Kredietkaart zonder limiet

 

Een kredietkaart is een betaalkaart die de gebruiker ervan in de gelegenheid stelt om betalingen te doen of geld af te halen, zonder deze direct af te schrijven van een zichtrekening. Doorgaans stuurt de kredietkaartmaatschappij pas later, op één vast moment in de maand, een rekening. De verstrekker van de kredietkaart, doorgaans een financiële instelling, zal je dus voor een relatief beperkte periode geld voorschieten. Behalve door financiële instellingen worden kredietkaarten vandaag de dag ook door steeds meer winkels en andere bedrijven uitgeven. In de regel betreft het dan een eigen kredietkaart die vooral binnen het bedrijf of de winkel bepaalde voordelen op zal leveren.

schermafbeelding-2016-09-13-om-13-45-26Waar je ook een kredietkaart aanvraagt, in alle gevallen zul je een zogenaamde kredietovereenkomst dienen te tekenen. Om die reden is het altijd van cruciaal belang om de informatiefolder en de gebruiksvoorwaarden van het contract door te lezen voordat je je handtekening onder een document plaatst. Indien niet alles duidelijk is wat er in de overeenkomst staat, dan kun je beter direct om duidelijke uitleg vragen aan de aanbieder van de kaart en zoek bijvoorbeeld eventueel extra informatie op het internet over de betreffende kredietkaart.

Een limiet op een kredietkaart

Elke kredietkaart heeft een zekere limiet. Met een limiet wordt het maandelijks maximum te gebruiken bedrag bedoeld dat je met de kredietkaartaanbieder af hebt gesproken. Wanneer je deze limiet hebt bereikt, dan kun je niet meer transacties uitvoeren in die maand. De hoogte van de limiet kan van kredietkaart tot kredietkaart sterk uiteenlopen. Hoeveel je per maand maximaal met een kredietkaart kunt besteden hangt voornamelijk af van je persoonlijke financiële draagkracht.

Het zal dan ook altijd verstandig zijn om voor een limietbedrag te kiezen dat je gemakkelijk terug kunt betalen. Je dient echter ook rekening te houden met het feit dat een hoge kredietlimiet mogelijk ook meer financiële schade op zal leveren indien je het slachtoffer wordt van kredietkaartfraude. De limiet op een kredietkaart is overigens vaak flexibel te verhogen of te verlagen. Zo kun je de kredietlimiet bijvoorbeeld tijdelijk verhogen als je op reis gaat. Zodra je weer terug bent in eigen land dien je dan wel deze limiet weer naar beneden bij te stellen.

De afrekening van kredietkaart

Met een kredietkaart kun je, net zoals met een debetkaart, je aankopen en geld opnames betalen, met als enig verschil dat het geld dat je met een kredietkaart besteedt niet direct van je zichtrekening zal worden afgeschreven. De transacties die je met een kredietkaart hebt uitgevoerd zullen pas op een later tijdstip worden verrekend. Voor de afrekening van de kredietkaartrekening zijn er een tweetal mogelijkheden:

  1. Betaling in één keer: het bedrag dat je met de kredietkaart hebt besteedt, zal in één keer, op een vaste dag in de maand, automatisch van je zichtrekening af worden geschreven. Het is dus essentieel dat er op die dag genoeg geld op deze rekening staat. Op de manier hoef je geen rente te betalen op de bedragen die je met de kredietkaart uit hebt gegeven. In de regel dien je overigens wel elk jaar een vast bedrag af te rekenen voor het gebruik van de kaart.
  2. Afschrijving van een minimum bedrag: de kredietkaart zal in dat geval gekoppeld zijn aan een kredietlijn. Een bepaald vast minimum bedrag zal daarbij maandelijks automatisch verrekend worden op een vooraf afgesproken dag, net zoals dat bij een reguliere kredietkaart gebeurd. Het vast minimumbedrag dat je maandelijks moet betalen, is een percentage van de kredietlimiet. Voor de uitgaven die boven het vast minimumbedrag uitkomen kun je:
    • het resterend bedrag direct terugbetalen door middel van een overschrijving,
    • het resterend bedrag gespreid in meerdere termijnen af te lossen. Bij de vorm van terugbetaling moet je er wel rekening mee houden dat je meestal zeer hoge rentevergoedingen te betalen over het nog openstaande bedrag. Over het bedrag dat je direct terug hebt betaald door middel van een overschrijving, hoef je eveneens geen rente te voldoen.

De kredietverstrekker zal je elke maand een afrekening toesturen evenals een overzicht van alle transactie die met de betreffende kredietkaart uit zijn gevoerd, het nog openstaande saldo en de beschikbare ruimte er binnen de kredietlimiet op dat moment.

Kredietkaart zonder limiet

Een reguliere kredietkaart vinden zonder een limiet is dan ook vrijwel niet mogelijk. Alleen wordt er, slechts in uitzonderlijke gevallen, geen limiet ingesteld als je een zogenaamde prepaid kredietkaart gaat gebruiken. Op een dergelijke kaart stort je van tevoren zelf een bepaald bedrag en bouwt dus geen schuld op. Of het echter verstandig is om voor een kredietkaart te kiezen zonder limiet is nog maar de vraag.

Op het moment dat je dan immers slachtoffer wordt van fraude kan de schade gigantische vormen aannemen en je in enorme financiële problemen brengen. Het instellen van een limiet op een kredietkaart is dan ook niet alleen een manier om je te beschermen tegen het overschrijden van je budget, maar ook tegen misbruik van je kredietkaart door personen met minder goede bedoelingen.

Meer