaan waar je later nog heel veel plezier van kunt hebben.
 • Ga vruchten plukken als de tijd zich daarvoor leent. In bepaalde streken kun je bijvoorbeeld aan het einde van de zomer volop bramen vinden, terwijl je al vanaf het voorjaar bij bepaalde fruitkwekers terecht kunt voor het plukken van bijvoorbeeld je eigen portie aardbeien of ander fruit. Het zelfgeplukte fruit kun je vervolgens weer gaan gebruiken bij de bereiding van een maaltijd, het bakken van een vruchtentaart of het maken van een heerlijke smoothie.
 • Verricht vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een dierenasiel of een daklozenopvang. Dergelijke organisaties kunnen namelijk altijd wel wat extra helpende handen gebruiken. Vrijwilligerswerk is bovendien één van de meest lonende activiteiten die je kunt doen tijdens een weekend dat je je anders alleen maar zou vervelen. Daarnaast zal vrijwilligerswerk je CV op een positieve manier op weten te sieren en kun je in contact komen met nieuwe mensen (en eveneens nieuwe vrienden maken).
 • Ga vissen in een vijver, meer, rivier of kanaal bij je in de buurt. Uiteraard moet je wel eerst nagaan welke regels er gelden om op een bepaalde locatie te mogen vissen. Door te gaan vissen ben je heerlijk bezig inde buitenlucht, terwijl je je geest volledig tot rust kunt laten komen en weer helemaal op kunt laten voor de komende werkweek.
 • Ga naar een bibliotheek in de buurt en niet alleen om daar een goed boek te lezen, maar ook om bijvoorbeeld een film te huren, te studeren of om op het internet te gaan surfen. In de meeste bibliotheken kun je namelijk helemaal tot rust komen en jezelf weer helemaal opladen voor de werkweer die voor je ligt.
 • Houd een klassieke filmmarathon samen met wat vrienden en kijk naar al je favoriete films uit je jeugd. Uiteraard kun je ook besluiten om samen naar een complete serie te kijken of om meer recente productie te gaan afspelen onder het genot van een hapje en een drankje.
 • Verander de inrichting van (een deel van) je woning
 • Wanneer je dol bent van het regelmatig veranderen van de look binnenshuis, dan kun je een verloren weekend goed gebruiken om de sfeer in bijvoorbeeld je woonkamer te veranderen. Je kunt dit doen door de meubels op een andere plaats neer te zetten en er eventueel wat nieuwe elementen aan toe te voegen.
 • Ruim één of meerdere kasten op en geef overbodige spullen weg aan een goed doel. Op deze manier ben je nuttig bezig, creëer je ruimte in huis en zorg je ook nog eens voor je medemens.
 • Ga opzoek naar vallende sterren terwijl je je ontspannen op een deken in je tuin, een park of het strand, hebt geïnstalleerd. Door vooraf, bijvoorbeeld op het internet, op te zoeken wanneer er weer een meteorenregen wordt verwacht, zul je overigens minder snel teleurgesteld worden.
 • Ga een fietstocht maken en ontdek op die manier plaatsen waar je nog nooit eerder bent geweest. Of fiets naar een dorp of stad waar je wel enigszins bekend bent en rijd daar een zelfbedachte fietsroute. Wanneer je een lunchpakketje meeneemt, kun je onderweg bovendien een tussenstop maken met een heerlijke picknick.
 • Volg gratis online lessen die in allerlei soorten en maten aan worden geboden. Deze lessen kunnen je helpen bij het verbeteren van bepaalde vaardigheden en het vergaren van extra kennis over een interessant onderwerp.
 • Stel een aantal nieuwe persoonlijke doelen die je in de komende zes maanden of jaar wilt bereiken. Door je doelen aan het papier toe te vertrouwen, zul je namelijk eerder geneigd zijn om aan de verwezenlijking ervan te gaan werken.
 • Bied je hulp aan, aan iemand die deze goed kan gebruiken. Dit kan een familielid zijn die gaat verhuizen, maar ook een buurman die zijn tuin op wil knappen en dus wel een paar helpende handen kan gebruiken.
 • Ga bowlen met een paar vrienden en probeer elkaar te overtreffen met het binnenhalen van het aantal gegooide strikes. Door de kosten van de huur van een bowlingbaan te delen, zullen deze voor elk individu enorm meevallen. Bovendien zal het plezier wat bowlen met zich meebrengt de kosten ruimschoots goedmaken.
 • Bezoek een garageverkoop of vlooienmarkt en ga op zoek naar interessante koopjes.
 • Je kunt dit zowel alleen doen als met een familielid of vriend. Naast allerlei leuke spulletjes zul je ook een heleboel interessante mensen tegenkomen, met wie er wellicht blijvende vriendschappen zullen ontstaan.
 • Leg een tuin aan. Dit kan zowel een sier- als een kruiden- of groentetuin zijn. Zelfs als je maar weinig ruimte hebt, is het mogelijk om wat bloemen en/of planten op een leuke manier neer te zetten. Hier zul je bovendien nog lange tijd plezier van hebben (zowel van een fraai uitzicht als een eventueel zelfgekweekte opbrengst aan groente en/of fruit).
 • Ga dansen samen met een stel vrienden en/of vriendinnen in een plaatselijke bar, dancing of kroeg. Om de kosten niet uit de hand te laten lopen, dien je dan wel goed de consumpties in de gaten te houden.
 • Maak zelfs een kunstvoorwerp met producten uit de doe het zelfwinkel. Dit zou je kunnen doen met je lief, maar even hoed met wat vrienden, familie of zelfs je kinderen. Je kunt zo je creativiteit volledig de vrije loop laten en er achteraf nog een uniek kunstwerk aan overhouden ook. Bovendien kun je de kosten van een dergelijk project altijd zelf in de hand houden.
 • Schrijf een brief aan iemand die je langere tijd niet meer hebt gezien of gesproken. De meeste mensen kunnen zich waarschijnlijk niet eens meer herinneren wanneer ze voor de laatste keer een brief hebben geschreven. Toch heeft een met de hand geschreven brief nog altijd een bepaalde, zelfs magische en nostalgische uitstraling. Door aan iemand die je al enige tijd niet meer hebt gesproken, kun je deze persoon laten weten hoeveel je van hem, of haar, houdt en zo jullie band verder versterken.

Verveling bestaat niet meer

Hopelijk hebben bovenstaande ideeën genoeg inspiratie opgeleverd voor een leuk, goedkoop waardevol weekend. Door je creativiteit en je fantasie de vrije loopt te laten, kun je bovendien nog een heleboel andere dingen bedenken die leuk zijn om te doen in een weekend zonder dat je daar je bankrekening volledig voor hoeft leeg te roven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20