Frans leger dreigt met sancties tegen ‘subversieve’ militairen

Stafchef van het Franse leger François Lecointre, benoemd door president Emmanuel Macron, heeft gedreigd de actieve soldaten te straffen die een controversiële open brief ondertekenden. In de brief werd het Franse leiderschap berispt over het toenemende straatgeweld en ‘de desintegratie van de Republiek’. Sommigen lazen er de aankondiging van een militaire putsch in. 

Onder de ondertekenaars van de brief bevinden zich 24 generaals die bijna met pensioen zijn, maar die opnieuw in actieve dienst kunnen worden opgeroepen. Aangezien zij hun reserveplicht, die inhoudt dat zij politiek neutraal moeten blijven, niet zijn nagekomen, kunnen hen nu sancties worden opgelegd. 

Generaal François Lecointre kondigde aan dat zij voor een hoge militaire raad zullen verschijnen. Dit zou ertoe kunnen leiden dat zij worden ‘geschrapt’ en met ‘onmiddellijk pensioen’ gaan.

Het gaat over 18 actieve soldaten – waaronder vier officieren – die militaire disciplinaire sancties opgelegd kunnen krijgen.

Klokkenluiders

De belangrijkste schrijvers van de brief, die op 13 april voor het eerst op een militaire blog verscheen, hebben banden met ‘extreemrechtse anti-immigratiebewegingen’, schrijft RFI

Eén van de ‘bezorgde’ scribenten is Jean-Pierre Fabre-Bernadac, die in de jaren negentig de beveiliging leidde voor het Front National. Daarnaast is er Christian Piquemal, die het bevel voerde over het Vreemdelingenlegioen voordat hij zijn privileges als gepensioneerd officier verloor (hij werd in 2016 gearresteerd terwijl hij deelnam aan een anti-immigratiebijeenkomst in Calais).

Een ander ondertekenaar is de gepensioneerde generaal Antoine Martinez, die ‘Volontaires pour la France’ heeft opgericht, een hardline nationalistische groepering die zich inzet voor de verdediging van ‘traditionele Franse waarden’. ‘Wij zijn klokkenluiders’, zei hij tegen BFM TV, ‘die de president en de regering bekritiseren omdat er niets wordt gedaan om deze dramatische situatie aan te pakken.’

Marine Le Pen

De brief kreeg de steun van voormalig presidentskandidate Marine Le Pen, hoofd van de populistische anti-immigratiepartij Rassemblement National (opvolger van het Front National, red.). In haar eigen open brief schreef ze: ‘Ik nodig u uit om samen met ons deel te nemen aan de komende strijd, die de strijd van Frankrijk is’.

Le Pen heeft een solide kiezersbasis onder de strijdkrachten. ‘Ongeveer 40 tot 41 procent is haar politieke visie genegen, wat iets hoger ligt dan het nationale gemiddelde,’ aldus politicoloog Jean-Yves Camus in RFI.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20