Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 24 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Topvoetballers hebben een zware ecologische voetafdruk

Logo Business AM
Klimaat

19/12/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Met Neymar en Marquinhos heeft Paris Saint-Germain twee van de meest vervuilende voetballers in dienst. - Imaginechina via AP Images)

De beste voetbalspelers ter wereld produceren met hun reizen minstens 505 ton koolstofdioxide per jaar. Hun ecologische voetafdruk ligt daarmee ver boven de gemiddelde uitstoot van de algemene bevolking. Dat zegt een studie van wetenschappers aan het Tyndall Centre for Climate Change Research.

De onderzoekers keken voor hun studie naar de ecologische voetafdruk van de twintig genomineerden voor de Ballon d’Or, de jaarlijkse verkiezing van de beste voetballer ter wereld.

Transport

‘Topvoetballers zijn voortdurend op reis, vaak over de hele wereld,’ benadrukt onderzoeker Andrew Welfle. ‘Internationale voetbalfederaties zoals de Fifa en Uefa hebben zich geëngageerd om de uitstoot van broeikasgassen door hun sport te verminderen. In het streven naar een duurzame voetbalwereld blijft het transport echter een grote uitdaging.’

Welfle concludeerde dat Marquinhos (Paris Saint-Germain), Roberto Firmino (Liverpool), Son Heung-Min (Tottenham), Sadio Mane (Liverpool) en Neymar (Paris Saint-Germain) de grootste vervuilers uit het voetbal zijn. Deze spelers hebben tijdens het voetbalseizoen met hun reizen immers de grootste afstanden afgelegd.

Al deze voetballers zijn actief in Europese competities, maar zijn afkomstig van andere continenten. Marquinhos, Firmino en Neymar zijn Brazilianen, Son komt uit Zuid-Korea en Mane is een Senegalees.

Marquinhos

Aanvoerder van de lijst is Marquinhos. Hij is op een seizoen verantwoordelijk voor de uitstoot van 53,5 ton koolstofdioxide. De onderzoekers merken op dat 835 bomen gedurende een periode van tien jaar moeten groeien om de emissies van Marquinhos te compenseren.

Op de tweede plaats staat Firmino met een uitstoot van 49,5 ton. Dat komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van zes gezinnen. Met 38 ton volgt Neymar op een derde plaats. De uitstoot van de Braziliaanse aanvaller is het equivalent van de jaarlijkse koolstofdioxide-uitstoot van acht auto’s. Lionel Messi, winnaar van de Ballon d’Or, liet een uitstoot van 20,9 ton optekenen.

De studie keek alleen naar de ecologische voetafdruk van de afstanden die de spelers voor wedstrijden aflegden. Met de persoonlijke levensstijl is geen rekening gehouden.

‘De totale bijdrage van de topvoetballers aan de klimaatverandering is in realiteit veel groter dan de resultaten van de studie tonen,’ zegt onderzoeker Welfle nog. ‘Voetballers zorgen bij de uitoefening van hun beroep voor een veel grotere vervuiling dan de gemiddelde burger.’

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks