Kopen of afbetaling, een goed idee?

Indien je een nieuwe koelkast of een auto nodig hebt, maar het je ontbreekt aan voldoende financiële middelen dan kun je tegenwoordig bij een heleboel winkels kopen op afbetaling. Je kunt dan direct je product meenemen zonder het meteen te betalen. Er zijn een heleboel producten die op afbetaling gekocht kunnen worden.

Het gros bestaat echter uit elektronica, dure huishoudelijke apparaten en auto’s. Bij een aantal webwinkels kun je eveneens kleding, of zelfs een reis kopen op afbetaling. Naast de verschillende producten, kunnen ook de voorwaarden en de rente over het totaalbedrag sterk uiteenlopen per webwinkel. De voorwaarden waaronder je een product op afbetaling koopt, staan van tevoren altijd vermeld op de website van de betreffende webwinkel.

De kosten van kopen op afbetaling

Op het moment dat je een product op afbetaling koopt, dan zul je in alle gevallen een bepaald percentage aan rente moeten betalen. Dit rentepercentage zal worden berekend over de volledige aankoopsom. In totaal zul je dan ook meer voor het gekochte product betalen dan wanneer je het direct ineens had afgerekend. Bij kopen op afbetaling is het vaak zo, dat wanneer je je termijnbedrag niet afbetaalt, er een bepaald percentage aan rente of een boetebedrag bij de afbetalingstermijn in rekening zal worden gebracht. Indien je dus een termijn niet af hebt betaald, dan zal het totaalbedrag dat je dient te voldoen stijgen.

Kopen op afbetaling

In principe kan iedere volwassene van achttien jaar of ouder, met een Belgische bankrekening kopen op afbetaling in ons land. Indien je vroeger echter schulden hebt gehad en als gevolg daarvan een CKP codering achter je naam hebt staan, dan kan dit wat minder gemakkelijk zijn want de (web)winkels mogen je in een dergelijk geval afwijzen.

Nadelen van kopen op afbetaling

Wanneer je koopt op afbetaling, dan ga je in feite een lening aan. Voordat je gaat kopen op afbetalen, dien je dan ook altijd goed te overwegen of het te betalen termijnbedrag in je persoonlijke situatie wel haalbaar is. In het bijzonder wanneer je een aantal keer je termijnbedrag niet af kunt betalen, kan de totale leensom behoorlijk oplopen. Het totale bedrag dat je uiteindelijk moet voldoen zal op deze manier immers op blijven lopen totdat je weer gaat aflossen.

  • Onverantwoord kopen op afbetaling
    Indien je één product op afbetaling koopt omdat je dit ook daadwerkelijk hard nodig hebt en er een laag termijnbedrag afgelost moet worden, dan kun je dat waarschijnlijk vrij makkelijk missen en zal de kans op financiële problemen gering zijn. In bepaalde gevallen kun je echter verleid worden om een heleboel verschillende producten te kopen op afbetaling. De termijn bedragen zijn bijvoorbeeld vrij laag. Hierbij mag je echter niet vergeten dat alle termijnbedragen samen een hoog eindbedrag zullen vormen. Op het ogenblik dat bijvoorbeeld je maandelijkse inkomsten plotseling dalen, kan dit erg problematisch zijn. De verleiding om allerlei producten op afbetaling te kopen omdat je je deze voorheen niet kon veroorloven ligt dan ook zeker op de loer.
  • Opstapeling van kleine termijn bedrag
    In het bijzonder de geringe afbetalingtermijnen kunnen het erg aantrekkelijk maken om eens een luxe product op afbetaling te kopen. Het totaal aan termijnbedragen zal echter alsmaar stijgen als je deze niet af kunt lossen. Op die manier kan er zich in een relatief korte tijd een enorme schuld ontwikkelen. Door een dergelijke schuld kun je een codering van het CKP achter je naam krijgen en als een wanbetaler te boek komen te staan. Indien je later een lening of krediet aan wilt gaan dan kan een dergelijke vermelding problemen opleveren. In het ergste geval zal een kredietverstrekker je op basis van de CKP codering weigeren om geld te lenen. Kredietverstrekkers en bedrijven die verkopen op afbetaling kunnen bij het CKP gegevens van een potentiële klant opvragen en je leenaanvraag afwijzen als blijkt dat je hier genoteerd staat.

Is kopen op afbetaling een goed idee?

Op het ogenblik dat je werkelijk iets nodig hebt en je bent er zeker van dat je het afgesproken termijnbedrag gedurende de volledige aflosperiode eenvoudig vrij kunt maken, dan kopen op afbetaling niet veel fout gaan. Het kopen van meer dan één product, of producten die je niet echt nodig hebt, op afbetaling is dan ook niet aan te raden. Je betaalt immers altijd meer voor je aankoop als gevolg van de rente die je bij elk termijn bedrag dient te voldoen. Kopen op afbetaling kan dus alleen als je je zeer bewust bent van de gevolgen en van je persoonlijke financiële situatie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20