Kwartaalwinsten Amerikaanse banken zijn met bijna driekwart gekrompen

In de Verenigde Staten hebben de banken tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 70 procent minder winst gemaakt dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De terugval moet worden toegeschreven aan de aanhoudende economische onzekerheid die door de coronacrisis wordt gevoed. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corporation (FDIP).

De 5.066 Amerikaanse commerciële banken die door de FDIC zijn verzekerd, registreerden tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst van 18,8 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 43,7 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar.

Buffers

‘Ook tijdens het tweede kwartaal van dit jaar konden de banken slechts bescheiden winsten melden,’ aldus het rapport. ‘De instellingen beslisten immers buffers op te bouwen om eventuele toekomstige verliezen te voorkomen. Tegelijkertijd moest ook bij de bedrijven en consumenten een lagere activiteit worden gemeld.’

‘Dit is het tweede kwartaal op rij dat banken hun winsten tot een fractie van de recordniveaus van vorig jaar hebben zien dalen.’ Ook tijdens het eerste kwartaal had de FDIC al een winstdaling van 70 procent gemeld.

Banken bleven enorme hoeveelheden geld opzij zetten om toekomstige kredietverliezen te voorkomen. In het tweede kwartaal rapporteerden de instellingen dat ze de gereserveerde bedragen voor mogelijke kredietverliezen met 382 procent hadden opgevoerd tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Liquiditeit

Het volume van leningen met meer dan negentig dagen achterstand in de afbetalingen is volgens de FDIC het voorbije kwartaal met 16 procent gestegen. De FDIC wijst daarbij vooral naar hypotheken en leningen voor kleine bedrijven.

‘Ondanks de winstdaling blijft de Amerikaanse bankensector over een sterke liquiditeit beschikken,’ zegt FDIC-voorzitter Jelena McWilliams in een commentaar. ‘De instellingen zijn er ook in geslaagd om de economie, dankzij de verstrekking van commerciële en industriële leningen, verder te ondersteunen.’

‘Dat gebeurde niet in het minst door 480 miljard dollar aan leningen die onder het Paycheck Protection Program, waarmee de Amerikaanse overheid de kleine ondernemingen wil helpen de coronapandemie te overleven, werden uitgegeven.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20