Le Pen versus Macron: aanloop naar verwacht presidentieel duel is begonnen

Over zowat een jaar staan de Franse presidentsverkiezingen op het programma. Alle peilingen wijzen op een duel tussen Emmanuel Macron en Marine Le Pen, net als in 2017. Met een verrassende alliantie in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur lijken de manoeuvres begonnen.

De politiek in Zuid-Frankrijk staat in rep en roer, nadat La République en Marche (LREM) er afgelopen weekend een alliantie sloot met Les Républicains (LR). LREM is de centrumbeweging van president Emmanuel Macron en LR is de rechtse partij van oud-president Nicolas Sarkozy. Het Macronkamp gaat de kandidatuur van LR-kopstuk Renaud Muselier ondersteunen in de komende regionale verkiezingen voor het leiderschap in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA), waar Rassemblement National (RN), de partij van Marine Le Pen, traditioneel sterk staat.

Slag om de Azurenkust

Niemand minder dan premier Jean Castex kondigde de alliantie aan, wat het nationale belang ervan onderstreept. De demarche leidt tot diepe verdeeldheid bij Les Républicains. Volgens sommige partijleden is Muselier een verrader die zijn ziel verkocht heeft aan Macron en co, maar kopstukken als Christian Estrosi, de burgemeester van Nice, ondersteunen het verbond.

Het lijkt om een soort van frontvorming tegen de Rassemblement National van Le Pen te gaan, wat volgens de critici van het pact niet in het nadeel, maar in het voordeel van RN en Le Pen kan spelen. Want mocht RN in juni de regionale verkiezingen in PACA toch winnen, dan kan Le Pen in haar presidentiële campagne meteen met een belangrijke trofee pronken. Een overwinning van extreemrechts in de regio van de Azurenkust zal ongetwijfeld de internationale krantenkoppen halen.

Verdeel en heers

Volgens sommige analisten creëert Macron doelbewust heibel binnen Les Républicains. Door hen te onderling te verdelen, verkleint de kans dat de LR in de presidentiële verkiezingen een rol van betekenis zal spelen. Macron zal de centrumrechtse vleugel van LR met open armen ontvangen in zijn eigen kamp.

Maar ook Le Pen zit niet stil met haar voorbereidingen. Ze heeft de voorbije maanden haar look en haar manier van spreken bijgewerkt om een zachter imago te krijgen en de scherpste kantjes van haar programma afgevijld. Zo is bijvoorbeeld van een ‘Frexit’, een vertrek van Frankrijk uit de Europese Unie, geen sprake meer. ‘Een wolf in schapenvacht’, zeggen haar tegenstanders. ‘Deze keer is ze echt klaar voor het presidentschap’, zeggen haar medestanders.

Spannend duel

In 2017 won Macron nog makkelijk de presidentsverkiezingen, met 66 procent van de stemmen in de beslissende tweede ronde tegenover 34 procent voor Le Pen. Iedereen gaat ervan uit dat het deze keer veel spannender wordt. In de recentste peiling door Harris Interactive haalt Macron 54 procent, tegenover 46 procent voor Le Pen.

Lees ook:

(jvdh)

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20