Ondanks de vertraging van twee dagen heeft de klimaatconferentie COP25 in Madrid een weinig ambitieus slotakkoord opgeleverd. En bij de bespreking van de handel in emissies, kozen de deelnemende landen ervoor om niet te kiezen. Het thema verhuist naar de klimaattop van 2020.
De klimaatconferentie had eigenlijk vrijdagavond al moeten eindigen, maar de delegaties van de bijna 200 landen raakten het toen niet eens over een slotverklaring en bijhorend akkoord. De eerste versie van het akkoord bleek te zwak, maar ook de tweede versie is nog geen toonbeeld van ambitie geworden.
Bijna opwarming van 1,5 graden
Het slotakkoord stelt dat de landen hun klimaatdoelstellingen volgend jaar ‘zoveel mogelijk zullen aanscherpen’. De landen onderstrepen de hoogdringendheid om actie te ondernemen, al kwam er geen akkoord over de essentiële punten die nodig zijn. Nochtans moet er iets gebeuren, want momenteel nadert de aarde de grens van 1,5 graden opwarming.
Een belangrijke discussie over de handel in uitstootrechten verhuist naar de klimaattop in het Schotse Glasgow. Het gaat hierbij om technische materie, die wel erg belangrijk is. Als de regeling daaromtrent niet op punt staat, kan dat de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs in gevaar brengen. In de Franse hoofdstad kwamen de landen in 2015 overeen dat de opwarming van de aarde maximaal 2 graden mag bedragen.
Teleurgestelde organisaties
Verschillende organisaties reageren ondertussen teleurgesteld op het resultaat van deze klimaatconferentie, die overigens de geschiedenisboeken ingaat als de langste ooit. ‘De internationale gemeenschap heeft een grote kans gemist om hogere ambities te tonen (…) om de klimaatcrisis aan te pakken’, schrijft Verenigde Naties-baas Antonio Guterres op Twitter.
Het Wereld Natuur Fonds haalt in een reactie uit naar de grote uitstoters. ‘Met uitzondering van de Europese Unie toonden de grootste uitstoters een gebrek aan wil om op te treden’, aldus het WWF. Landen zoals de VS, China, India, Japan, Brazilië en Saoedi-Arabië ‘ontkennen hun verantwoordelijkheid’, klinkt het nog.
Lees ook: