Le Pen vrijgesproken van haatzaaierij

Marine Le Pen, de leider van Rassemblement National en vermoedelijke Franse presidentskandidate , is vrijgesproken van het overtreden van de haatzaaierij-wet. Zij werd aangeklaagd voor het plaatsen van gruwelbeelden van IS, in een poging om de barbaarsheid van de jihadistische terreurgroep te illustreren.

De nationalistische politica plaatste in 2015 beelden op Twitter, als weerlegging van vergelijkingen die werden gemaakt tussen haar partij en islamitische jihadisten. ‘Dít is wat Daesh is,’ schreef ze onder de foto’s, waarop IS-militanten te zien waren die mensen executeerden. Le Pen werd daarop officieel beschuldigd van ‘het verspreiden van gewelddadige boodschappen die de menselijke waardigheid ernstig kunnen aantasten.’ Maar een rechtbank in Nanterre bij Parijs sprak haar dinsdag vrij.

Het publiceren van gewelddadige foto’s is in Frankrijk in bepaalde omstandigheden strafbaar. De maximale straf is drie jaar cel en een boete van 75.000 euro. De aanklager had in het geval van Le Pen een boete van 5.000 euro geëist. Zelf ontkende ze iets verkeerds te hebben gedaan. Haar verzuurde verhouding met de Franse instellingen is een mogelijke reden waarom de zaak zo lang aansleepte.

Verkiezingsstrijd

Le Pen, die heeft gezworen ‘islamitische ideologieën’ te verbieden en het dragen van de hijab in openbare gelegenheden te beperken, zal naar verwachting opnieuw in een verkiezingsstrijd verwikkeld raken met president Emanuel Macron. De stemming vindt in april 2022 plaats.

Uit een opiniepeiling die vorige week werd vrijgegeven, bleek dat een meerderheid van de Fransen de boodschap steunt van een controversiële brief die het Franse publieke debat al een tijdje onder stroom zet. In dit epistel gewagen (oud-)militairen -onder meer- van een nakende burgeroorlog in Frankrijk en betichtten ze Macron van een lakse houding tegenover het islamisme.

Le Pen uitte zich als medestander van de generaals die deze brief de wereld instuurden. 

Lees ook: 6 voortekenen dat Frankrijk zich voorbereidt op nieuwe oorlog

Meer