Leopold Lippens, burgemeester van Knokke, overleden: stroom van reacties uit politieke en zakelijke wereld

Leopold Lippens, de kleurrijke burgemeester van Knokke-Heist, is op 79-jarige leeftijd overleden.

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist bevestigt het overlijden. Lippens maakte eind vorig jaar publiek dat hij al een jaar aan leukemie leed, nadat hij in november aankondigde het rustiger aan te zullen doen in de gemeentepolitiek.

Lippens, een telg van de bekende adellijke familie, was sinds 1979 burgemeester van Knokke-Heist. Hij was in al die decennia het gezicht van de kustgemeente en bewaakte het exclusieve karakter van de badplaats, al had hij ook oog voor de dagjestoeristen.

Frigoboxtoeristen

Lippens eiste wel een verzorgd voorkomen van de toeristen, wat hem voor- en tegenstanders opleverde. Zijn verzet tegen de ‘frigoboxtoeristen’ begin jaren negentig is legendarisch. Meer recent zijn de boetes die hij liet uitschrijven voor strandgangers die in ontbloot bovenlijf of in bikini over straat liepen in Knokke-Heist.

Een nostalgische conservatief was Lippens evenwel niet. De flegmatieke burgervader stond bijvoorbeeld open voor vernieuwende architecturale projecten die zowel Knokke als Heist meer cachet konden geven.

Dynastie

Zijn vader Léon Lippens was eveneens burgemeester van de chique kustgemeente. Leopold is ook de broer van Maurice Lippens, de voormalige voorzitter van financiële groep Fortis. De familie-Lippens is de dynastie achter vastgoedontwikkelaar Compagnie Het Zoute.

De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten wijst erop dat Leopold Lippens volgende maand liefst 50 jaar in de lokale politiek actief zou zijn geweest.

Reacties

Zijn overlijden leidt meteen tot een stroom van reacties uit de politieke en zakelijke wereld. Vooral zijn vrije, kritische geest en zijn trouw aan Knokke-Heist worden daarbij geprezen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20