Na de coronacrisis, de kredietcrisis? ‘De weerbaarheid van de banken zal op de proef gesteld worden’

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt er donderdag in een nieuw rapport voor dat het aantal particulieren en bedrijven die er niet meer in slagen om hun leningen af te betalen, wegens de coronacrisis erg groot kan worden.

‘Hoge schulden kunnen voor sommige kredietnemers onbeheersbaar worden en de verliezen als gevolg van insolventies zouden de weerbaarheid van banken in sommige landen op de proef kunnen stellen’, luidt het.

Torenhoge schuldenberg

De schuldenlast van zowel ondernemingen als huishoudens is de laatste jaren alleen maar toegenomen, benadrukt het IMF. De coronacrisis zou ertoe kunnen leiden dat die schuldenlast voor veel van hen niet meer te dragen is, waardoor ze hun kredieten niet langer kunnen afbetalen.

Die insolventies zullen de weerbaarheid van de bankensector op de proef stellen, meent het IMF. Als gevolg van de financiële crisis van 2008 hebben financiële instellingen nu wel grotere kapitaalbuffers aangelegd, waarmee ze kredietverlening kunnen ondersteunen en verliezen kunnen incasseren. Maar de toegenomen druk op de banken knaagt samen met de lage rentes wel aan de winst van de banken.

Voorts waarschuwt het IMF in zijn rapport onder meer nog voor een marktcorrectie. ‘Te midden van grote onzekerheden is er een kloof ontstaan tussen de financiële markten en de ontwikkeling van de reële economie’, zegt de instelling. Volgens het IMF heerst er een soort optimisme bij beleggers gedreven door sterke beleidsmaatregelen in de strijd tegen de coronacrisis, maar wijzen ‘recente economische data’ juist op een ‘dieper dan verwachte neergang’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20