Kritiek op vliegtuighoppende voetbalteams zwelt aan

Het wereldkampioenschap voetbal, dat over twee jaar plaatsvindt in Qatar, streeft naar een klimaatneutrale organisatie. Dat moet het duurzame imago van de sport verbeteren.

De druk op het voetbal neemt toe door de zware ecologische voetafdruk van zijn activiteiten. Dat heeft vooral te maken met het transportgedrag van de sport, die voor verplaatsingen vooral op de luchtvaart beroep doet.

‘Zelfs voor korte verplaatsingen, die nochtans geschikt zouden zijn voor duurzame alternatieven, geven de clubs de voorkeur aan het vliegtuig,’ zegt Karima Delli, voorzitter van de transportcommissie van het Europees Parlement.

Lege bus

Delli, lid van de Franse milieupartij Les Verts, wijst daarbij onder meer naar de Franse club FC Lyon, die voor een wedstrijd in Parijs – amper 400 kilometer verder – een verplaatsing met het vliegtuig verkoos.

Ze hekelt ook Paris Saint-Germain, dat voor een match in Dijon – met de trein amper anderhalf uur van de Franse hoofdstad – ook beroep deed op de luchtvaart. Tegelijkertijd reed de teambus leeg van Parijs naar Dijon, om de spelers op de lokale luchthaven op te halen.

In Spanje veroorzaakte Real Madrid controverse door voor de verplaatsingen naar Salamanca en Valladolid, slechts 200 kilometer verder, toch het vliegtuig te nemen.

‘Met een vlucht tussen Madrid en Salamanca, produceerde Real Madrid 2,7 ton emissies,’ zegt de Spaanse milieuvereniging Ecologistas en Acción. ‘Dezelfde afstand zou met de trein maar 0,35 ton emissies hebben gegenereerd.’

Milieuverenigingen wijzen erop dat dit gedrag typisch is voor de top van het voetbal in de hele wereld. Alleen al de verplaatsingen van de twintig grootste voetbalclubs ter wereld genereren een jaarlijkse uitstoot van 505 ton broeikasgassen.

Bakoe

Bijzonder veel kritiek is er daarbij ook op de organisatie van het Europees voetbalkampioenschap volgende zomer. Dat tornooi is gespreid over wedstrijden in twaalf verschillende landen. ‘Dat verplicht de teams en supporters om een gigantisch volume aan airmiles te verzamelen,’ zegt Karima Delli.

‘Poolse fans zullen in tien dagen tijd meer dan 6.000 kilometer moeten reizen om hun team in Dublin en Bilbao te zien spelen. Er zijn ook wedstrijden in Bakoe aan de Kaspische Zee. Dat is bijna 5.000 kilometer van Londen, waar de finale zal worden gespeeld. Vanuit ecologisch oogpunt is dit complete nonsens.’

Delli zegt te erkennen dat voor het voetbal verplaatsingen met het vliegtuig soms onvermijdelijk zijn. ‘In andere gevallen zouden echter alternatieven moeten worden overwogen,’ zegt ze.

Meer