Chaos aan de kust: dagjestoeristen niet welkom in Knokke-Heist en Blankenberge, pre-alarmfase in Oostende

Na een massale vechtpartij tussen balorige standgangers en de politie gisteren op het stand van Blankenberge heeft de kustgemeente beslist om dagjestoeristen voorlopig niet toe te laten. In Oostende is er crisisoverleg aan de gang om de stroom kusttoeristen te kanaliseren. 

Het Blankenbergse strand was gisteren het schouwtoneel van een grote knokpartij tussen politie en opstandige jongeren. Volgens getuigen veroorzaakte een groep jongeren al heel de dag overlast, waarop de politie ter plaatse kwam om orde op zaken te stellen. Daarbij gingen tientallen jongeren de confrontatie aan met de agenten, waarbij het er stevig aan toe ging. Glazen flesjes, parasols, en piketten vlogen in het rond. 

Daardoor zijn eendagsvliegen voorlopig niet meer welkom in de kustgemeente. Enkel inwoners, tweedeverblijvers en toeristen die meerdere dagen blijven mogen afzakken naar Blankenberge. De stad vroeg ook aan de NMBS om geen treinen in het station te laten arriveren tussen 9 en 16 uur. 

Knokke-Heist en Oostende

Ook Knokke-Heist wil voorlopig niet weten van dagjestoeristen. Er zal aan vakantiegangers gevraagd worden om een bewijs voor te leggen van een meerdaags verblijf. In de kuststad vonden er de voorbije dagen ook verschillende vechtpartijen plaats, en incidenten waarbij de coronaveiligheid onmogelijk kon gegarandeerd worden. Het stadsbestuur waarschuwt dat de controles onvermijdelijk lange files ten gevolge zullen hebben. 

In Oostende kan het stadsbestuur de toestroom badgasten niet meer aan. Daar is momenteel crisisoverleg aan de gang om situaties zoals vorig weekend in het station van Oostende te vermijden. Er ontstond toen chaos wanneer door enkele treinwijzigingen honderden mensen opeengepakt stonden in het station. 

Burgemeester Tommelein wil ook het aantal dagjestoeristen beperken, daarom heeft hij de pre-alarmfase van het gemeentelijk rampenplan afgekondigd zodat hij maatregelen kan nemen. Voorlopig is er nog geen sprake van een algemeen verbod op eendagsbezoekers in de stad. Tommelein liet dit weekend weten dat het onmogelijk geworden is om alle toeristen veilig over de stranden van Oostende te spreiden. Hij herhaalde zijn oproep aan de NMBS om de extra treinen naar de kust te schrappen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20