Kwart meer slachtoffers van phishing in 2019, maar voor minder grote bedragen

In 2019 werden 12.432 gevallen van phishing gerapporteerd, 27,5 procent meer dan in 2018, blijkt uit cijfers van bankenfederatie Febelfin. Vijf jaar geleden waren er maar 277 gerapporteerde gevallen. Het fraudeverlies ligt met 7,5 miljoen euro wel een half miljoen lager dan in 2018. Gemiddeld gaat het om 604 euro per slachtoffer, zegt Febelfin.

Bij phishing proberen cybercriminelen persoonlijke data en bankgegevens te bemachtigen om geld van bankrekeningen te halen. Cybercriminelen doen zich voor als een bank, een bedrijf, een particulier of zelfs de politie. Ze contacteren hun slachtoffers per telefoon, sms of online.

‘In veruit de meeste gevallen gaat het om kleine bedragen, maar soms worden ook grote sommen buitgemaakt.’ Dat het bedrag per slachtoffer het voorbije jaar is gedaald, heeft volgens de sectorfederatie mogelijk te maken met verbeterde fraudedetectiesystemen bij de banken en een hogere alertheid bij consumenten. ‘Maar de strijd is zeker nog niet gestreden’, klinkt het. ‘Het aantal fraudegevallen en de ontvreemde bedragen blijven onaanvaardbaar hoog, terwijl het in principe mogelijk is om phishing te vermijden.’

WhatsApp

Febelfin merkt op dat cybercriminelen erg inventief zijn bij het aanboren van nieuwe kanalen. ‘Ze sturen mails, sms’en, WhatsApp-berichten … uit naam van banken, maar ze geven zich ook uit voor andere bedrijven zoals telecom- of energieleveranciers. Ze benaderen consumenten ook via sociale media en tweedehandswebsites. Al deze pogingen om consumenten geheime gegevens over internetbankieren te ontlokken, vallen onder de noemer phishing.’

De banken roepen de consument nogmaals op om waakzaam te zijn. ‘De eenvoudigste manier is beseffen dat banken of andere bedrijven nooit je codes voor internetbankieren vragen via een link. Niet via mail, niet via Messenger, sms, WhatApp of eender welk kanaal’, klinkt het. Overschrijvingen kunnen alleen worden uitgevoerd via de vertrouwde app of beveiligde website van de bank.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20