Zonne-energie is de energie van de toekomst. Het opwekken van zonne-energie is nagenoeg gratis en je kunt je huis er dus energie-onafhankelijk mee maken. Investeren in zonnepanelen voor je huis is dus een erg duurzame en een goede keuze voor de toekomst van je woning. Je zult er direct voordeel van hebben en je bent voortaan niet meer afhankelijk van schommelende tarieven voor dure elektriciteit bij je energieleverancier.
Zonnepanelen zijn echter redelijk duur in de aanschaf. Hierdoor aarzelen veel mensen om in één keer zo’n grote investering in hun woning te maken. Maar om je woning met zonnepanelen uit te rusten, zijn er allerlei kredietvormen beschikbaar. Wil jij dus een lening afsluiten voor zonnepanelen? Lees dan gauw verder want in dit artikel geven we je meer informatie over het vinden van het beste krediet voor zonnepanelen.
Voordelen van een lening op afbetaling voor zonnepanelen
Omdat zonnepanelen op lange termijn veel geld opleveren en je er jouw energiefactuur aanzienlijk mee verlaagt, zijn de panelen een goede investering in je woning. Veel mensen denken dat het in het bewolkte, regenachtige Belgische klimaat maar soms mogelijk is om zonne-energie op te wekken en enkel als de zon schijnt. Niets is minder waar, ook op bewolkte dagen kan je prima zonne-energie opwekken, waardoor je jouw investering snel kunt terugverdienen. Maar omdat zonnepanelen redelijk duur zijn in de aanschaf, twijfel je misschien nog. Er zijn daarom allerlei mogelijkheden om zonnepanelen toch te kunnen bekostigen.
[table id=25 /]
Zonnepanelen met een krediet van je bank of financiële instelling
Je kunt ten eerste natuurlijk aankloppen bij je eigen bank voor een lening voor zonnepanelen. Veel banken bieden renovatieleningen aan. Dat zijn leningen waarmee je verbouwingen en investeringen in je huis kunt verwezenlijken. Omdat zonnepanelen onderdeel van je woning zijn, vallen die ook onder de renovatielening. Een tweede voordeel van de renovatielening is dat er voor duurzame, groene investeringen in je huis vaak renovatieleningen bestaan met een nog lagere rente. Op die manier worden meer Belgen gestimuleerd hun huis energiezuinig te maken. Wij raden je dus aan om eerst bij je eigen of een andere bank een simulatie uit te voeren voor een renovatielening om te zien hoeveel je kunt lenen voor zonnepanelen.
Zonnepanelen door je hypotheek uit te breiden
Als je een hypotheek hebt op je woning, kan je overleggen met je bank of je extra bij kunt lenen binnen je bestaande hypotheek. Als je jouw hypotheek tegen gunstige voorwaarden hebt kunnen afsluiten, kan dat een verstandige keuze zijn. Het voordeel is ook dat je voor je zonnepanelen geen tweede lening hoeft aan te gaan en je op maandbasis misschien maar enkele euro’s extra kwijt bent aan woonlasten.
Zonnepanelen met een lening van je gemeente
In sommige Belgische gemeentes bestaat de mogelijkheid om via de gemeente een lening tegen gunstige voorwaarden af te sluiten wanneer je jouw huis energiezuinig wilt maken. Op die manier tracht België tegemoet te komen aan de wens om een energiezuinige samenleving te realiseren. Ideaal, want de voorwaarden voor dergelijke leningen zijn vaak heel gunstig, zoals een lange looptijd en lage rente, waardoor je maandlasten niet heel veel zullen toenemen. Neem daarom eens een kijkje op de website van jouw gemeente om te checken of de mogelijkheid voor een lening voor zonnepanelen bestaat.
Zonnepanelen kopen via een lening op afbetaling bij de fabrikant
Omdat energieneutrale maatregelen zoals zonne- en windenergie steeds populairder worden, zijn er inmiddels een hoop fabrikanten en aanbieders van zonnepanelen op de particuliere markt. Je zult dus allereerst een keuze moeten maken bij welke fabrikant je een aankoop wenst te doen. Omdat zonnepanelen voor veel mensen een relatief grote investering vormen, bieden de meeste fabrikanten ook de mogelijkheid om de zonnepanelen rechtsreeks bij hen aan te schaffen via een lening op afbetaling. Ook de voorwaarden voor die vorm van lenen voor je zonnepanelen zijn vaak erg gunstig om de consument over de streep te trekken voor de aanschaf. Houd er wel rekening mee dat dit een consumentenkrediet is dat ook geregistreerd wordt bij de Nationale Bank van België. Bekijk ook goed wat de voorwaarden zijn voor dat krediet zodat je niet in betalingsproblemen geraakt.
Zonnepanelen met een lening op afbetaling bij Santander Consumer Finance
Santander Consumer Finance biedt lening op afbetalingen en kredietopeningen aan waarmee je jouw zonnepanelen kunt bekostigen. Je kan lenen aan bedragen tussen de €501 en €50.000, afhankelijk van jouw behoefte en leencapaciteit. Bij Santander kan je dus kleinschalig of grootschalig zonnepanelen plaatsen en weet je bij het simuleren van de lening wat de lening je gaat kosten. Ook kan je bij het simuleren de verschillende looptijden van de lening bekijken.
Tips voor het lenen voor zonnepanelen
Er zijn een aantal algemene tips voor het lenen voor zonnepanelen. Zo weet je zeker dat je niet alleen de meest verstandige en duurzame keuze maakt voor je huis en het milieu, maar ook voor jouw portemonnee.
- Vergelijk de voorwaarden voor je lening voor zonnepanelen goed. Kies indien mogelijk voor een zo kort mogelijk looptijd en een zo laag mogelijk rente.
- Lees aandachtig welke voorwaarden er voor de lening van je keuze gelden. Zo weet je zeker dat er geen verborgen kosten schuilen achter de lening voor zonnepanelen.
- Ga, indien mogelijk, voor een groene lening. Groene leningen zijn speciaal ontwikkeld voor personen en bedrijven die een pand energiezuiniger willen maken. Bij die leningen horen veelal zeer gunstige voorwaarden en een lage rente.