Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 09 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Klimaatwijziging maakt 7 soorten druiven rijp voor Bordeauxmakers

Logo Business AM
Economie

04/07/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De producenten van Bordeaux-wijnen kunnen in de toekomst op een grotere variëteit druiven beroep doen. Dat heeft het Syndicat Viticole des AOC Bordeaux & Bordeaux Supérieur. De maatregel moet de wijnboeren in staat stellen de gevolgen van de klimaatverandering beter te verwerken. Het Syndicat Viticole besliste daarbij dat de producenten zeven bijkomende druivensoorten mogen gebruiken.

Waarnemers maken gewag van een cruciale mijlpaal in de geschiedenis van de Bordeaux-wijnen. De verandering moet nog wel de goedkeuring krijgen van het Franse Institut National des Appellations d’Origine (Inao).

Merlot

De wijnbouwers van de Bordeaux-regio mogen voortaan ook beroep doen op de Marselan, de Touriga Nacional, de Castets en de Arinarnoa, een kruising tussen de Tannat en de Cabernet Sauvignon. De productie van witte wijnen mag voortaan ook op basis van de druivensoorten Alvarinho, Petit Manseng en Liliorila, die in de jaren vijftig van de voorbije eeuw is geboren uit een kruising van de Baroque en Chardonnay.

De betrokken soorten beschikken volgens de wijnmakers over kwaliteiten die een aantal uitdagingen voor de sector kunnen helpen aanpakken. Sommige soorten beschikken over een goede natuurlijke weerstand tegen ziektes, terwijl anderen goed blijken te gedijen in warmere omstandigheden.

Jane Anson, Bordeaux-expert bij de gespecialiseerde nieuwssite Decanter, zegt dat de bredere wijnsector de beslissing als een belangrijke waarschuwing voor de klimaatverandering zou moeten bekijken. “Ik had verwacht dat de Bordeaux-bureaucratie slechts langzaam op de uitdagingen zou reageren, maar de verantwoordelijken hebben duidelijk gezien dat de wijnmakers de nodige flexibiliteit moeten krijgen om dreigende problemen aan te pakken,” aldus Anson.

Zij heeft het over een potentieel belangrijke culturele verandering. De experte voegt eraan toe te verwachten dat vooral de Merlot door de wijzigingen zou kunnen worden geraakt. Merlot het onder warmere temperaturen nochtans niet zwaar te lijden. In die omstandigheden produceert de soort echter wel vruchten met aanzienlijk hogere suikergehaltes. Daardoor dreigt het alcoholniveau te hoog op te lopen.

In Californië, waar eveneens vaak met Merlot wordt gewerkt, wordt dat probleem aangepakt door het toevoegen van water. Dat is bij Bordeaux-wijnen echter absoluut verboden.

Kwaliteit

De nieuwe druiven zouden tot 10 procent van de totale wijnproductie mogen vertegenwoordigen. In oppervlakte mogen ze echter slechts 5 procent van de totale wijngaard in beslag nemen. Bordeaux en Bordeaux Supérieur maken 55 procent van de totale oppervlakte van de Bordeaux-wijngaarden uit. Zij leveren ongeveer 384 miljoen flessen per jaar.

Sinds het midden van de voorbije eeuw zijn de temperaturen in de Bordeaux-streek al met enkele graden gestegen. Tegen het midden van deze eeuw kan nog eens een verhoging tussen twee en vier graden Celsius worden verwacht.

“Deze warmere temperaturen kunnen het rijpingsproces versnellen,” aldus Tom Mullen, wijnspecialist van het magazine Forbes. “Dat kan ook een impact hebben op de smaak, de alcoholniveaus en de potentiële kwaliteit van de Bordeaux-wijnen.”

“Dat kan een grote impact hebben. De sector vertegenwoordigt immers een exportwaarde van 2 miljard dollar.”

De maatregel heeft geen impact op beroemde appellations zoals Pauillac of Saint-Émilion.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks