Kredietkaart zonder zichtrekening

 

Steeds meer mensen zien de voordelen van het gebruik van een kredietkaart en gaan zich oriënteren op de verschillende mogelijkheden. Al snel na de start van hun zoektocht zullen zij erachter komen dat veel kredietkaarten gekoppeld zijn aan een zichtrekening. Om een dergelijke kredietkaart aan te kunnen vragen, dien je dus eerst klant te zijn van de bank die deze kaart uitgeeft. Het wisselen van bank brengt echter vaak de nodige administratie en het nodige gedoe met zich mee. Juist om die reden gaan dan ook steeds meer mensen op zoek naar een kredietkaart bij hun eigen bank of naar een kaart die je aan kunt vragen zonder koppeling aan een zichtrekening.

Waarom een gekoppelde zichtrekening?

Met behulp van een kredietkaart kun je geld uitgeven zonder dat je dit in je bezit hebt. De kredietverstrekker zal de transactie die je doet met de kaart namelijk direct voorschieten. Pas op een afgesproken dag van de maand zal de kredietkaartverstrekker de openstaande kredietkaartschuld verrekenen en doorgaans automatisch van de gekoppelde zichtrekening afschrijven.

Er zijn dan ook veel banken die kredietkaarten aanbieden aan klanten die over een zichtrekening of bancaire pakketten beschikken. Op die manier wordt de kredietkaart direct aan deze zichtrekening gekoppeld en zullen alle transacties zonder veel moeite elke maand afgeschreven kunnen worden. Daarnaast zal de aanwezige zichtrekening een vorm van identificatie van de kredietkaartgebruiker zijn. Doordat je namelijk al een zichtrekening hebt, ben je vaak al bekend bij de kredietkaartverstrekker en zal de aanvraag tevens wat vlotter kunnen verlopen.

Geen gekoppelde zichtrekening, wel een kredietkaart

Niet iedereen wil, of kan, klant worden bij een bepaalde financiële instelling, maar wel een kredietkaart gaan gebruiken. Deze mensen kunnen vandaag de dag gelukkig ook op zoek gaan naar een aanbieder van kredietkaarten die niet verbonden is aan een bepaalde bank, of bij een bank die niet als vereiste stelt dat je eerst klant moet worden om de kaart te kunnen gebruiken. Ook in deze gevallen zal er wel vaak worden gevraagd om de kredietkaart aan een zichtrekening bij een andere bank te koppelen.

Indien je echter helemaal geen zichtrekening wilt koppelen aan een kredietkaart, en de rekening bijvoorbeeld door middel van een overschrijving wilt voldoen, dan zul je waarschijnlijk even goed moeten zoeken naar een aanbieder die hiermee akkoord gaat. Het niet koppelen van een zichtrekening aan een kredietkaart betekent namelijk dat de verstrekker van de kaart je elke maand een rekening toe moet sturen en dus extra kosten moet maken. Bovendien zal de kans toenemen dat de betaling van de kredietkaartrekening vergeten wordt. Dit is het laatste wat een kredietkaart aanbieder wil omdat deze op die manier een zekere financiële schade zal lijden.

Prepaid kredietkaarten met een zichtrekening

Zelfs als je je oog hebt laten vallen op een zogenaamde prepaid kredietkaart zal het in de regel niet altijd mogelijk zijn om deze niet te koppelen aan een zichtrekening. Er is immers een bepaalde rekening nodig waarvan je snel en gemakkelijk een geldbedrag op de prepaid kredietkaart kunt storten. Uiteraard zul je, na even zoeken waarschijnlijk, wel een aanbieder van prepaid kredietkaarten kunnen vinden die je andere mogelijkheden biedt om geld op de kaart te zetten, bijvoorbeeld aan een loket of bij een automaat.

Voordelen van een kredietkaart zonder zichtrekening

De kredietkaarten die niet gekoppeld zijn aan een zichtrekening hebben over het algemeen dezelfde voordelen als de doorsnee kredietkaart. Het enige verschil is dat je voor het gebruik, en de betaling, van deze kredietkaart niet van bank hoeft te wisselen en/of klant moet worden van een financiële instelling waar je eigenlijk geen binding mee hebt. Op het ogenblik dat je een kredietkaart aan kunt vragen bij een bepaalde zichtrekening, of bancair pakket, dan zullen de jaarlijkse gebruikskosten doorgaans wat lager zijn, dan wanneer je een vergelijkbare kaart afzonderlijk gebruikt.

Nadelen van een kredietkaart zonder zichtrekening

Een kredietkaart gebruiken zonder dat deze aan een zichtrekening is gekoppeld, zal vaak dus wat meer kosten met zich meebrengen. Je dient dan ook voor jezelf af te wegen of je deze extra kosten de moeite waard vindt om te betalen. Zo kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met hoger jaarlijkse gebruikskosten voor de kaart en eventuele kosten die in rekening worden gebracht voor elke rekening, of transactie overzicht, die toegestuurd moet worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20