Leonardo Dicaprio’s favoriete bank zit in de problemen

Aspiration, een start-upbank die de steun van enkele vooraanstaande Hollywoodsterren geniet, zit krap bij kas. Na het WeWork-debacle blijven investeerders liever even weg van risicovolle start-ups.

Start-upbank Aspiration zit in de problemen. Haar nieuwste financieringsronde raakt niet rond. En de volledig digitale bank heeft vorige maand 15 procent van zijn werknemers moeten ontslagen. Nochtans zijn de aanhangers van Aspiration niet de minste. Onder andere acteurs Leonardo DiCaprio en Orlando Bloom schaarden zich achter de bank.

Oorspronkelijk ontstond Aspiration als tegenreactie op grote banken. Zo zetten ze zich in 2016 expliciet af tegen Wells Fargo toen bleek dat de Amerikaanse bank 1,4 miljoen online bankrekeningen had zonder medeweten van de klanten die ervoor betaalden.

Klanten kiezen zelf bijdrage

Om zulk misbruik tegen te gaan koos Aspiration voor een vernieuwend model waarin klanten zelf kunnen kiezen hoeveel ze voor de diensten betalen. ‘Het is aan ons om zo’n goed werk te verrichten dat ze willen betalen, ook al hoeft dat niet’, zei CEO Andrei Cherny hierover. Daarnaast belooft Aspiration om nooit in olie- of steenkoolprojecten, wapens of politieke campagnes geld te steken.

Opvallend is wel dat Cherny zelf nog politiek actief is geweest. In 2012 stelde hij zich kandidaat in de Democratische voorverkiezingen in Arizona, maar verloor tegen Kyrsten Sinema. Voordien heeft hij als advocaat Democratisch senator Elizabeth Warren geholpen met het oprichten van het Bureau voor Financiële Bescherming van Consumenten.

Het ‘WeWork-effect’

In april zei Cherny nog dat hij een extra 200 miljoen dollar nodig had, waarbij hij mikte op een waardering van 1 miljard dollar. Maar investeerders zijn niet overtuigd. Mogelijks heeft het te maken met de unicorns – start-ups met een waarde van meer dan 1 miljard dollar – die de laatste maanden tegen de lamp liepen. Uber trok met die status naar de beurs, en ging sindsdien onderuit. En WeWork crashte helemaal na een afgeblazen beursgang.

Vorige maand zou 15 procent van de werknemers bij Aspiration ontslagen zijn. In een reactie aan CNBC stelde Cherny dat ‘verstandige cashmanagement en het veranderen van de teamstructuur deel uitmaken van de realiteit van de start-up.’

Hij ontkent dat de bank in de problemen zit, aanhalend dat ze dit jaar al meer dan 50 miljoen dollar opgehaald hebben. En dat er nog meer zit aan te komen. ‘Meer dan 1,5 miljoen Amerikanen hebben zich aangemeld voor Aspiration om bewuster om te gaan met hun uitgaven en spaarcenten’, aldus Cherny. ‘Het voorbije jaar heeft Aspiration een indrukwekkende groei in klanten en inkomsten gekend. Iedereen die dit tegenspreekt, kent de feiten niet.’

Lees ook:
Uber zet opnieuw 350 mensen op straat
WeWork schrapt 2.400 banen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20