Lagarde: “Rente van 4 procent moet voldoende zijn om inflatie verder te doen zakken”

Volgens Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), zou het geldbeleid nu voldoende restrictief moeten zijn om de inflatie te laten zakken tot 2 procent, de doelstelling van de monetaire instelling. “Indien nodig, zijn we wel bereid extra maatregelen te nemen”, zei ze tijdens een evenement van de Financial Times in Londen.

Waarom is dit belangrijk?

De markten waren er vorige week, na de tweede opeenvolgende rentepauze van de Fed, van overtuigd dat de rente een piek heeft bereikt. Ook in Europa zijn beleggers er vrij zeker van dat de rente niet verder zal stijgen. Maar is dat optimisme wel op zijn plaats? De centrale bankiers waarschuwen dat het te vroeg is om de overwinning op de inflatie uit te roepen.

In het nieuws: Volgens Lagarde is een rente van 4 procent voldoende om de inflatie te temperen. Tijdens het evenement van Financial Times benadrukte ze wel dat de rente nog een tijdje op dat niveau moet blijven om een geldontwaarding van 2 procent te bereiken.

  • "Het niveau waarop we ons nu bevinden zal, als we het lang genoeg volhouden - en daar kunnen we natuurlijk over discussiëren - een belangrijke bijdrage leveren aan het terugbrengen van de inflatie naar onze doelstelling van 2 pro
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer