Legendarisch Apple-designer Jony Ive gaat aan de slag voor Airbnb

Jony Ive, tot augustus vorig jaar het brein achter de look van alle Apple-producten, gaat Airbnb de komende jaren helpen met het design van nieuwe producten en mag ook mensen aannemen op de designafdeling.

De Brit Jony Ive werkte 27 jaar voor Apple en ontwierp ongeveer alles, van de eerste iPod tot de jongste Apple Watch. Een jaar geleden zei hij het bedrijf vaarwel en startte hij zijn eigen bedrijf LoveFrom op.

Met dat laatste bedrijf gaat hij nu het verhuurplatform Airbnb bijstaan met en personeel aanwerven om later de ontwikkeling van producten in goede banen te leiden. ‘Jony en ik zijn al jaren goede vrienden en hij is zo goed geweest om mij telkens advies te geven’, zegt Airbnb-CEO Brian Chesky in een mededeling. ‘We delen allebei het geloof in het belang van creativiteit en design. We geloven allebei in het creëren van diensten en ervaringen boven objecten en interfaces.’

Lockdownmiserie

Airbnb probeert met de samenwerking zijn platform weer op het spoor te krijgen. De lockdown heeft reizen geen goed gedaan met serieuze omzetdalingen tot gevolg. In de eerste helft van dit jaar verloor het bedrijf 850 miljoen dollar (717 miljoen euro) en moest het een kwart van zijn personeel op straat zetten.

Dat is slecht nieuws voor zijn geplande beursgang die in december op de planning staat. De groep hoopt 3 miljard dollar op te halen op de beurs en de aanwerving van Ive zou de appetijt van beleggers kunnen vergroten.

Ive werkte bij Apple sinds de beginjaren, maar in het begin waren zijn designs te revolutionair voor het bedrijf. Hij werd pas in ere hersteld toen oprichter Steve Jobs in 1996 weer aan het hoofd kwam te staan na een korte pauze. Jobs zag zijn potentieel en maakte hem hoofd design, waarna hij de herkenbare lay-out van de iPod en iPhone de wereld instuurde.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20