Niets overtreft de rijkdom van Knokke

Knokke-Heist is de parel van zeventig kilometer Belgische kust, die een duidelijke heropleving doormaakt. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. Daarbij wordt de vergelijking gemaakt met exclusieve badplaatsen zoals The Hamptons op Long Island in New York en wordt vooral verwezen naar Het Zoute, het residentieel gebied dat in het begin van de twintigste eeuw werd ontworpen door de Duitse architect en stedenbouwkundige Josef Stübben.

“Het Zoute, met een oppervlakte van 1.100 hectaren, omvat een golfbaan, een natuurreservaat en slingerende lanen met grote villa’s,” aldus de Financial Times. “Tijdens het weekend en de zomervakanties zijn deze villa’s de exclusieve wereld van de Belgische industriële en financiële elite en diverse leden van de Belgische koninklijke familie. De villa’s gaan schuil achter goed onderhouden hagen. Muren of hoge hekken zijn er nergens te bespeuren. Het Zoute combineert bovendien de typisch Vlaamse architectuur met de sfeer van de Engelse tuinen.”

“Zelfs in de meest dure randgemeenten van Brussel wordt er minder betaald voor een woning dan in Knokke-Heist. De gemiddelde prijs voor een alleenstaande woning bedraagt in Knokke 1,12 miljoen euro. Voor een appartement moet een bedrag van 480.136 euro worden betaald. In Ukkel, de meest exclusieve buurt van Brussel en onder meer een toevluchtsoord voor Franse financiële bannelingen, moet voor een alleenstaande woning gemiddeld 1,09 miljoen euro worden betaald.”

“Terwijl de residentiële omgeving van Het Zoute vooral rust uitstraalt, is de Kustlaan, de belangrijkste boulevard van Knokke-Heist, bekend voor zijn exclusieve boetieks en gallerijen en op zomeravonden het decor van een parade van dure wagens die op elke andere Belgische locatie de wenkbrauwen zou doen fronsen. In het moderne gedeelte van Knokke-Heist heeft het oude hotel La Réserve, waar in de jaren vijftig onder meer Frank Sinatra verbleef, plaats moeten maken voor de combinatie van een hotel en residentieel project.”

“Het complex telt zeventig appartementen, waarvan negentien eenheden – in de eerste fase van het project – nog niet zijn verkocht. Belgen vormen volgens ontwikkelaar Aclargo het merendeel van het klantenbestand, maar ongeveer 10 procent van de eigenaars zijn echter Nederlanders, die aangetrokken worden door de stabiele lokale vastgoedmarkt.” Er wordt wel opgemerkt dat de prijzen voor alleenstaande woningen in Knokke-Heist vorig jaar met 2,9 procent zijn gedaald en velen rekening houden met verdere verlagingen.

“De Belgische kust telt 85.000 panden die als vakantiewoning, een discretionaire aankoop, worden gebruikt,” benadrukt de Britse zakenkrant. “Bovendien hebben verscheidene kustgemeenten de vakantiewoningen met een extra heffing belast. In Oostende is die heffing van 650 euro naar 1.000 euro gestegen. Dat heeft wellicht weinig impact op de vastgoedmarkt in Knokke-Heist, maar kan wel de vraag naar panden in de lagere immobiliënklassen op andere kustlocaties negatief beïnvloeden en daarmee een druk zetten op de prijs.”

Volgens de Financial Times kan echter de Vlaamse keuken een belangrijke aantrekkingskracht uitoefenen op buitenlandse kandidaat-kopers. “De hotelscholen Ter Duinen in de kustgemeente Koksijde behoort tot de top van het land,” wordt er opgemerkt. “Bovendien hebben restaurants in de nabijgelegen Brugse regio gezamenlijk vijftien Michelinsterren verzameld, waaronder twee van de drie Belgische driesterrenrestaurants. Daarmee moet de kustregio in België alleen onderdoen voor Brussel, dat negentien sterren telt.” (MH)

Meer