- Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zou op zijn geliefde departement, met “Team Justitie” de hemel bestormen: dat beloofde hij met de regelmaat van de klok. Maar dat tussen droom en daad op Justitie wetten staan, maar vooral heel veel praktische bezwaren, ondervond Van Quickenborne al meermaals.
- Zijn aankondiging om de strafuitvoering aan te passen en effectief ook alle straffen onder de drie jaar nu eindelijk te gaan uitvoeren, werd al een aantal keer noodgedwongen aangepast. Die maatregel, één van de paradepaardjes van zijn justitiebeleid, moest er eerst vorig jaar al zijn, dan tegen de zomer, vervolgens werd het september en dan nog enkel voor straffen tussen de twee en drie jaar. Alles daaronder blijft zonder effectieve gevangenisstraf.
- Maar nu lijkt de bodem van onder die aanpak weggeslagen, met de gevangenispopulatie die ondertussen, met meer dan 11.000 gedetineerden, op een recordhoogte zit. Want Van Quickenborne is nu van plan om structureel gevangenen net zes maanden voor het normale einde van hun straf al vrij te laten, voorwaardelijk. Enkel terroristen of daders van zedenfeiten zouden daar niet onder vallen, zo weet De Standaard.
- Vrijdag brengt de Open Vld-vicepremier de zaak naar de kern, en uiteindelijk zou de Kamer zich dan ook over die nieuwe wet moeten uitspreken. In 2020, in volle coronacrisis, deed men dat ook al eens, als een eenmalige noodgreep.
- Ondertussen is er ook het nieuwe strafwetboek, dat onder meer een oplossing zou moeten bieden voor alle straffen onder de zes maanden, die nu worden uitgesproken, maar niet uitgevoerd. Ook daar maakte Van Quickenborne zich sterk dat dit er “nog dit jaar” zou moeten komen. Maar binnen de meerderheid maakt men gewag van “grote problemen” en is het maar de vraag of dat er dus effectief komt.
- De oppositie reageert razend: “Compleet onverantwoord en woordbreuk. Deze minister van Justitie gaat volledig onder de eigen lat door. De strafuitvoering is eens te meer een lachertje”, zegt Sophie De Wit (N-VA). “De minister heeft zichzelf een brevet van onvermogen opgespeld, iets waarop hij allesbehalve fier kan en mag zijn: ook de ambitie om straffen onder de drie jaar te laten uitzitten, blijft uitgesteld worden”, reageert Marijke Dillen (Vlaams Belang).
Krijgt Vivaldi, nadat het triomfantelijk had aangekondigd dat elke uitgesproken gevangenisstraf zou uitgevoerd worden, er nu plots een heel ander beleid door?
